Białe tulipany w wazonie, w powietrzu unoszący się jeszcze zapach pieczonego ciasta.. Za oknem noc. Podnoszę głowę. Spoglądam w rozgwieżdżone niebo. Uśmiecham się do wspomnień
Na słodko lub wytrawnieSposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę(...)masy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy babeczki kremem zaczynając od środka muffina, kolistymi ruchami prowadząc krem po całej powierzchni ciastka. Etażerka pochodzi ze sklepu Rossi.pl gdzie można znaleźć wiele ciekawych, markowych i funkcjonalnych akcesoriów kuchennych , które pomogą urozmaicić nasze kuchnie, jadalnie
Słodka StronaMoje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy :) Dziś obiecane amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady
CiastkozercyDzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu
KasiaiKrzysiu.plwątpienia to najlepsze muffiny jakie jedliśmy, pyszne, aromatyczne, baaardzo wilgotne, super zdrowe i meeega smakujące. Moje Dzieci są nimi zauroczone i chyba nie tylko moje, i nie tylko one, bo my również. Gdy mamy gotowe puree z dyni, są błyskawiczne do przygotowania. Puree warto przygotować sobie od razu więcej i przechowywać w lodówce lub nawet zawekować. Ja upiekłam sobie wcześniej(...)cynamonu - szczypta soli Składniki mokre: - 300g puree z dyni* - 50g oleju, np. rzepakowy, słonecznikowy - 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) - 3 łyżki soku pomarańczowego - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego * puree z dyni: Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię (lub na 4-8 części), wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowelink / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia : 30-35 min. Składniki 1 puszka bialej fasoli 3 jajka 4 łyżki zarodków pszennych * 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru trzcinowego) 0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników) 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić papilotki ciastem, na każdą porcję położyć połówkę orzecha włoskiego. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200ºC (do suchego patyczka). Można pozostawić jeszcze muffiny w wyłączonym piekarniku. Nie jeść od razu po upieczeniu! Przed jedzeniem odstawić na parę godzin (najlepiej na noc). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comDla odmiany przygotowałam fajne, zielone babeczki. W sam raz wkomponują się w świąteczny klimat. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i jest banalnie proste. W Święta Bożego
kuchniabellissima.wordpress.comPozostając jeszcze chwilę w temacie serników mam dla was kolejną propozycję. Tym razem przepis na sernik Snickers na zimno który może być świetnym prezentem na dzień
CiastkozercyUwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej
dom-agi.plPowszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama. Albo Babcia. Oczywiście Twoja ;) ciężko konkurować z czymś, co od zawsze jest magicznym smakiem dzieciństwa. Dlatego absolutnie nie mam
CiastkozercyOd kiedy wypróbowałam przepis na domową masę cukrową jestem nim absolutnie zachwycona. Masa nie tylko "działa" bez sztucznych ulepszaczy, ale też świetnie smakuje. W dzisiejszym wpisie
CiastkozercyNabrałam ochoty na coś słodkiego. Przypomniało mi się, że już dawno nie robiłam muffinek. U Bożenki na blogu "Moje domowe kucharzenie" znalazłam TEN przepis
Na słodko lub wytrawnietrawce, okularami słonecznymi i czytaniem gazet. No i oczywiście z pysznym jedzonkiem. Właśnie dania na piknik były tematem Majowego Wyzwania Blogerek i Blogerów. Początkowo miałam zamiar przygotować wytrawne muffiny, ale jako, że nas bardziej ciągnie ku słodkościom zdecydowałam się na drożdżówki, bo także można je wziąć bez problemu do koszyka bez uszczerbku dla ich wyglądu i kształtu. Te drożdżówki robiłam(...)drożdżówek: Ciasto: 500 - 550 g mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Nadzienie: 0,5 kg truskawek 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 300 ml mleka Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 35 g cukru Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką
My simple kitchenBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata . Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem , którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli(...)ilość) pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 200 g masła ok. 6-7 łyżek cukru pudru (ilość wg uznania) kilka kropli aromatu waniliowego ok. 1 szkl.mleka zsiadłego Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Przygotowanie Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturą
coolinarnastrefa.blogspot.com