pięknie przystrojonej choinki (najlepiej wspólnie z rodziną), wyglądania pierwszej gwiazdki, a przede wszystkim żelaznego zestawu potraw. Według mnie to właśnie celebrowane przez lata te same świąteczne zwyczaje tworzą magię Gwiazdki. Każdy kraj, region czy rodzina ma swoje własne świąteczne obrzędy. Dziś chciałam Was zaprosić do Prowansji, regionu którego tradycje po prostu mnie zauroczyły. Misterne nakrycie stołu, przepełniona symboliką skromna(...)Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, "fougasse a l'huile d'olive" płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem, to chciałabym pojechać właśnie do Prowansji :) A jako
Chilli Czosnek i Oliwaround Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w roli głównej. Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką Składniki. 3 gruszki 500 ml wina wytrawnego czerwonego 10 dag cukru 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii 1 kawałek cynamonu 4 goździki Ciasto. 15 dag mąki pszennej 50 g cukru pudru 40 g kakao 15 dag masła zimnego 2 żółtka Masa czekoladowa(...)ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę i podpiec przez 15 minut w temp.200 stopni. Nadzienie. Wymieszać masło z cukrem i płatkami migdałowymi, do wytworzenia jasnej masy. Dodać jajka , sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Obrane gruszki bez gniazd nasiennych pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny , posypać cukrem i wymieszać. Na podpieczonym cieście
Kulinarny karnet Christopheracynamonu łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki pół szklanki likieru szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 200 g. marcepana białego lub migdałowego 4 łyżki ciemnego kakao pół tabliczki czekolady mlecznej pół tabliczki czekolady białej DO NASĄCZANIA: Przestudzona, zapażona kawa z jednej łyżeczki kawy sypanej z odrobiną cynamonu. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien(...)trzy marcepanowe kulki różnej wielkości. Natomiast u podstawy tortu, układamy dookoła małe kuleczki- zachowując miedzy nimi pewien odstęp. Za pomocą rękawa do zdobienia tortów [końcówka: duża w pół otwarta gwiazdka ], robimy duże kremowe zdobienia na wierzchu tortu. Kremowe zdobienia, lekko opruszamy kakao… …i tort jest gotowy ! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej
Domowe TortySprawdź inne wyszukiwania: