przygotowania masy wykorzystuje się 2 śmietany śnieżki. Ja wykorzystałam 1, ale myślę sobie, że masa wyszłaby jeszcze lepsza, gdyby całkiem z niej (śnieżki) zrezygnować, a wykorzystać do zagęszczenia serek mascarpone, ale to jeszcze do przetestowania. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1 saszetka czekolady w proszku (25g) 1/2 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany
Smaki Na Talerzucytryny 5. Kakaowe placuszki na maślance 6. Placuszki jogurtowe z truskawkami 7. Placuszki z miodem i brzoskwinią 8. Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami i żurawiną 9. Placuszki z serkiem mascarpone i sosem truskawkowym 10. Placuszki z makiem, cynamonem i pomarańczą Agnieszki Maciąg 11. Kajmakowe placuszki z ricotty 12. Placuszki bezglutenowe z miodem i bananem 13. Placuszki jogurtowe z orzechami, suszoną
kruche babeczkiofercie oraz kawy cappuccino . Skusiłam się na słodko-słoną tartę orzechową z orzeszkami ziemnymi. Ciacho okazało się obłędne! Nie ściemniam! Gruby, ciasteczkowy spód przykryty został solidną warstwą z serka mascarpone . Na wierzchu duuużo orzeszków ziemnych oraz słone talarki - trochę fantazyjny, ale idealnie komponujący się z resztą dodatek. Ciężko było poprzestać wyłącznie na jednym kawałku! Każdy kęs był rozkoszą smaku
Grunt to przepis!Bardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam rurki metalowe więc smarowałam je margaryną, ciasto francuskie wcześniej pociąć na paski i nawijamy na skos na rurki. Jak już mamy rurki obklejone ciastem francuskim to smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w mocno nagrzanym
Moje Wyrobyobłędnie prezentującą się kawę latte oraz tartę dnia - specjalność lokalu. Tarta okazała się wprost szałowa w smaku! Warstwa jogurtu greckiego słodzonego miodem idealnie kontrastowała z puszystą pierzynką z serka mascarpone . Do tego wszystkiego posypka z tartej, ciemnej czekolady i każdy kęs to była rozkosz dla podniebienia :) Kończyłam jedną porcję i miałam ochotę na kolejną! Naprawdę trudno było przestać jeść ;) Kawa
Grunt to przepis!dyni 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli krem: 1 szkl śmietany30% 200 g mascarpone 2 łyżki cukr pudru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy puree i ekstrakt waniliowym. Składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól
Bon appetit mon amiesernika jedynie paski. Można jeszcze podobne paski zrobić z polewy czekoladowej, żeby nadać bardziej świąteczny charakter ciastu. Modyfikacja objęła również spód i samą masę serową, z której wyrzuciłam serek mascarpone z powodu jego braku ;). Jak zwykle, polecam mój ukochany ser z Wielunia, który jest tak pyszny, że mogę wcinać go łyżką. A pure z dyni, w razie gdybyście zapomnieli robi
Mieszam w Garnkuznać w komentarzu. Mam jeszcze świetny pomysł na pastę z czarnej soczewicy i suszonych śliwek, na pastę z fasoli adzuki z oliwkami i pomidorami suszonymi i pastę sezamową z mascarpone i malinami
Mango Papajaminut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy 25-30 minut do suchego patyczka. Ciasto schładzamy przed nałożeniem kremu. Krem · 250g serka mascarpone, · 200g gorzkiej czekolady, · 3 łyżki z górką cukru muscovado. Miksujemy serek na puszystą masę. Rozpuszczamy czekoladę
Leśny Zakątekowocami, nawiązujący kolorystycznie do barw narodowych. Za to naprawdę smaczny. W sam raz na świąteczny wieczór. Składniki (na 6 porcji): • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 500 g serka mascarpone • 2 puszki owoców w syropie (u mnie wiśnie i jeżyny) • 2 cukry waniliowe • biszkopty Sposób przygotowania: 1. Śmietanę mocno schłodzić. Przelać do wysokiego naczynia, dodać 2 cukry waniliowe i ubić gęstą
W mojej kuchniwypieków + 3 łyżki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka octu balsamico lub octu winnego – 200 g śmietany 36% do ubijania – 250 g serka mascarpone – owoce: najlepiej użyj kwaśnych owoców, u mnie maliny i borówki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 120 st C. Do misy miksera włóż białka. Ubij na sztywną pianę, a następnie do piany
nietylkopasta.plnaprawdę sporo. Część osób dodaje kawę albo miód albo wino albo chili... niektórzy dodają więcej masła a jeszcze inni zastępują część śmietanki serkiem mascarpone. Myślę, że następnym razem poeksperymentuję i ja jednak tym razem zrobiłam wszystko zgodnie z zaleceniami autorki. Słuszną uwagą jest ta zawarta w książce żeby składniki, były dobrej jakości. Zachęcam
cucinaredomu kandyzowaną skórkę pomarańczową, naprawdę polecam bo jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:) Składniki na 4 porcje po 250 ml : 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki śmietanki 30% 200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania
cucinareciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę
cucinare