mielone drobiowe - 1500 przepisów (strona:60/100)

Fenkuł z kuskusem 132

makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek 40 g kuskusu 20 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i kolendra mielona do smaku Na patelni lub w woku podgrzewamy olej

Kucharzyca
Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup 252

mielonym (4-6 porcji) Składniki: 250 g mięsa mielonego 4 łyżeczki oleju 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 l bulionu drobiowego 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki 200 g jarmużu

karmelowy
Pasztet z królika 2 162

wątróbki drobiowej lub wieprzowej  1 duża marchewka  1 średnia pietruszka  ¼ selera  4 listki laurowe  6-7 kulek ziela angielskiego  1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka)  3-4 ząbki czosnku  1 pełna łyżeczka soli  do pasztetu:   przyprawa do pasztetu szlacheckiego  1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej  3- 4 bułki

Takie tam pichcenie
Chrupiące długo marynowane polędwiczki 309

pomysł i bardzo klasyczny jednak wart uwagi i przypomnienia. Drobiowe polędwiczki mają to do siebie że są bardzo mięciutkie i delikatne, po zamarynowaniu zyskują jeszcze więcej na smaku. Chrupiące długo marynowane polędwiczki  SKŁADNIKI: 350 g polędwiczek z kurczaka 1 duże jajko lub dwa małe sól i pieprz 3/4 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wbijamy jajko lub dwa małe, dodajemy sól, pieprz i suszone mielone pomidory, całość roztrzepujemy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy je delikatnie, wkładamy do jajka i marynujemy w nim przez 2 godziny.  Następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 300

szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy(...)Węgier. Jest boska!!! Karkówka z majerankiem na kanapki. Składniki: 1 kg karkówki; 1/4 szkl oliwy z oliwek; 2 łyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę do mięsa. Opłukane mięso dokładnie obtaczamy w marynacie przykrywamy folią spożywczą

Miksturownik
piersi w rodzynkowym sosie... 194

Składniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-kacze udka pyszne z kapustą i pieczarkami... 210

Składniki: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 1/2 kg, masło do smażenia 1 łyżka, udka z kaczki 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, czarny pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami... 1311

Składniki: pierś z kurczaka 2 podwójne, oliwa 6 łyżek, cebula 1 sztuka, pieczarki 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz czarny mielony

W Mojej Kuchni Lubię
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 249

cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry  1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy  300 gram piersi kurczaka  marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego  świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu  2 szklanki wody lub bulionu drobiowego  skórka otarta z 1 cytryny

Mango Papaja
Nadziewane szyjki drobiowe 192

słodka sól, pieprz olej do smażenia Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę. Skórki dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku kuchennym. Przygotować farsz. Wątróbkę włożyć do gotującej się wody, zdjąć z ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą. Dodać rozmoczoną (i odciśniętą

Di gotuje
No to klops 137

Klops KLOPS 500 g mięsa wieprzowego 500 g mięsa drobiowego 2 średnie cebule 5 jaj 1 sucha kajzerka 3 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku z dymki 2 łyżki oleju sól pieprz 4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy odciśniętą kajzerkę i jedno surowe jajo. Cebulę obieramy

peggiwkuchni
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe pulpety z marchewką i natką pietruszki 220

propozycji wiele, a całość skomponuje się przepysznie.    Drobiowe pulpety z marchewką i natką pietruszki SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka 1 garść marchewek juniorków 1/2 pęczka natki pietruszki 1 białko jaja kurzego 3-4 łyżki kaszy manny sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie mielimy. Marcheweczki kroimy w mniejsze kawałki, natkę płuczemy osuszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pikantna zupa meksykańska 162

łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka 400 g czerwonej fasoli (daję większe puszki XXL o wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych pomidorów (daję większe puszki XXL o wadze 560 g, takie ) sól morska, świeżo mielony pieprz   Do podania : 100 g sera Lancashire (użyłam

Moja Delicja
Cebulowa zupa krem 203

może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę i pietruszkę do miękkości. Cebulę kroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy

sierotka maRysia w kuchni
Gołąbki cygańskie 1541

starta na tarce o dużych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 180 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta pieprzu

My Culinary Art
Kotlety drobiowe 191

drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 2 łyżki startego sera mozzarella  1 mała bułka do namoczenia sol , pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia WYKONANIE Mięso z udźca  mielimy na gęstej siatce. Pierś płuczemy, osuszamy. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa mielonego

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z królika 194

laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz   drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet drobiowy według Basi 411

słony do pasztetu 80 dag wątróbki drobiowej 4 żółtka plus osobno ubita piana z białek cebula 2 duże 1 bułkę namoczoną w wywarze sól czarna (ma bardzo aromatyczny posmak ugotowanego jajka) można użyć w zamian morskiej - do smakuświeżo zmielony pieprz do smakugałka muszkatołowa 1 płaską łyżeczkę kardamon mielony pół łyżeczkisos sojowy ciemny 1 łyżkę

Basia w kuchni