Kiedyś uwielbiałam Monte... no dobra nic się nie zmieniło poza tym, że zaczęłam czytać skład zamieszczony na wierzchu. Oj nie polecam tego zabiegu osobom, które liczą
Chocolate Muffin BlogKto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
CiastkozercyTak, znowu... wafle ryżowe w roli głównej! Tym razem w omlecie, aby był bardziej puszysty i treściwy. Dzięki odżywce białkowej można tak naprawdę uzyskać dowolny smak
Chocolate Muffin BlogPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu ( można ją zobaczyć tutaj ), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą
CiastkozercyDziś chciałabym Wam zaproponować dwa sposoby na ciastka z wróżbą - w zależności od tego ile macie czasu (lub cierpliwości). Pierwszy sposób jest dość czasochłonny a ciasteczka
CiastkozercyWygląda obłędnie, prawda? Nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz masła! Jeśli myślicie ,że takie ciasto smakuje inaczej niż tradycyjne to macie troszkę racji. Taka, zdrowa
Chocolate Muffin BlogDziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany(...)szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe) Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej
Ciastkozercytemu pojawił się tutaj pierwszy przepis. Były to muffiny. Dzisiaj również na słodko, ale dużo zdrowiej. Ciasto czekoladowe bez grama dodatkowego cukru, bez mąki. Za to z bananami i daktylami. Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu na duńskim blogu The Food Club . Ponieważ nie miałam dostępu do świeżych daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło(...)tyle lat tutaj zaglądacie. Składniki: 250 g suszonych daktyli (bez pestek) 100 g wrzątku 1 dojrzały banan 3 jajka 4 łyżki oleju 50 ml espresso 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g mielonych migdałów Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut. Następnie zmiksować na gładką
Sto kolorów kuchniBabeczki są doskonałym połączeniem szybkości przygotowania, możliwości poznawania nowych smaków i rozbrajającego uroku. To też jeden z najprostszych deserów i naprawdę trzeba się
sama złodyczBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin BlogNa specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z
CiastkozercyJuż od dłuższego czasu chciałam zrobić tęczowy tort, idealna okazja nadarza się z powodu zbliżającego się Dnia Dziecka. Bo które dziecko nie chciałoby dostać takiego tortu
CiastkozercyBardzo prosty tort na wyjątkowe okazje :) Spód, na którym został przygotowany to moje nowe odkrycie. Jest zdecydowanie lepszy niż tradycyjny biszkopt kakaowy, z którego do tej
Chocolate Muffin BlogSernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję. Taką
CiastkozercyJeśli widzieliście torty, które przygotowałam na Dzień Mamy, to wiecie już, że najbardziej nie lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała
Ciastkozercy