mięso - 63110 przepisów (strona:2892/4208)

Domowa pita z karczkiem i sałatą 405

góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 260

doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Dodaj bouquet garni, zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez kolejne 20 minut. W międzyczasie, wyłuskaj mięso małż z muszelek, umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Po 20 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje, wyjmij z niego i wyrzuć zioła, wlej śmietankę

karmelowy
Kolejna szynka z szynkowara- pierś z kurczaka 199

więcej niż 830 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki   żelatyny spożywczej 1 łyżeczka  Peklosmaczka K przyprawa Natura Smak  John -kilka listków szpinaku Zmieliłam w maszynce do mięsa piersi z kurczaka, na dużych oczkach. Zostawiłam 3 kawałki- długie paski. Przełożyłam do szklanej miski i przyprawiłam składnikami sypkimi. Włożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień, masę układałam warstwami

Z Kuchni Do Kuchni
Zuppa di lenticchie 236

prostu zupa z soczewicy. Jest to najszybsza chyba i najprostsza zupa serwowana we Włoszech w okresie jesienno-zimowym. I na Sylwestra-Nowy Rok. Fantastyczna dla wegetarian, gdyż idealnie zastępuje mięso. Na Sycylii lenticchia nazywane są „pierwsze i drugie danie w jednym”. To prawda, bo miska soczewicy ma wiele wartości odżywczych , a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych . Soczewica przede wszystkim

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 204

kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć

Z miłości do słodkości
Jak wzmocnić odporność? 185

kwasy tłuszczowe - powinno się wybierać głównie tłuste ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa

Powiedz dietom nie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 182

pozytywnie wpływają na stan naszej cery zmniejszają ryzyko nowotworów wpływają korzystnie na wzrok działają antydepresyjnie mają bardzo dobrze przyswajalne białko - białko ryb przyswaja się w 97 %, podczas gdy białko mięsa w 70-80% poprawiają zdolności umysłowe oraz pamięć i wiele, wiele innych ;) Nie bójmy sie ryb, ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy

Powiedz dietom nie
Intensywnie żólty kurczak w sosie cytrynowym 247

oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje. 1 porcja zawiera: 203 kcal, 30,7 g białka, 7,7 g tłuszcze, 4,1 g węglowodany, 2 g błonnik

Powiedz dietom nie
Ciecierzyca ze szpinakiem i fetą 207

Ciecierzyca należy do (niestety zapomnianych) roślin strączkowych. Jest świetnym źródłem białka, dzięki czemu bardzo dobrze służy jako zamiennik mięsa. Zawiera także znaczne ilości błonnika, który m.in. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Obniża również poziom glukozy oraz poprawia gospodarkę lipidową, co pomaga w leczeniu cukrzycy. Warto zatem włączyć ją do swojego menu, szczególnie że odpowiednio doprawiona może być naprawdę

Powiedz dietom nie
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 262

przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rucolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i kiełki lucerny i przykrywam

Mango Papaja
Naleśniki z soczewicą zieloną 228

moim życiu na moim widelcu znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często

Życie na widelcu
Puszyste naleśniki 250

dosypać mąkę Obie masy delikatnie połączyć. Smażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Smacznego. P. S Mleko można zastąpić wodą, bądź gazowaną woda mineralną do wersji "na ostro" np. z mięsem mielonym lub kurczakiem- piwem

Luźna Kuchnia
Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 254

beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu, dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli

Luźna Kuchnia
Roladki pomidorowe 390

pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z oliwek 0,5 szkl bulionu drobiowego bazylia oregano papryka słodka  Przygotowanie: mięso myjemy, suszymy, oprószamy solą i pieprzem. Rozbijamy. Smarujemy pesto. mozzarellę odsączamy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z suszonymi pomidorkami, doprawiamy szczyptą soli, bazylii i oregano. Układamy na filetach, zwijamy

Luźna Kuchnia