mielone - 47549 przepisów (strona:2574/3170)

"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 443

kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu)   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy

Słodka Strona
Nadmorska dieta cud i mega fast-food na deser, czyli morza szum, słońca żar, powiew wiatru, a w domowej kuchni sezon ogórkowy. 187

dobrej klasy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem, ogromny salon z kominkiem, a do tego ogród z mini placem zabaw. Generalnie bajka jak na polskie, nadmorskie standardy. Jeszcze tylko gdybyśmy mieli bliżej do plaży i do centrum to byłoby idealnie. Ale nie o tym miało być. Nadmorska dieta cud. Brzmi cudownie prawda? Pewnie czytelnik pomyśli - no tak piękna kuchnia, morze blisko

Kuchnia po mojemu
Domowa wędlina II. Schab w musztardzie i ziołach prowansalskich na świąteczny stół i kanapki na co dzień 183

smacznej wędliny domowej produkcji. Uwielbiam tę pewność, którą daje samodzielne przygotowywanie dodatków do kanapek. Wiem, że jem 100% świeżego mięsa w naturalnych przyprawach; że nikt go nie odgotowywał, nie mielił 10 razy, nie odświeżał chemicznie i nie sfałszował jego terminu ważności. Szczególnie to ważne w żywieniu dzieci. Ogrom chemii jaką pakuje się teraz do wszelkiego rodzaju żywności przeraża mnie

Kuchnia po mojemu
Waniliowy sernik nowojorski. 284

śmietany 18% (Polska Mlekovita) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 200 g śmietany 18% cukier puder do smaku  1 łyżka soku z cytryny  Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze na piasek dodajemy roztopione masło. Tortownicę ok 25 -26 cm uszczelniamy folią  aluminiową. Rozpinamy obręcz i układamy skrzyżowane 2 dłuższe kawałki folii, tak aby wystawały poza tortownicę. Następnie układamy

Malinowe Pocałunki
Domowe knedle z truskawkami 203

mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków) ok. 20 szt. truskawek średniej wielkości (umyte, osuszone, bez szypułek) 1 jajko masło, bułka tarta sól, cukier Ugotowane, ostudzone z iemniaki mielimy w maszynce do mięsa (lub tłuczemy bardzo dokładnie). Ze zmielonych ziemniaków, mąki, szczypty cukru i jajka zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku i tworzymy kółka. Do każdego kółka

MarciochaKucharzy
Czekoladowe ciasto gryczane z orzechami, suszoną śliwką i żurawiną 196

posiekanej suszonej śliwki 25 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Kaszę gotujemy do miękkości pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę mielimy blenderem na gładką masę. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W garnku umieszczamy masło i rozpuszczamy je. Dodajemy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy na puszystą masę, małymi

Chocolate Muffin Blog
Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 221

jajko 1 duży banan 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: Płatki czekoladowe Śmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, po czym wylepiamy dno papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (banana

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik cappuccino z frużeliną jagodową 293

jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Frużelina: 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy dokładnie z masłem i kawą, wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki

Mania Gotowania
Kulebiak chlebowy 193

czasie drobno kroimy cebulę i pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki,  przyprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem  i smażymy do odparowania wody. Mięso mielimy w maszynie. Dodajemy kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy

Maminek kulinarny
Kruche ciasteczka z malinowym nadzieniem (szybkie!) 218

Takie ciasteczka to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama robiła je w maszynce do mielenia ze specjalnymi przystawkami, jak dobrze pamiętam to była jeszcze ręczna maszynka... z siostrami zjadałyśmy je kiedy były jeszcze ciepłe, a następnego dnia zabierałyśmy do szkoły - docierały pokruszone, ale nadal pyszne. Z okazji zbliżających się Walentynek nadałam im odświętny kształt kółek z wyciętymi serduszkami pełnymi malinowego nadzienia zrobionego

Kulinarne Inspiracje
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 235

ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli 100 ml płynu. Wlewamy do garnka , wsypujemy szklankę cukru i gotujemy syrop. Od momentu zagotowania gotowałam 7 min.Jeśli posiadamy termometr cukierniczy to gotujemy do temp. 130'C W czasie

Malinowa Kawiarenka
Śledzie w oleju z czosnkiem i majerankiem 178

Niektórzy z Was mieli już do czynienia z tym przepisem, jednak nie wszyscy. A  to dlatego, że nie posiadałam jeszcze tego bloga i przepis wrzuciłam jedynie na swoim profilu Google. Teraz także zagości tu na stale i każdy będzie mógł z niego korzystać, nie tylko od święta, ale również w dni powszednie :) Składniki: 1 kg matiasów 2 główki czosnku

Bea(u)ty kitchen
Chatka Puchatka 232

małe opakowania herbatników 1 cukier waniliowy lub aromat 1 pełna łyżka kakao 1 galaretka o dowolnym kolorze Polewa: 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru Wykonanie: Ser mielę trzykrotnie. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami zmielony twaróg. Masę dzielę na dwie połowy, do jednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam

Ciasteczkowy Potwór
Rafaello 268

Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w  pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 194

gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie

Ciasteczkowy Potwór