mięso - 63110 przepisów (strona:2616/4208)

PASTA Z MAKRELI, SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK 161

PRZYGOTOWANIE :  Makrelę pozbawiamy skóry i kręgosłupa, mielimy w maszynce do mięsa. Twaróg rozkruszamy w misce i dodajemy, makrelę, drobno pokrojoną cebulę, pomidory i oliwki (kilka pozostawiamy do posypania) przecier, olej i przyprawy.  Dokładnie mieszamy najlepiej widelcem aż powstanie jednolita pasta. Przekładamy ją do miseczek, posypujemy oliwkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce do 2 dni, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 152

Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut.  Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kulinarne Fantazje Marioli
PLACKI Z CUKINII , MARCHEWKI I SŁONECZNIKA 181

marchewką, cebulą, słonecznikiem, jajkiem i mąką. Doprawiamy do smaku i smażymy małe plaski, na małej ilości tłuszczu, z jednej i drugiej strony aż się zrumienią. Podajemy ciepłe z sałatą, mięsem i kleksem gęstej śmietany, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 181

Pyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i kapusty na ciepło

Kulinarne Fantazje Marioli
SAŁATKA MAKARONOWA Z SERKIEM WIEJSKIM I SZYNKĄ 193

przeciśnięty czosnek, sól, cukier i pieprz, mieszamy.  Sałatę, oliwki i pomidorki kroimy.  Brokuł gotujemy na parze, studzimy. Do średniej wielkości miseczek nakładamy porcje makaronu, na to podpieczone mięso, następnie serek wiejski, brokuł, sałata, oliwki, makaron i pomidorki.  Sałatkę podajemy od zaraz lub przechowujemy w lodówce. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i mało kaloryczna. Można na wierzchu dodatkowo

Kulinarne Fantazje Marioli
DEWOLAJ Z SEREM I OGÓRKIEM 302

Przepis na pyszne dewolaje jest znany od lat, dzisiaj pomysł na nadzienie serowe z dodatkiem ogórka konserwowego. Farsz zawinęłam w rozbite mięso, panierowałam i smażyłam na oleju. Kotlety podajemy na ciepło do frytek, ziemniaków, warzyw lub zjadamy z pieczywem

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA Z SOCZEWICY I SERA 151

jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Można z niej przygotować bardzo bogaty repertuar dań. Dzisiaj przygotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Wprawdzie można ją przygotować z różnymi składnikami jak wędzonki, mięsa, sery lub tylko warzywa. Ja dodałam jeszcze kabanosy i ser. Zupa wyszła bardzo smaczna i bardzo pożywna. Polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Tradycyjny hummmus 225

różnymi dodatkami.  Hummus to świetna przekąska lub przystawka, idealnie nadaje się do jedzenia ze świeżymi warzywami lub chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową . Składniki :  puszka ciecierzycy (400g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty sezamowej - tahini sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Codzienne Gotowanie
CIASTO Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I GALARETKĄ 323

truskawek * 3 łyżki żelatyny namoczonej w 6 łyżkach wody * cukier puder do smaku Dodatkowo 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 700 ml przegotowanej wody Wykonanie: Ciastka degistive rozgnieść tłuczkiem do mięsa albo wrzucić do robota i zmielić. Do rozgniecionych ciastek dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć spód blachy ( u mnie okrągła o średnicy 22 cm)i wstawić

Zrób to smacznie
Sałatka z gęsią, malinami, ogórkiem i nutą mięty 253

Unikam więc gotowania na tyle na ile mogę. Część posiłków obiadowych można podać na zimno bo chłodniki czy sałatki nie tylko zaspokajają głód, ale są też zdrowe i pyszne. Mięso, którego użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego na kawałki pieczonego kurczaka albo plasterków pieczonego schabu. Ostatecznie zastąpić gęś

Smaczna Pyza
Moje Dobrze Wykorzystane Minutki 188

spraw. Jak to czytałam wszystko ma sens, nie dziwię się, że na świecie jest szał na takie techniki relaksacyjne, tylko w mojej głowie zawsze sto myśli na sekundę "kupić mięso na obiad, ziemniaki się skończyły, odpisać na maile, skierowanie do lekarza, umyć okna, rower za godzinę i jeszcze soczek wycisnąć...." i tak dalej i tak dalej. Jedyna książka nie dopasowana

Blondynka Gotuje
Pieczony kalafior w pomidorowym curry 415

piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny będzie do pieczonej rybki lub mięsa. Ja jednocześnie w worku upiekłam kurczaka i miałam w ciągu 30 minut gotowy cały obiad. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron bavette z grillowanym kurczakiem, cukinią i czerwoną bazylią 201

się nie ześlizguje :P. Moje danie jest bardzo smaczne i zdrowe.  Kurczak musztardą jest nacierany, następnie grillowany, cukinia podsmażana przyprawą – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią doprawiana.  Mięso i cukinia z makaronem zmieszana, bazylia czerwona w dużej ilości dodana,  grana padano dołożone i pieprzem doprawione.  Składniki: 2 - 3 porcje makaronu bavette, 1 mała cukinia

Moniki Smakołyki
Sałatka kalafiorowo-czosnkowa 294

okresie letnim bardzo często przygotowuję tę sałatkę na kolację. Jest cudownie chrupiąca a dzięki czosnkowi ma wyrazisty smak. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie  grillowanego mięsa. Sałatka jest godna polecenia ze względu na jej smak, chrupkość i to, że bardzo szybko można ją przygotować. 1/2 dużego kalafiora 1/2 puszki kukurydzy 2/3 puszki groszku konserwowego 4 ząbki czosnku 6 rzodkiewek

Smakołyki Asi