Ufff... to był ciężki tydzień! Ale w końcu na bloga wjeżdża nowy cykl - #Smaki świata i już dziś podzielę się z Wami moimi kulinarnymi doznaniami z
Cooking MonsterŹródło: Wikipedia Dziś będzie wpis nocny, bo czemu nie. Granie w Wiedźmina 3 pożera niemalże cały mój wolny czas i jakoś nie mogę się zebrać do
Przepysznik - BLW i nie tylkoPo dziewięciu miesiącach totalnego, kulinarnego rozpasania, nastał czas wyrzeczeń i rosołków. Przekonałam się o tym już pierwszej nocy. Zaraz po opuszczeniu szpitalnej pryczy- smyczy wpierdzieliłam
bastalenapomysłów na obiad na miesiąc. Myślicie, że jak się jest blogerem kulinarnym to się wstaje rano i ma się pomysły? Propagandowo mówimy, że tak. Jesteśmy wręcz kopalnią pomysłów. Obiady z pięciu dań z kompotem? Dla nas jak splunąć. Jednak rzeczywistość skrzeczy i to bardzo. Albo nam się nie chce, albo nie wychodzi, albo znaleziony przepis jest tak skomplikowany, że prędzej(...)rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki. I znowu gotujemy
ladykitchenużywają szefowie kuchni na całym świecie. To marka sama w sobie. Ale marka to nie wszystko, marką sobie obiadu nie zrobimy. To przede wszystkim funkcjonalność i jakość. Bo niby obiad można w czymkolwiek ugotować. Niby garnek za 10 zł też spełni swoją funkcję. Niby… A właściwie nie do końca. Bo ważne jest uzyskanie pełni smaku z każdego dania, wyciągnięcie(...)pokrojoną w drobną kostkę słoninę i czekamy aż tłuszcz się wytopi. W tym czasie kroimy w kostkę wołowinę, a pozostałe składniki na mniejsze kawałki. Gdy słonina się wytopi dodajemy mięso, aby się podsmażyło, a potem cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso
Marder&Marder ManufactureJak zawsze mam opóźnienie jeżeli chodzi o dodawanie postów na bieżąco :) Jestem SuperMamą !!! W poniedziałek wieczorem synek wpadł na pomysł
ClauditteMissCookingSzparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy
Moja DelicjaZwrot "w 15 minut" w kuchni kojarzy się tylko z jedną osobą i chyba słusznie. Jest to oczywiście Jamie Oliver. Trafiło i na mnie Jamie przekonał
Brzuszki Łakomczuszkimineralne. Spożywanie papryki pomaga m.in obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.Tuńczyk - zawiera duże ilości witaminy D i A, (korzyść dla stanu kości inarządu wzroku). Mięso tuńczyka jest wyjątkowo bogate w tran, który jest źródłem kwasu omega -3.Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska - Pomidorek się powtarza, ale... dobrego nigdy za wiele! Do tego jeszcze odrobina(...)odporność, wspomagające trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego. Mają w sobie przeciwutleniacze, witaminy, brom, potas, błonnik.Kukurydza - witaminy, sole mineralne i selen. Sałatka wyszła świetnie i okazała się idealnym obiadem z serii "niby obiad". Spokojnie można ją podciągnąć pod wiele kategorii w stylu "Alarm, goście pod drzwiami", "Nie mam czasu, ale mam pomysł" i "Szkoda dziś życia na stanie przy
Wypisz WymalujWspaniałe na przystawkę czy jako bogate danie główne. Doskonałe dla niespodziewanych gości, idealne w roli posiłku ‘na pocieszenie’. Pachnące i aromatyczne, proste i eleganckie, wcale nie
Karo in the KitchenDzisiaj proponujemy oryginalny, ale łatwy sposób na kurczaka. Najczęściej przyrządzam w ten sposób udka i podudzia, ale można użyć również innych części. Oprócz ciemnych winogron i
Kulinarna PokusaNieprawidłowe odżywianie jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych, o tym wie każdy z nas.Uważa się, że przynajmniej 30% nowotworów ma związek z niewłaściwym odżywianiem. Książek
Z Kuchni Do KuchniTen sos pomidorowy pojawiał się już na blogu nie raz – bo to mój ulubiony sposób na robienie sosu pomidorowego, i w sezonie pomidorowym robię go
Cooking for EmilyWeganką nie jestem, nie jestem nawet wegetarianką, ale od czasu do czasu lubię spróbować czegoś nowego, a że Mąż ciecierzycę wielbi, to te kotlety koniecznie musiałam
Kuchnia w czekoladzieW sezonie korzystam z nich ile tylko mogę – na blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem szparagów . Najbardziej lubię je w formie grillowanej, która kondensuje i wyostrza
Karo in the Kitchen