szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól i pieprz czarny Olej wymieszać z papryką słodką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około godzinę po czym smażyć z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni i przygotować sos. Grzyby leśne wrzucić na wrzącą wodę i gotować(...)grzyby, oprószając całość mąką. Podsmażyć i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Sos rozcieńczać dolewając powoli bulion. Chwilę pogotować doprawiając do smaku, a na końcu do sosu włożyć usmażone medaliony z kurczaka. Podawać z dodatkami, np ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
https:KKuchniaMniamwypróbowanych przepisów, więc gorąco polecam. Możecie wprowadzać nowe smaki...przyprawy - do marynaty jak i do samych szaszłyków...bawcie się tym dobrze :) Polecam ! Czas marynowania : około 10h czas przygotowania : około 50min. SKŁADNIKI: na 4 porcje 200g rumsztyka w jednym kawałku 200g karkówki w jednym kawałku 200g filetu z piersi kurczaka po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki 2 cebule 100g małych(...)szaszłyków: pierwsze - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki papryki, cebuli, wołowiny i wieprzowiny; drugie - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki kurczaka, grzyby i pozostałą paprykę oraz cebulę. Krok 4. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiażdżony czosnek, oczyszczoną z ziaren i posiekaną drobno papryczkę chili, tymianek oraz ziarna marynowanego, zielonego pieprzu - mieszamy. Krok
Moja Książka Kucharskanaczyniu żaroodpornym. Potrawa wyjątkowo bezproblemowa w przygotowaniu, w zasadzie obiad sam się robi :) Tym razem prezentuję kuraka bez jakchkolwiek "udziwnień", eksperymentalnych ekscesów i frymuśnej marynaty. Wyłącznie w towarzystwie podstawowych przypraw . Czysta klasyka ! :) Tak przygotowany kurczak wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na porcje dla 4-6 osób
Grunt to przepis!wiadomością marynata świetnie smakuje z delikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec na grillu , w piekarniku lub na patelni. Do przygotowania potrzebujecie (marynaty wystarczy do zamarynowania ok 500 – 600 g mięsa): Tym razem marynowałam pałki z kurczaka (na patelni), robiłam też piersi z kurczaka (na grillu) i łososia (w piekarniku) i te pałki chyba nafajniej wyszły. Chociaż piersi(...)kawałek imbiru, ale możecie dać więcej sok z cytryny do smaku (ja dałam z 1/2) 2 żąbki czosnku sól, pieprz do smaku W pojemniku zblendujcie wszystkie składniki na marynatę i ewentualnie doprawcie solą i pieprzem wg własnych upodobań. Mięso możecie grilować, smażyć lub piec w piekarniku. Na patelni smażyłam bez dodatkowego tłuszczu ok 30-40 minut na małym
Szybko Tanio Smaczniemięsa z nogi kurczaka papryka żółta papryka czerwona cebula dymka ½ pęczka ząbek czosnku 300-400 ml wody 3-4 suszone grzyby MUN marynata Teriyaki sos sojowy PONZU cukier czubata łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso z nogi kurczaka dzielimy na kąski. Rzucamy na wrzącą wodę. Zbieramy szumowinę. Gotujemy koło 5-7 minut. Wody powinno być tyle by przykryła mięso(...)Ponzu. Gdy już uzyskamy nasz wymarzony słodko – słony smak sos zagęszczamy lekko mąką ziemniaczana. Ilości sosów ciężko określić. W zależności od preferencji, co od intensywności smaku oraz użytych marynat. U nas tym razem zamiast tradycyjnego sojowego – sos PONZU. Jest delikatniejszy od zwykłego sojowego - no i ma wyczuwalną cytrynową nutę. Pięknie gra smakowo z warzywami, delikatnym mięsem czy rybami. Warzywa siekamy
Kuchnia po mojemuZapewne nie raz macie ten problem: mam pierś z kurczaka, ale co z niej na obiad? Dziś mam dla Was propozycję na smacznie przyrządzoną pierś drobiową. Pieczona w piekarniku, w pysznej marynacie ostro- słodkiej. Mięso jest przepyszne, kruche, delikatne. Idealne na obiad, kolację albo pokrojone w plasterki na kanapki. Koniecznie musicie spróbować ;) Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka(...)sól * 1 łyżeczka tymianku suszonego (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka ostrej papryki (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu) Wykonanie: W misce wymieszać miód z musztardą, olejem i ketchupem. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Do marynaty dodać mięsa, wymieszać by mięso było pokryte marynatą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać
Zrób to smacznieketchupu, jogurtu naturalnego - sól, pieprz - przyprawa do kurczaka - 2 ząbki czosnku Wykonanie Miód, musztardę, ketchup i jogurt wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Udka umyć, osuszyć i wysmarować marynatą. Odłożyć na kilka godzin. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC
Świat Smakujogurt naturalny 500 g 3 ząbki czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżka ziół prowansalskich sól pieprz płaska łyżka mąki płatki kukurydziane 200 g Podudzia kurczaka umyć, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić nakłucia w mięsie wykałaczką. Zalać marynatą złożoną z jogurtu, ziół, przypraw i posiekanego czosnku. Trzymać w niej mięso przez 3 godziny. Ściągnąć nadmiar marynaty. Wymieszać mąkę i rozdrobnione płatki kukurydziane
Karola gotujeNawet nie pamiętam skąd przypałętał się pomysł zrobienia udek w kurczaka w ten sposób. Przepis już dawno chodził mi po głowie. W sumie wszystkie składniki walały się po lodówce, no poza kurczakiem. Mięso wyszło naprawdę wyjątkowo miękkie, jogurt zrobił swoje. Z przyprawami możecie pokombinować sami, spokojnie można do marynaty dodać curry, imbir, zioła prowansalskie, co tam Wam przyjdzie do głowy(...)czosnku sól pieprz Jogurt mieszamy z przyprawami i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Udka wrzucamy do miski i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wkładamy je do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i pieczemy około godziny w 180 stopniach. W połowie pieczenia odwracamy udka. Jeżeli chodzi o długość pieczenia, wszystko zależy
KardamonovySkładniki: 8 pałek z kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki musztardy ząbek czosnku tymianek, rozmaryn, sól, czarny pieprz Sposób wykonania: Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy marynatę: miód i musztardę łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem i tymiankiem. Powstała marynata polewamy pałki i dokładnie w niej obtaczamy. Pozostawiamy na minimum
Pyry na Gazkażdego, kto tylko zechce spróbować indyjskiej kuchni. Nie jest ono trudne w przygotowaniu, jeżeli więc w kuchni pozostał jakiś ryż i kurczak, a pomysłu na ciekawe wykorzystanie, danie indyjskie biryani spieszy z pomocą. Składniki: 1 kg udźca z kurczaka (około 700 g bez skóry i kości) 1 cebula masło klarowane ghee lub olej kokosowy ¼ szklanki mleka szczypta szafranu(...)Marynata sól po 1 łyżeczce mielonych przypraw: kurkumy, kardamonu, kminu rzymskiego, garam masali, chili ½ szklanki jogurtu naturalnego Wykonanie Usunąć skórę z udźca kurczaka, obkroić mięso od kości i pokroić je na kawałki. Doprawić solą oraz natrzeć przyprawami marynaty, następnie wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki do zamarynowania np. na noc lub kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w piórka
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: Udziec z indyka ok. 1.5 kg Marynata: Oliwa sól pieprz 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku papryka czerwona słodka Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 świeżej papryki czerwonej 4 pieczarki 1 cebula Udziec z indyka dokładnie myjemy. Trybujemy. Następnie mięso rozbijamy. Kolejnym etapem jest przyprawienie. Dokładnie mieszamy w marynacie. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)następnego dnia. Mięso powinno pozostać w marynacie na co najmniej 12 godzin. Dnia następnego faszerujemy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy krótko i solimy. Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na udziec. Dokładnie zawijamy. W niektórych miejscach warto zaszyć nitką i owinąć aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Pieczemy
tojestpyszne.blogspot.comwindow.adsbygoogle || []).push({}); Soczysty filet z kurczaka zapiekany w piekarniku to idealny pomysł na smaczny obiad. Jest to mój ulubiony przepis, ponieważ mięso wychodzi bardzo mięciutkie i soczyste. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka ok 500 g 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku świeża pietruszka przyprawy: zioła prowasalskie, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)przez praskę czosnek. Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do miski z przyprawami. Mieszamy, a następnie odkładamy do lodówki, aby przeszło marynatą. Najlepiej przygotować je z dnia na dzień. Zamarynowanego kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia w temperaturze 200 stopni, przed 25 minut. Tak przygotowane mięsko podałam z frytkami, również zapiekanymi w piekarniku oraz surówką
Przepiski.plpotraw w płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać umyte udka kurczaka przeciąć na dwie porcje, osuszone z wody włożyć do marynaty, dobrze natrzeć, schować do lodówki najlepiej na całą noc piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, marynatę polać przyprawą w płynie, pod przykryciem piec około
W Mojej Kuchni Lubię