mascarpone - 11293 przepisów (strona:115/753)

Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami 155

lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna i aromatyczna. Tak smakuje lato! Składniki na biszkopt(...)jajka 110 g cukru/ksylitolu 70 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mączki ziemniaczanej 25 g kakao Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 3 lyżki likieru Amaretto dodatkowo: wiśnie cukier puder do posypania Wykonanie: białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Pavlova 200

diabeł straszny jak to malują ;). Oczywiście do perfekcji jeszcze sporo brakuje, ale myślę, że z czasem i ja nabiorę wprawy. Tort Pavlova to duża biała beza wypełniona kremem z mascarpone i bitej śmietany, udekorowana owocami- to jest jej klasyczna wersja. Bardzo słodki deser, polecany szczególnie fanom bez i wszystkiego co słodkie do przesady. Nie przejmujcie się, jeśli za pierwszym razem(...)rozmiarze L szczypta soli 250 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: 250 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej 125 g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 300 g drobnych owoców (malin, porzeczek, borówek, mogą być plasterki kiwi itp.) Przygotowani e:  Na początku przygotować dużą płaską blaszkę, którą wyłożyć papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z wiśniami 178

Idealna do weekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy

Ciastkozercy
Krem z Milky Way do tortu 506

frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową   Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, aż batoniki(...)palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy masę czekoladową na noc do lodówki. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min).   Uwagi: Serek mascarpone i kremówka

Słodki Pomysł
Krem z białymi michałkami 695

prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych 5 pokruszonych białych ”Michałków” W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy(...)wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość

Słodki Pomysł
Krem czekoladowy 310

dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;). Składniki: 180 ml śmietany kremówki 36% 120 g mlecznej czekolady, połamanej 25 g gorzkiej czekolady, połamanej 70 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką(...)wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu

Słodki Pomysł
Krem z michałkami 237

białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam Składniki: 180 ml śmietany kremówki 30/36% 130 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g gorzkiej czekolady, połamanej (opcjonalnie) 80 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych) 5 pokruszonych klasycznych ”Michałków” Wykonanie: W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca(...)wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość.   Uwagi: Serek

Słodki Pomysł
Babeczki z michałkami 202

piekarnika i studzimy. Krem z białymi michałkami – krem z białymi michałkami : 250 ml śmietany kremówki 30/36% 90 g białej czekolady, połamanej 150 g serka mascarpone, schłodzonego 1-2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 5 białych ”Michałków”, bardzo drobno posiekanych ok 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie) W małym rondelku(...)wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i  wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość. Krem wkładamy do lodówki

Słodki Pomysł
Tartaletki Rocher 187

Rocher. Na końcu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy polewa zastygnie posypujemy tartaletki posiekanymi orzechami laskowymi i dekorujemy pralinką. Krem Rocher: 150 g serka mascarpone, schłodzonego 75 g kremu czekoladowego, typu Nutella 50 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając(...)przy tym, aby nie zgęstniała za bardzo. W misce umieszczamy serek mascarpone, krem czekoladowy i przy pomocy miksera chwilę miksujemy. Dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy gęsty i gładki krem. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy całość. Dodatkowo: ok 70 g konfitury żurawinowej 50 g czekolady mlecznej/deserowej, roztopionej w kąpieli wodnej

Słodki Pomysł
Tort Rocher 216

zostawiamy na blacie do wystudzenia. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’ 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych Czekolady topimy w kąpieli wodnej(...)Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy tym, aby masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. W misce umieszczamy serek mascarpone, krem czekoladowy i przy pomocy miksera chwilę miksujemy (wolne obroty). Dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy gęsty i gładki krem. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy całość (mikserem). Krem przed nałożeniem możemy przez

Słodki Pomysł
Torcik porzeczkowy 192

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Torcik porzeczkowy przełożony kremem porzeczkowym na bazie frużeliny i serka mascarpone. Całość rozpływa się w ustach i smakuje wyśmienicie. Sekret pysznego smaku tkwi w delikatnym i miękkim biszkopcie przełożonym doskonałym, lekko kwaskowym kremem porzeczkowym. To połączenie doskonałe! Korzystajmy z dobroci porzeczki, na którą aktualnie mamy sezon, ponieważ(...)Frużelina porzeczkowa: -500 g czerwonej porzeczki -1 szklanka cukru -2 łyżki soku z cytryny -płaska łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszana w odrobinie wody) -3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: -2 opakowania serka mascarpone (500 g) -czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie --> Biszkopt: --> Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas

Marta Gotuje
Deser z mascarpone i figową niespodzianką 193

Dziś zapraszam Was na prosty, ale jakże pyszny deser z mascarpone i figową niespodzianką . Uwielbiam takie połączenie smaków. Choć deser nie należy do tych dietetycznych, to warto czasem zgrzeszyć i sięgnąć po taki słodki pucharek. Miłego i… słodkiego dnia moi drodzy Składniki: około 125 g serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka cukru pudru(...)możecie wykorzystać w sklepie www.greckieprzysmaki.pl , Daje on rabat -5% na cały koszyk. Okres aktywności kodu rabatowego od 2017-06-20 do 2017-07-20   Przygotowanie: Do miseczki przekładamy mascarpone, dodajemy sok z limonki (świeżo wyciśnięty) i łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy (ja używam łyżkę, ale można krótko zmiksować mikserem). Próbujemy, krem powinien być delikatnie słodki (nie za mdły

Słodkie okruszki
Kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem 150

upały nie odpuszczają, choć czasami pojawiają się też burze. Jednak w gorące dni, takie jak dziś, stawiam na pyszne chłodne posiłki. Dziś zapraszam Was na kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem . Idealna propozycja na letnie dni. Chłodnik przygotowuje się naprawdę szybko, syci i smakuje. Idealny w ramach lżejszego obiadu. Porcja spokojnie starczy dla 2 osób, wystarczy podać(...)mniejszych miseczkach Spróbujcie. Składniki: (1 większa lub 2 mniejsze porcje) 400 ml zimnego (!) pitnego jogurtu naturalnego (dość gęstego) 3 łyżki mascarpone 4 większe rzodkiewki około 2 cm zielonego ogórka około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku 100 ml koncentratu czerwonego barszczu KRAKUS garstka ptysiowego groszku sól do smaku (u mnie himalajska) świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski

Słodkie okruszki
Agrestowa Chmurka 507

agrestu 2 galaretki agrestowe 750 ml gorącej wody (3 szkl)  Masa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone 1/2 op. galaretki agrestowej (37,5 g) 1/2 szkl gorącej wody Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ciasto kruche(...)razu wylać na podpieczony spód w blaszce. Całość schłodzić, aż do stężenia warstwy agrestowej. Masa śmietankowa: Galaretkę (połowę opakowania) rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Mascarpone krótko zmiksować mikserem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder oraz zmiksowany wcześniej serek mascarpone, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do śmietankowej masy, ciągle miksując

Nastoletnie Wypiekanie
Makaron z serkiem mascarpone i truskawkami 181

Składniki: 400 g krótkiego makaronu (u mnie kokardki); 1 kg świeżych truskawek; 2 czubate łyżki białego cukru; 250 g serka mascarpone.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, odszypułkować. Przełożyć do miski. Posypać cukrem i rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Do powstałego sosu z kawałkami truskawek dodać mascarpone(...)ułożyć na talerzach i polać sosem truskawkowym. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób, w zależności od apetytów. Przygotowany sos truskawkowy z mascarpone, do czasu podania, najlepiej przechowywać w lodówce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania