zimy. Wiem że w sklepach dostępna jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje właśnie teraz, bo to jej pora. Na blogu znajdziecie całe mnóstwo dyniowych przepisów na zupy, ciasta, muffiny, placki itd. Korzystajcie z nich ile wlezie, a ja dziś dorzucam przepis na warzywny gulasz z dynią, boczniakami i papryką. Bardzo jesienny, a do tego zdrowy, kolorowy i co najważniejsze
Smakowity Blog Kulinarnyiękkie, wilgotne muffiny z jabłkiem i żurawiną. Świetne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako deser. Na 12 sztuk Piekarnik 190 stopni C. Składniki: 100 gram mąki owsianej i gryczanej 50 gram mąki jaglanej 50 gram mąki lnianej lub mielonego siemienia 2 soczyste jabłka garść suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ( opcjonalnie) po 1 łyżeczce proszku
AZgotuj!miękkie masło i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Smarujemy całość masłem czosnkowym. Ciasto kroimy na paski (ok. 16/17). Z pasków robimy harmonijki. Układamy w foremkach na muffiny. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy
Czarnawisienkadokładnie mieszamy. Dodajemy marchewkę. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączania (nie dłużej). Przekładamy do 12 sztywnych papilotek na muffinki (lub miękkich, wtedy papilotki musimy włożyć do foremki na muffiny). Pieczemy ok. 25-30 min. w 180°C. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy z trzema łyżkami kremówki. Smarujemy wierzch babeczek. Posypujemy posiekanymi orzechami i suszoną żurawiną. Przepisem na marchewkowe, złote babeczki
Poezja smakutrzcinowego nierafinowanego drobnego (np. muscovado) – użyłam dry demerara 2 nieduże dojrzałe gruszki garść chrupiącej granoli (użyłam Crunchy Naturalne) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać
Moja Delicjasię niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny 🙂 Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne z cytrynowym lukrem (przepis znajdziecie tutaj ) lub bitą śmietaną. Polecam! Czytaj więcej: Proste ciasto cytrynowe – bez miksera The post Proste
Moja DelicjaJeśli preferujecie zdrową kuchnię bez glutenu, pozbawioną rafinowanego cukru, a jednocześnie cenicie prostotę i szybkość przygotowania, to ten przepis stworzyłam specjalnie dla Was. Zdrowe muffiny na mące kokosowej przygotujecie w parę minut i to bez użycia miksera. Muffinki są bardzo delikatne, mięciutkie i lekkie. Idealnie komponują się z chmurką bitej śmietany i świeżymi borówkami. Polecam! Czytaj więcej: Zdrowe muffinki
Moja Delicjamakutrze, bez miksera. Najpierw utarłam masło z ksylitolem, dodałam ser, potem jogurt, wanilię,wbiłam jajko a na koniec mąkę ziemniaczaną Przelałam w równych proporcjach do formy silikonowej na muffiny a w środek wcisnęłam śliczną, jędrną figę💜. Do pieca na 180 stopni C na 30 minut aż będą rumiane
AZgotuj!mleka 2 jajka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu 3 łyżki kakao Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Wiśnie wydrylować. Mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić. W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić
Healthy food explorerziemniaki w mundurkach – gratin ziemniaczane – ziemniaczana tortilla ze szpinakiem – Pieczone ziemniaki z guacamole – Pieczone ziemniaki z rozmarynem – Kotlety ruskie – Pieczone nadziewane ziemniaki – Muffiny ziemniaczane – Placki z gotowanych ziemniaków z fetą ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM Przygotowanie: 1 h 20 minut Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 4-6 ziemniaków, w zależności od wielkości
nietylkopasta.plflour and baking powder. In another bowl mix oil, eggs, zest or vanilla and milk. Add flour and mix, just to combine. Add portion of the batter to the muffin tin, add 1 tsp of jam and cover with batter. Bake in 180 C for about 20 to 25 minutes. Enjoy
Lekcje w kuchniPonownie wszystko mieszamy do połączenia się składników. Nakładamy ciasto do foremek na muffinki i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Smacznego! Spróbuj także: bezcukrowe muffiny kakaowe, muffinki owsiane z owocami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się
Natka Pietruszkiwidzicie mąka orkiszowa jest zdecydowanie zdrowsza niż tradycyjna mąka pszenna. Moim zdaniem warto wykorzystywać ją w kuchni, tym bardziej, że świetnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków, np.chleba, muffinów, ciastek. Osobiście bardzo polecam i sama z niej korzystam Na koniec mam dla Ciebie dwa super przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: omlet orkiszowy z owocami, chlebek imbirowo-marchewkowy. Jeśli chcesz być
Natka Pietruszkimożna z nich przygotować? Już pokazuję Pieczone śliwki pod owsianą kruszonką Kremowy sernik ze śliwkami Koktajl śliwkowy Ciasto drożdżowe ze śliwkami Krem jaglany ze śliwkami Knedle ziemniaczane ze śliwkami Muffiny jogurtowe Czekośliwka Pancakes z węgierkami Artykuł Do czego wykorzystać śliwki? pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchnipierwsze czekoladowe muffinki to świetne pocieszenie na okoliczność końca wakacji a także doskonały pomysł na coś słodkiego do szkolnej lunchów. Bardzo czekoladowe, puszyste i miękkie. Najlepszy przepis na czekoladowe mufinki, nieskromnie muszę to napisać:) Czekoladowe muffinki ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki cukru 180 g masła 5 jajek 80 ml mocnego espresso - przestudzonego
Smaczny zeszyt