niż w swoim imieniu. Lubię dawać prezenty, nienawidzę ich dostawać. Czuję się nieswojo. Ale rozważając pozytywy... Mamy taką piękna pogodę za oknem! Chyba jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka 150ml oleju sok z całej pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe + lukier
W kuchni Karmel-itkiSKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku z
Blondynka Gotujejest mój pierwszy przepis na muffiny. Wielokrotnie przez mnie modyfikowany, dodawałam drobno startą czekoladę, wiórka kokosowe i wiele innych - zawsze wychodzą! Jedyny minus jak dla mnie jest taki,że najlepsze są tylko w dniu upieczenia, na drugi dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki
Blondynka Gotujecukru (125 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka, dobrze roztrzepane Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200°C. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, zestawić z ognia. Wymieszać wiórka kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać
Blondynka GotujeW wielu przepisach autorzy podkreślają, że agrest i beza to połączenie idealne. Po upieczeniu tych babeczek już wiem co mieli na myśli:) Przepis można powiedzieć, że
Blondynka Gotujedrobną kostkę Wykonanie: Mokre składniki wymieszać mikserem. Suche wymieszać łyżką. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników, im gorzej wymieszane, tym muffiny lepiej wyrastają :) na końcu wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę i mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami i posypujemy każdą muffinkę połową łyżeczki cukru brązowego. Pieczemy w temperaturze
Blondynka GotujeMoje pierwsze w życiu Cupcakes. Ten wzór zobaczyłam kiedyś w galerii internetowej. Kiedy w końcu kupiłam tylkę Wilton 1M
Blondynka GotujeBabeczki idealne do kawy. Nie za słodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
Blondynka GotujeZostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu dotyczącym Światowego Dnia Pieczenia. Wspólnie z kilkoma zaprzyjaźnionymi blogerkami ( Basia i Julia , Bożena , Danusia , Gosia , Iwona
Blondynka GotujePrzygotowanie 1. W dwóch oddzielnych miskach odmierzyć i wymieszać składniki suche i mokre. 2. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (postępowanie typowe dla przygotowania większości muffinów). 3. Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem
coolinarnastrefa.blogspot.comFormę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem , którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli
coolinarnastrefa.blogspot.comCiężko bardzo będzie mi dokładnie spisać skład tych muffin bo to taki wypiek resztkowy. Powinny się nazywać "muffinki sprzątaczki" i tak właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny
Smaczna PyzaZostała mi ostanio pomarańcza z przepisu dotyczącego mufinek więc postanowiłam ją jakoś pozytywnie wykorzystać :) Składniki: - 250 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 łyżeczki soku
Zainspirowana w kuchni