mielone z pieczarkami - 2861 przepisów (strona:151/191)

Młoda kapusta 166

Młodą kapustę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym i z dużą ilością kopru. Występują wersje obiadu z dodatkiem mięsnym, najczęściej są to kotlety mielone, schabowe lub piersi z kurczaka, faszerowane czy też nie. W zależności na jaką kapustę mamy ochotę taką podaję, samą z koprem lub z dodatkiem boczku, kiełbasy. Dziś lekka wersja, kapusta(...)maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem, - kapusta ze świeżymi pomidorami, - kapusta z tartymi grzybami, najczęściej pieczarkami i cebulą. Zawsze towarzyszy jej spora ilość świeżo skrojonego kopru. Nigdy nie zagęszczam młodej kapusty zasmażką z mąki. Kapustę podaję z ziemniakami, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem. Składniki: 1 główka kapusty

Zasmakuj Kuchni
Wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą 164

Zazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść

Kuchenne Wariacje
Pieczarkowa zupa krem z mlekiem kokosowym 166

wody  sól  pieprz czarny  Wykonanie  Na początku przygotowujemy wszystkie nasze warzywa , obieramy,myjemy i kroimy w średnią kostkę , kiedy mamy już warzywa przygotowane łącznie z pieczarkami , do dużego garnka wkładam łyżkę masła i rozgrzewam , następnie dodaję nasze warzywa i wszystko przesmażam około 10 minut często mieszając , na sam koniec smażenia dodaję posiekany czosnek i 1 minutkę(...)dodaję wodę , tak a by przykryła nasze warzywa , posypuję warzywkiem i gotuje na małym ogniu do momentu jak warzywa będą miękkie . Jak nasze warzywa są już mięciutkie , blenderem wszystko mielę bardzo ostrożnie , aby się nie poparzyć , następnie dodaję mleko kokosowe , doprawiam solą pieprzem i gotowe do podania

Mój Smak
Wegeburgery i Niebo w gębie 203

czosnku 1 cebula 5-6 pieczarek 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do obtoczenia: otręby Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze(...)smaż na oleju. O ile pamiętam, wychodzi 5-6 sztuk. 2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj.   3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają jak mielone, znalezione tutaj : Składniki: 1 i 1/4 filiżanki ugotowanego, wystudzonego ryżu brązowego 1 filiżanki ugotowanej i wystudzonej soczewicy zielonej lub brązowej (dałam czerwoną bo akurat taką miałam) 1 filiżanka startego

Qlinarnie i Qlinarnie
Wege bigos. 141

czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne i dodajemy do kapusty z częścią wody, w której były namoczone. Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy(...)pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie ostrej mielonej papryki. Bigos jest gotowy :) Będziecie mile zaskoczeni smakiem, bo smakuje wyśmienicie. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 177

przepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak  kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :)  Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy(...)robić kotlety?". No bo wiadomo - kotlet w życiu człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka z patelni 758

mamy gotowej już pokrojonej). Patelnię smarujemy łyżką oleju i rozgrzewamy na małym ogniu. Ognień ustawiamy minimalny. Na spodzie układamy warstwę ziemniaków, oprószamy delikatnie przyprawą do ziemniaków, następnie pieczarki i połowę posiekanego pora. Przykrywamy całość plastrami żółtego sera i polewamy 1/3 passaty i oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Na to układamy warstwę z wędliny, reszta pora, plastry sera, połowa posiekanej natki(...)mozzarellą. Na wierzchu posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki i całość przykrywamy. Zostawiamy na kilka chwil, by ser dobrze się rozpuścił i złączył całość. Przed podaniem oprószyłam jeszcze słodką papryką mieloną. Opinia na temat patelni Delimano Stone Legend W temacie patelni Stone Legend (KLIK) zacznę od bardzo ważnej kwestii - rozmiar ma znaczenie ;) Patelnia jest duża! Ma 28 cm średnicy

Kolorowy Przepisownik
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM WĘDZONYM 150

Coś co zadowoli niejednego domownika :) Danie tradycyjne, a jednak inne od tego najbardziej znanego nam klasyka, czyli gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Obie wersje uwielbiam i polecać będę. Takie gołąbki są dla mnie  niejednokrotnie wybawieniem, kiedy przykładowo nie mam nic na obiad, a w zamrażarce taki zapas tych niepozornych zawijasów :) Trochę pracy z nim jest(...)zrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :)  SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego  0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: GRZYBY (można

