mascarpone - 11293 przepisów (strona:169/753)

Szybki deser, przepis gdy goście w drodze :) 258

małych słoiczków ) 1 opakowanie petit beurre ( 20 dkg ) 3 łyżki masła ( nie koniecznie ) 0,5 l jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) sok z 2 limonek 2 łyżki serka mascarpone ( akurat był w lodówce – nie masz ? nie szkodzi ) 2 łyżki cukru brązowego 1 mango * kilka listków mięty   *nie masz mango ? nie szkodzi – masz jabłko ? obierz drobno pokrój uduś(...)Mrożone owoce ?podduś z wodą i gotowe !   Ciasteczka pokruszyłam w blenderze, dodałam masło i dokładnie wymieszałam otrzymując kruszonkę. Jogurt przelałam do miski dodałam sok z limonek, cukier i mascarpone wymieszałam. ( bez dodatku mascarpone będzie bardziej dietetycznie ). Mango obrałam, pokroiłam drobno, rozgniatając nożem, dodałam posiekane liście mięty i wszystko razem wymieszałam.   Teraz bierzemy słoiczek nakładamy po 2 -3 łyżeczki

Kuchnia na wzgórzu
SZYBKI DESER Z JAGODAMI 202

świeżymi jagodami można wyczarować różne pyszności. Ja przygotowałam banalnie pyszny i szybki deser z mascarpone i jagodami. Takie małe co nieco do popołudniowej kawki. Pogoda dziś nie rozpieszcza, więc taki deserek będzie idealny na poprawę humoru :) Do dekoracji deseru wykorzystałam  paluszki francuskie   Brześć . Składniki: * 250 g serka mascarpone * 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru(...)świeżych jagód * bita śmietana w sprayu do dekoracji * paluszki francuskie do dekoracji Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Wszystko wymieszać mikserem. Masę śmietanową podzielić na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4. Do większej części masy dodać świeże jagody (kilka można zostawić do dekoracji), wymieszać mikserem. Do szklanek włożyć najpierw masę

Zrób to smacznie
Kostka śliwkowo - czekoladowa 154

słodkości śliwek i własnych upodobań smakowych; najlepiej zacząć od mniejszej ilości, ewentualnie później dosładzając do smaku ) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone, schłodzonego   Polewa czekoladowo - śliwkowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych     Nasączenie: 1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru(...)wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ten etap przepisu najlepiej przygotować wieczór wcześniej.  Po tym czasie stężały sos śliwkowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki, jednolity krem. UWAGA: Jeżeli sos śliwkowy wyszedł zbyt twardy ( jak galaretka ), należy wówczas trochę go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy

Opowieści z piekarnika
Kostka Cappuccino 402

lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole. W sam raz na jakąś rodzinną uroczystość. Polecam :) Przepis pochodzi ze strony(...)szklanka + 2 łyżki ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 8 dużych jajek 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny 5 łyżek cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kawowego ( można zastąpić świeżo

Opowieści z piekarnika
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 161

którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić fajn ą alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek: 120 g mąki pszennej 3 duże jajka(...)świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej, do smaku ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba rozmrażać ) i wymieszać

Opowieści z piekarnika
Tiramisu z malinami 179

Tiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)jeść o każdej porze dnia i nocy, obojętnie w jakim wydaniu ;) Do deseru wykorzystałam ostatnie zapasy mrożonych malin. Bardzo bardzo polecam :) Składniki na 4 pucharki: 250 g serka mascarpone 2 duże jajka 2 łyżki likieru Amaretto 4 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto podłużne biszkopty około 300 g malin

Opowieści z piekarnika
Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty 120

Jeszcze mam dzisiaj os słodkiego. Serniczek na spodzie ciasteczkowym ( ciastka owsiane mieszane z pierniczkami), następnie ricotta a w niej mnóstwo pierniczków i mięta, wierzch to serek mascarpone wymieszany z mlekiem, pierniczki, truskawki i mięta. Sernik wyszedł obłędny, mięta i truskawki idealnie pasują do pierniczków. Moi Panowie jak wczoraj zasiedli to od razu zjedli połowę :-) Polecam Wam go bardzo :-) Tortownica(...)serka ricotta 1 opakowanie 120 g pierniczków serc toruńskich 4 jajka L 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru pudru 10 listków mięty Wierzch: 125 g mascarpone 6 łyżek mleka 2% 1 łyżeczka cukru pudru 4 sztuki pierniczków serc toruńskich świeże truskawki listki mięty 1. Masło roztapiamy, studzimy. W blenderze kielichowym blendujemy ciasteczka i pierniczki na miał. Zblendowane ciasteczka

kruche babeczki
Ciastko managera.... czyli włoski deser 768

jest ulubionym dodatkiem do kawy. Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru(...)obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich  i  stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodawać do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać. Biszkopty zanurzać na chwilkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort Kinder 539

łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek ciepłej wody 15 łyżek oleju 3-4 łyżki kakao Krem z białą czekoladą: 250g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Krem z mleczną czekoladą: 400g mlecznej czekolady 600 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Polewa: 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Do dekoracji słodycze Kinder. Dzień wcześniej wieczorem przygotować podstawy(...)minut pozostawić ciasto w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. W tym czasie można przygotować kremy. Do misy miksera przełożyć masę z białej czekolady i 250g serka mascarpone. Miksować do momentu uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Trzeba uważać żeby nie ubijać zbyt długo ze względu ma dodatek śmietany kremówki. Tak samo przygotować ciemny krem z mlecznej czekolady. Wystudzony biszkopt

kuchnia doski
,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’ 183

wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 300 g borówek 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy

Podróż w kulinaria
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 171

sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego.  Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie upiec okrągłą wersje w tortownicy średnicy 24 cm Biszkopt 5 jajek   (osobno żółtka i białka(...)mogą stężeć. Schłodzoną śmietanę zmiksujcie, dolewając cieniutkim strumieniem wystudzone galaretki.   Zmiksujcie na stabilny mus.  Krem do posmarowania wierzchu tortu 600 ml śmietany kremówki  250 g mascarpone 1-2 krople olejku miętowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcecie bardziej słodkie) 1 kropla barwnika zielonego (opcjonalnie) Poncz do nasączenia 3/4 szklanki cytrynówki lub białego rumu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Placki z miodem 182

Placki bezglutenowe na bazie serka mascarpone i maślanki. Idealne na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie placki. Można podać z dżemem lub ze śmietaną. W zakładce PLACKI I PLACUSZKI znajdziecie inne przepisy i pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka maślanki 1 szklanka czubata(...)mąki kukurydzianej olej do smażenia Jogurt, maślankę, miód i jajka roztrzepać trzepaczką lub widelcem. Dodać mascarpone i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki z miodem

O kuchni z uczuciem
MALINOWE NIEBO 175

potrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty,  a stworzymy deser palce lizać. To jak skusicie się na taki deser na niedzielę?  Składniki:  1/2 szklanki śmietany kremówki 5 łyżek mascarpone cukier puder- do smaku szklanka malin 7 biszkoptów podłużnych rurki czekoladowe do dekoracji listki(...)mięty Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy do smaku wedle uznania cukrem pudrem. Na dno pucharka kruszymy 2 biszkopty, na to wykładamy maliny ( zostawiając kilka na wierzch ). Następnie wykładamy 2/3 ubitej kremówki, kolejne pokruszone 3 biszkopty , na to wykładamy resztę kremówki. Dekorujemy malinami, rurkami czekoladowymi i listkami mięty

Z Majeczką w kuchni
Jogurtowy sernik na zimno z jagodami 407

pierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez pieczenia. Podstawę stanowią zmielone na pył sucharki wymieszane z nutellą, następnie mamy warstwę jogurtową z owocami, zaś na wierzchu jest serek mascarpone wymieszany z niewielką ilością jagód, które nadają fajnego koloru. Jeżeli ktoś lubi serniki na jogurtach greckich, zachęcam do spróbowania:) Spód: około 220g pokruszonych na pył sucharków 300 g nutelli Masa(...)jogurtowa: 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 350 g jagód Dodatkowo : 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 3-4 łyżki cukru pudru Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Sucharki mielimy na pył, łączymy z nutellą i tak powstałą masę wykładamy

Smaki Na Talerzu
Przepyszna beza z bitą śmietaną i owocami! 221

dzisiejszym poście przepis na niezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam ! Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca.  Składniki: BEZA(...)białek 350 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy

Gotuj z Mąką

Proponowane wyszukiwania