czasu do czasu pozwolić sobie na przyjemności. I taką jest właśnie ten chleb. DOMOWY CHLEB Z CZOSNKIEM I OREGANO Składniki: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki drożdży 3 szklanki białej mąki 1/2 szklanki mąki żytniej (lub dowolnej, możesz też użyć samej białej) 3-4 szczypty czosnku(...)proszku suszone oregano do posypania po wierzchu Przygotowanie: W miseczce połącz drożdże z ciepłą wodą, miodem i solą, odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców. Uformuj kształt chleba, jaki
Gotowanie to kochaniepszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 50 g kminku lub czarnuszki 100 g ziarna słonecznika 2 foremki: 23 x 11 x 7 cm (silikonowa) i 32 x 14 x 7 cm (zwykła metalowa) otręby żytnie(...)mąki żytniej razowej 2000 100 g mąki chlebowej 720 200 g pełnoziarnistej pszennej 100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża 150 g zakwasu 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę miodu 470 ml ciepłej wody Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Ciasto podwoi swoją objętość. - Z rana dodać: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g żytniej
Kuchcik gotujekremem. Kawowym. Uwaga, polewa szybko zastyga. Można delikatnie podgrzać, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji. POLEWA CZEKOLADOWO - KAWOWA: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej miód, kawę, zagotowałam wszystko i doprowadziłam do wrzenia. Oczywiście co jakiś czas mieszałam. Zestawiłam
Blondynka Gotujeśmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni(...)pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry i dodajemy do ugotowanej marchwi. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Przed podaniem kurczaka dodajemy do przygotowanego sosu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, pokrojoną limonką i papryczką chili
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kiwi, 1 pomarańcza, 1/6 ananasa, 1 łyżka miodu, 50 g jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kiwi kroimy w plasterki, z pomarańcza staramy się usunąć jak najwięcej białych błonek, a ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do owoców miód i jogurt. Miksujemy. Smacznego :) Jeśli szukacie dekoracyjnych słoików to koniecznie zajrzyjcie na stronę
Aga w kuchniłyżki: majeranek ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa 2 jajka 20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone) Sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 200 g wiśni bez pestek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy 4 kawałki kurczaka skórą do patelni, 1 zostawiamy, odwracamy. Gdy będą rumiane, dodajemy wątróbkę, posiekaną(...)rzędzie, przykrywamy resztą masy, powierzchnię karbujemy specjalnym „grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku miód, wlewamy wino i wsypujemy wiśnie bez pestek, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet drobiowy podajemy z sosem wiśniowym. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię pankejki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a takie przepisy są w sam raz w pośpieszne dni lub jako deser z rana przed szkołą, lub pracą. Ja zazwyczaj robię pankejki o mniejszej średnicy(...)ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego
Kuchnia Łukaszaowsianka wpasowała się i w święto. I w detoks. Po prostu w me gUSTA ;) szklanka pokrojonych liści jarmużu szklanka wody mineralnej niegazowanej gruszka 1/2 jabłka 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki płatków owsianych siemię lniane (opcjonalnie) Jarmuż, wodę mineralną i pół gruszki zblendowałam na jednolitą paćkę. Zalałam nią płatki owsiane. Dodałam miód. I zagotowałam do zgęstnienia. W międzyczasie pokroiłam
bastalenaupieczeniu są puszyste i smaczne. Podaję przepis oryginalny jednak ja zrobiłam z połowy. Składniki: 7 g suchych drożdży 2 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szkl miodu 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżka soli 4 szkl mąki uniwersalnej( u mnie 1,5 szkl mąki pszennej) 4 szkl mąki pełnoziarniste(...)mnie 0,5 szkl mąki pszenno-żytniej typ 2000) mak lub sezam do posypania Przygotowanie: W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę
Ala piecze i gotujemożna znaleźć w sklepach w lodówkach z mrożonkami, ale póki są świeże - korzystajmy z nich! Składniki: 200 g malin 100 g jagód 200 ml kefiru opcjonalnie: 1 łyżka miodu do osłodzenia Owoce zmiksować z kefirem i... już :) Jeśli ktoś potrzebuje dosłodzić koktajl: polecam cukier zastąpić łyżką miodu. Dodatkowo polecam dobrą książkę i cieszenie się słońcem ostatnich wakacyjnych chwil! Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jakiś program na Kuchni+ pokazywano jak się ją robi i pomyślałam: dlaczego nie spróbować? I oto jest - dużo lepsza niż te sklepowe :) Składniki: 2 szklanki sezamu 10 łyżek jasnego miodu 2 garście obranych pistacji Sezam uprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć. Im ciemniej uprażymy go, tym ciemniejsza będzie nasza chałwa. W tym czasie blanszujemy pistacje - zalewamy je gorącą wodą(...)minutach zdejmujemy z nich skórkę i siekamy. Uprażony sezam przesypujemy do miski, dodajemy miód i bardzo dokładnie mieszamy. Mielimy w blenderze/maszynce do mięsa/malakserze aż uzyskamy jednolitą masę. masę formujemy w dowolny kształt, owijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka otrębów żytnich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki sezamu 4-5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatki : jogurt naturalny, poziomki Płatki, otręby, wiórki, słonecznik, sezam i cynamon bardzo dokładnie mieszamy w misce, dodajemy miód i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy(...)sypkie produkty: mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy miód. Wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy sypkie składniki mieszając szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zdrowszy" kolor :) Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 1 jajko 150 gram masła Rabarbarowe nadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru Formę wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą . Jeśli(...)piec, aż spód się lekko zarumieni - zajmie to około 25 minut. Wyjąć ciasto i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Na spód pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki. Polać miodem, posypać cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Mój ostatni patent na kruszonkę jest prosty: w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy w miseczce masło, po czym dosypujemy na przemian po łyżce
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zamiennika. Składniki (na formę do tarty o średnicy 26 cm): 150 g płatków owsianych 400 ml mleka 100 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 ml płynnego miodu 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej owoce: jagody, borówki, maliny cukier(...)część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka (zostawiając ok. 2-3 łyżek mleka) i odstawić. Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!