Calzonella.com
Filet faszerowany ruculą, suszonymi pomidorami i suszoną gruszką 149

niedzielny kaprys: faszerowana pierś kurczaka i duże faszerowane pieczarki ( przepis tutaj ). Zbędne są inne dodatki. Jest syto, zdrowo i zielono Składniki na 2 (solidne) porcje: 2 duże piersi kurczaka 25 g świeżej rucoli 30 g drobno startego parmezanu 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 1 mała szalotka opcjonalnie: 1 suszona gruszka, bądź zamiennie 2-3 suszone/wędzone śliwki lub mała(...)garstka suszonej żurawiny drobno posiekanej – naprawdę doda to farszowi ciekawego smaku  sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka mielona do posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić

gutfut
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 190

trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo.  Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię  klasyczne mielone  albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie.  W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso(...)sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki   Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików :  Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko

Walijskie Pichcenie
Mięcho 336

Steki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w

Gotuj z Misiem
Szakszuka z cukinią i pieczarkami 114

łyżka masła łyżka oliwy Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki(...)przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o mielonym czarnym pieprzem. W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy same jajka

Pyry na Gaz
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 186

lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego.  Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści(...)limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany szczypiorek Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych domach i pochwalicie się jak Wam smakowało, a może będziecie mieli pomysły na udoskonalenie. Czekamy na odzew z Waszej strony :) Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Długiego weekendu

vegetanie
Szybka zupa z świeżych grzybów 208

szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek.   Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól, czarny pieprz kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina 1l bulionu(...)masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion

Pyry na Gaz
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1389

mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka          Składniki:  Ciasto(...)papryczka chili ·       1 średnia czerwona cebula ·       około 8 średniej wielkości pieczarek ·       400 g pomidorów bez skórki ·       2 łyżki koncentratu pomidorowego ·       sos worhestershire ·       ½ puszki kukurydzy

Mania Gotowania
Jak zrobić kotlety mielone 1020

jego zmielenie lub też samodzielnie zmielić mięso. Wiemy, co jemy Ja wybieram zwykle mięso wołowo-wieprzowe lub mięso z szynki. Możecie użyć również mięsa drobiowego i zrobić kotlety mielone ale drobiowe. Bułka Używamy do związania mięsa suchej bułki kajzerki. Namaczamy ją w wodzie lub mleku. Bułka nam wypłynie na powierzchnię, więc aby w całości nasiąkła wodą, obciążamy(...)zieleniny – koperek i natka sprawdzą się wyśmienicie, podobnie jak Wasze ulubione przyprawy. Mój teść dodaje do kotletów to, co akurat ma pod ręką. Możemy dodać nawet podsmażone wcześniej pieczarki. Wyrabianie masy Podstawą dobrych kotletów jest solidne wyrobienie mięsa. Posłużą nam do tego rączki. Czyste Porządnie wyrabiamy masę tak, aby całość była dobrze połączona. Nie może być tutaj składników luzem

Mieszam w Garnku
Muffinki a’la Pizza 134

podsmażamy na oliwie do momentu aż się „zeszkli”(ok 2-3 minuty). Dorzucamy szynkę i jeszcze chwilkę podsmażamy razem. Odstawiamy z kuchenki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy cebulę z szynką, pieczarki, pomidora i połowę sera i mieszamy łyżką, mikserem lub ręcznie. Ja preferuje ostatnią opcję. Jak wszystkie składniki się wymieszają formujemy z nich kulki takie aby wypełniły formę na muffnki(...)Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa. Pełna dowolność. Trzeba tylko uważać żeby nie wyszły nam same dodatki z odrobiną ciastaJ Powodzenia! The post

Kulinarna Patilogia
Kurczak faszerowany grzybami 273

nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej(...)masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku oliwa z oliwek lub klarowane masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest

Poezja smaku
Risotto con asparagi 135

cebula 5 pieczarek2 łodygi selera naciowegopęczek zielonych szparagówsól, pieprzser parmezannatka pietruszki   Przygotowanie:Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i łodygi selera, smaż kilka minut. Do warzyw dodaj ryż i podsmaż na kolor złoto-żółty. Następnie dodaj białe wino. Gdy wyparuje stopniowo dodawaj bulion, od czasu do czasu mieszając(...)dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone świeżo mielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny