Składniki: - ok. 700g mielonej wieprzowiny - 1 cebula - 5 pieczarek - 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 2 jajka - pół szklanki zimnej wody - olej - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek i chwilkę smażyć. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, wystudzone pieczarki, cebulę i czosnek, wodę i bułkę
Kulinarne blogowaniebulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem(...)jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut
Zainspirowana w kuchniproszku ● ½ łyżeczki wędzonej papryki ● 150 g koncentratu pomidorowego ● 1 łyżeczka soli nierafinowanej Do przybrania: ● natka kolendry i/lub pietruszki Duszone pieczarki: ● 1 łyżka oliwy ● 100 g pieczarek ● szczypta nierafinowanej soli ● świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Soczewicę namocz na całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą. Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki(...)utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamielonego 150-200g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu/wody 50 ml śmietanki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej papryka słodka pieprz ziołowy pieprz naturalny sól Dodatkowo: makaron (u mnie 5 gniazd nitek) Ponadto: olej do smażenia Cebule z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pieczarki(...)uprzednio obrane, umyte oraz pokrojone w większą kostkę. Po kilku minutach dołożyć mięso mielone, które mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. Całość posypać przyprawami i następnie wlać wodę/bulion. Po zredukowaniu się płynu dolać śmietankę i wmieszać koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dusić do momentu zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Gotowy makaron odcedzić
Di gotujemięsa mielonego 30- 40 dag pieczarek Średni por 2-3 serki topione w kostce Holland 2 kostki rosołowe 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania Do garnka wlewamy 2 – 2,5 l. wody., dodajemy kostki rosołowe, gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki , smażymy na patelni i wsypujemy do gotującej się wody. Mięso mielone podsmażamy na patelni, wsypujemy(...)gotujących się pieczarek. Po 15 minutach dodajemy pokrojony por, serki topione i zioła prowansalskie. Mieszamy co jakiś czas żeby serek się rozpuścił. Gotujemy jeszcze ok. 15 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Darcia w kuchniSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra(...)mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie: Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy
kgwjanczewobardziej spójny, 8 pomidorków koktajlowych, pieprz, sól, bazylia. Przygotowanie: Pieczarki umyć. Sześć z nich wydrążyć tak by włożyć do nich farsz. To co zostało wydrążone dodać do reszty pieczarek, które należy pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać mięso mielone, nadal smażyć. Dodać bazylię. Gdy farsz jest gotowy dodać(...)łatwiej się wymiesza i nie będzie się ciągnąć. Cukinię przeciąć wzdłuż i wydrążyć. Posolić lekko i odstawić na parę minut. Cukinia najdzie wodą więc osuszyć ją. Cukinię i pieczarki nafaszerować. Na cukinię położyć przekrojone na pół pomidorki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.200stopni, przykryte folią aluminiową. Najlepiej włożyć samą cukinię, pieczarki dołożyć po 15minutach. Po 30min. odkryć folie
W kuchni u MonikiRisotto z kurczakiem i groszkiem to moja wersja popularnego w słonecznej Italii wersji tego dania. Do jego przygotowania wykorzystamy dosłownie kilka produktów. Co czyni zatem to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pracy najwięcej. Ale gdy wybiła 16, mogłem w końcu odejść od komputera i zająć się obiadem :)Składniki : 1 mała cukinia3 duże pieczarki 1/3 pęczka szczypiorku1 jajko1,5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego 5 łyżek kaszy jaglanejPrzyprawy : pieprz ziołowyCukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry(...)względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok. Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do cukinii dodajemy pieczarki i szczypiorek, wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy
Parowar Facetapęczek szczypiorku, sól, pieprz, spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera, Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym
W kuchni Karmel-itkikońcowego, choć pewnie następnym razem wino zamienię na wodę lub po prostu zwiększę ilość bulionu;) Klopsiki: 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego 3 cebule 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: 400 g małych, białych pieczarek 100 ml białego wina 1 szkl. bulionu 1 szkl. śmietany 30% masło Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę(...)pozostałe dwie cebule kroimy w piórka. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie mieszamy w misce w mięsem mielonym. Gdy cebula nieco ostygnie, do miski dodajemy jajko, połowę posiekanej drobno natki pietruszki, 1-2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, po czym formujemy niewielkie klopsiki. Na dużej patelni rozgrzewamy
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet. Żółty ser zetrzeć(...)drobną kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż znaczna większość wody odparuje. Wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jaja i bułkę
Gospodyni Miejskalopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą, z dodatkiem pieczarek oraz świeżą zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Polecam wszystkim na najbliższy obiad :) Składniki: 600g mięsa mielonego, 3 cebule, 300g pieczarek, 3-4 łyżki masła, 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeża zielona pietruszka ( 2-3 garście), 65g czerwonej soczewicy, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia, łyżka musztardy(...)szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, 2 i 1/2 szklanki wody. Przygotowanie: Pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażyć razem z dwiema cebulami pokrojonymi w półksiężyce, na łyżce masła, lekko popieprzyć i posolić. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę musztardy, bułkę tartą. Po całości polać mlekiem i odstawić na chwilę by bułka zmiękła. Doprawić solą, pieprzem
W kuchni u Monikiprzepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka kilka gałązek natki pietruszki 1 jajko sucha bułka olej rzepakowy do smażenia gniazdek Wykonanie: Obrane pieczarki gotujemy w całości w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie osączamy. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę, oraz posiekaną natkę(...)pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze mieszamy. Bierzemy małą porcje mięsa, otulamy nim pieczarkę, formujemy kuleczki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z ulubionymi sosami
Z Majeczką w kuchniodgrzewana jest równie pysza. Pod warukiem, że użyjecie makaronu 100% durum i ugotujecie go al'dente. Składniki: - opakowanie makaronu świderki 100% durum - 600g mięsa mielonego z łopatki - 1/2 kg pieczarek - 2 duże, czerwone papryki - średnia cebula - 400g ulubionego sera żółtego - oliwa z oliwek - bazylia, oregano - sól, pieprz, czosnek granulowany Makaron gotuję al'dente w dużej ilości osolonej wody(...)kostkę cebulę. Dodaję oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Duszę pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, zwiększam ogień i smażę aż woda odparuje, a pieczarki lekko się zarumienią. Wykładam do naczynia na warstwę makaronu. Na patelni mogno rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam mielone mięso i smażę na dużym ogniu
Cook&Love