mięso - 63110 przepisów (strona:1747/4208)

Kotlety sojowe z pieczarkami i sosem koperkowym 125

miłośników zdrowego odżywiania niekoniecznie opartego o mięso najlepszą alternatywą są kotlety sojowe. Przygotowywane od podstaw w domu dają spore pole do popisu dzięki czemu możemy zapomnieć o "papierowym" smaku tych z paczki. Jeżeli smak soi jest dla Was za mało wyrazisty wypróbujcie przepis na kotleciki sojowe z pieczarkami z dodatkiem sosu koperkowego. Smakują nawet zagorzałym zwolennikom mięsa :) Uwaga

Milion Smaków
Pierś kaczki z żurawiną 153

Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie(...)jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu

Milion Smaków
Pierś gęsi w sosie piernikowym 136

Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs a do tego jedne z najlepszych hodowli znajdują się w Polsce. Pierś to samo chude mięso z warstewką tłuszczu pod skórą. Ten tłuszczyk dodaje dodatkowych walorów smakowych i jest pełen cennych składników (jak na przykład kwas oleinowy) - tak więc najlepiej piersi przyrządzać razem ze skórą. Sos piernikowy podkreśla wyjątkowy smak mięsa i dodaje posmaku

Milion Smaków
Rib eye stek w marynacie winnej 133

Wyjątkowe danie kuchni amerykańskiej. Słynny rib eye to stek z najlepszej części antrykotu wołowego z charakterystycznym oczkiem tłuszczu. Najlepszy jest z mięsa rasy Aberdeen Angus. Mięso jest delikatne mimo sporej ilości tłuszczu, która podkreśla jego smak. Z tego też powodu najlepszy jest z grilla, a sezon już się zbliża. Można go przyrządzić jedynie z solą i pieprzem, ale tym razem

Milion Smaków
Łódeczki z cykorii nadziewane mięsem 255

wyjątkowe danie z mięsa mielonego - może służyć jako przekąska oraz jako pełen obiad. Mięso w sosie pomidorowym efektownie podanie w liściach cykorii zaspokoi apetyt i dostarczy ciekawych wrażeń estetycznych

Milion Smaków
Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko 109

danie z kuchni francuskiej które chciałem zrobić od bardzo dawna. Łączy w sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina

Milion Smaków
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie 178

naprawdę ekstra na wyjątkową okazję ruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach

Milion Smaków
Gęś pieczona z jabłkami w cydrze 143

Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku. Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak. Kiedyś gęsi były głównym drobiem na polskich stołach - teraz niestety zdecydowana większość tych hodowanych w Polsce jest eksportowana za granicę a u nas się ich prawie nie je. Szkoda, bo to mięso

Milion Smaków
Gołąbki z pieczarkami i indykiem 133

Lekka wersja polskich gołąbków pochodząca z diety South Beach. Ryż i czerwone mięso zostały zastąpione pieczarkami i mięsem z piersi indyka - tak by danie zawierało więcej wartości odżywczych a mniej kalorii. Nowa wersja gołąbków smakuje tak samo dobrze jak oryginalna

Milion Smaków
Klasyczne carpaccio wołowe 155

Carpaccio wołowe to obowiązkowe danie dla wszystkich miłośników mięsa. To klasyczne danie włoskie ma już prawie 65 lat. Powstało w roku 1950 kiedy Giuseppe Cipriani wymyślił je na poczekaniu gdy do jego lokalu zawitała hrabina Amaliia Nani Mocenigo. Lekarz zalecił jej jedzenie tylko surowego mięsa - stąd pomysł właśnie na takie danie. Nazwa pochodzi od renesansowego malarza Vittore Carpaccio, z którego

Milion Smaków
Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem 143

Mielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem. Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa

Milion Smaków
Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego 185

Prosty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;) Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak

Milion Smaków
Potrawka z muflona 148

Dania z muflona nie goszczą często na naszych stołach a mięso jest trudne do kupienia nawet w sklepach myśliwskich i specjalizujących się w dziczyźnie. Smakuje podobnie do baraniny i nic dziwnego bo muflon jest przodkiem dzisiejszych owiec hodowlanych. Dobrze zrobione mięso będzie delikatne i kruche nie tracąc przy tym wilgoci

Milion Smaków
Kark z jelenia duszony w winie 172

czasu przygotowuję swoją ulubioną dziczyznę po myśliwsku (przepis oczywiście znajdziecie na blogu). Tym razem szukając czegoś ciekawego przed wizytą gości trafiłam na 2,5 kg kawałek karku z jelenia. Mięso dusiło się w winie ok. 3 godzin dlatego warto przygotować to danie dzień przed podaniem. Wymagana jest też cierpliwość bo mięso mięknie bardzo powoli. Ale warto czekać bo ostatecznie

Milion Smaków
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 227

owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Każdą nacinamy wzdłuż do połowy głębokości. Każdy nacięty kawałek ponownie nacinamy do połowy głębokości (nacięca ułatwią nam rozbicie mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony(...)kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym wygrały MEGA KONKURS na „Najlepiej podane danie z mięsem faszerowanym” zorganizowany Na Fb przez administrację Grupy Gotowanie na wesoło . Nagrodą w konkursie był zestaw noży kuchennych (zdjęcie poniżej). Wydrukuj przepis The post Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym appeared first

mojewypiekiinietylko