marynata do mięs - 884 przepisów (strona:4/59)

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 179

stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM .  Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Musztardowa karkówka na patyku 218

Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kasza z warzywami i karkówka z piekarnika 177

Zapraszam dzisiaj na pyszną kaszę z warzywami i karkówkę z piekarnika .  Do marynaty mięsa użyłam przypraw firmy   RAFEX   --   http://rafex.eu/  .  Dostępnych w sklepie internetowym. Składniki : 1 kg karkówki 1 łyżka  Przyprawy warzywnej firmy Rafex  - http://rafex.eu/ 2 łyżki   Przyprawy do grilla Piątnica - http://rafex.eu/ 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka ziół

Sama słodycz i szczypta chili
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami 354

papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chile to nie tylko wino 125

godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina

królestwo garów
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 158

także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA     1 łyżka miodu     1 łyżka oliwy     sól, pieprz,     2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę

w mojej kuchni
Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej 136

Pyszne, miękkie i soczyste mięso z lekką nutą cytryny. Polecam na obiad. Składniki: 4 plastry łopatki 2 cebule Marynata: 2-3 gałązki świeżego rozmarynu suszony majeranek 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżka oliwy lub oleju łyżka miodu pół cytryny Przygotowanie Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce(...)marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebule kroimy w plastry. Mięso z marynatą i cebulę wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C przez około godzinę (zależy od grubości plastrów). Na 15 minut przed końcem rękaw można przeciąć, aby łopatka

e-PrzepisyKulinarne
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 422

kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy.4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso i podajemy

My Culinary Art
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 188

kości, skóry ,błon/  .                   - Składniki marynaty wymieszać .                      - Mięso starannie natrzeć  marynatą z każdej strony  .                   -Pozostawić  w marynac ie, przykryć  folią i wstawić do lodówki(...)Zamarynowane  mięso  zwinąć  jak roladę i obwiązać  nicią kuchenną, nadając  odpowiedni kształt.                      -Włożyć  do foliowego rękawa, dodać  pokrojone w plasterki warzywa,  w lać pozostałą marynatę  i pół szklanki wody

Zakamarki mojej kuchni
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 192

oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)wkładamy do woreczka na mrożonki i zalewamy  marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy  marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku).  Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały

mojewypiekiinietylko
Sos barbecue (sos BBQ) 235

sosem sojowym czy maggi, ale wpłynie to na smak sosu. Suszoną cebulę można zastąpić świeżą, bardzo drobno poszatkowaną czy prażoną. Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się jako marynata do mięs z grilla. Wystarczy tylko włożyć kawałki mięsa do woreczka, wlać sos (około 1/2 szklanki pozostawić), dobrze wstrząsnąć, aby sos pokrył wszytstkie kawałki i odstawić do lodówki najlepiej na całą

Gospodyni Miejska
Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 152

tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz(...)suszonej żurawiny Na marynatę: - 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - 3 łyżeczki miodu polskiego - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki przyprawy do karkówki - sól zmiękczająca mięso Mięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny. Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam suszonymi owocami. Piekłam w rękawie do pieczenia przez

SMYKWKUCHNI
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 153

kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez ok. 5 minut, wyciągamy. W tym samym woku rozgrzewamy jeszcze niewielką ilość oleju i wrzucamy(...)mięso wraz z marynatą. Smażymy ok. 5 minut , dodajemy brokuły i pokrojoną w kosteczkę paprykę, a następnie zalewamy bulionem. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 4 łyżkami wody i dodajemy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 259

jeszcze zamrożonych malin. Ciepłego, soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :) Składniki na mięso i marynatę:2 gęsie piersi ze skórą2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 kulki jałowca2 gałązki świeżego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej(...)łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprzszczypta chili w proszkuPiersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy w marynacie na kilka

Bon Appetit Małgorzaty
Faszerowane piersi kurczaka 5330

probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen.  Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na  grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać faszerowane serem(...)solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera koziego i całe listki bazylii, mięso spinamy 2 wykałaczkami. Zostawiamy na 30 minut aż mięso przejdzie marynatą. Zielone szparagi łączymy wykałaczkami po 5 sztuk odrywając wcześniej twarde końcówki, doprawiamy je solą i pieprzem i smarujemy tą samą marynatą. Piersi z kurczaka grillujemy z każdej strony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak Gong Bao 宮保雞 136

łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie prażymy na suchej patelni orzeszki ziemne na złoty kolor. Następnie szykujemy(...)chwili, aż zgęstnieje i pokryje składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Chrupkość potrawy zachowamy przygotowując jednorazowo nie więcej, jak 2 – 3 porcje. Zbyt duża

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania