smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad? Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie , a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów: Od jak dawna gotujesz? Czekolada, chilli
Kulinarny PamiętnikChyba nie ma dziecka , które nie znałoby smaku Kubusia. Tak to napój dzieciństwa , wszyscy znali i uwielbiali :) . Dlatego warto powracać do tego co daje tyle wspomnień :) ***Sok Marchewkowy*** 1kg jabłek 1kg marchwi ( karotka ) 1. Wycisnąć sok przy pomocy sokowirówki
ciemna strona patelniktóre świetnie zaspokoją głód i dają zastrzyk energii . Te placuszki w wersji na słodko z np. sosem czekoladowym i bitą śmietaną idealnie nadają się jako deser dla najmłodszych :) ***Placuszki marchewkowe*** ( porcja na 4 duże placuszki ) 2 średnie marchewki 1 jajko 3 łyżki mąki 2 łyżeczki naturalnych otrębów 2 łyżki wody 1. Obrać i zetrzeć na tarce ( największe oczka) marchewki
ciemna strona patelniMarchewkowa wersja kotlecików z kurczaka :) Z przepisu wychodzi ok. 7 kotlecików. Składniki: 1 duża marchew 1 cebula 1 duża pierś kurczaka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia Przepis: Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę. Pierś myjemy i kroimy
Emcia Pichciteż specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego ( http://mania-gotowania. blogspot .com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html , http://mania-gotowania. blogspot .com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html ) Bajaderka light Składniki na około 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta
Mania GotowaniaJamajki, a jej ptakiem narodowym jest właśnie Koliber ( Hummingbird) . Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim. Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka
Mania Gotowaniazrobiłem po swojemu :) Wszystkie przepisy traktuję jak sugestie, a nie jak algorytm na wykonanie potrawy. No może za wyjątkiem ciast, o czym wspominałem w poście z przepisem na ciasto marchewkowe . Sałatka urzekła mnie przede wszystkim wyglądem – bardzo spodobał mi się pomysł ułożenia takiej kolorowej kompozycji na talerzu. Zaintrygowała mnie też gruszka wśród składników. Okazało się, że smakuje równie dobrze
Gotuj z Misiemdawna "chodziło za mną" zrobienie ciasta marchewkowego. W poniedziałek mój ukochany szef odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jest największym łasuchem, jakiego znam, więc upiekłam mu w prezencie ciasto. Korzystałam z przepisu, w którym oprócz marchewek dodaje się banany. Muszę powiedzieć, że są bardzo wyczuwalne w cieście. Dla niektórych będzie to zaletą, dla innych pewnie nie. De gustibus
Przepisy AleksandryWami. Szybkimi krokami zbliżam się do drugiej rocznicy prowadzenia bloga. Poniżej przedstawiam listę 15 potraw, które najbardziej mi smakowały w 2011 roku :) 1. Kapuśniak 2. Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką 3. Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami 4. Ciasto Chamei: zielona herbata i masa z marakui 5. Ciasto czekoladowe z musem z białej czekolady 6. Hummus
Przepisy Aleksandryostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych rzeczy, ale także tradycjonalistom ;) Wahałam się, czy dodawać również
Ratunku obiadBardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego
Mienta blogwiem czy jest to konieczne, ale robię tak zazwyczaj:) 8. Przed podaniem posypujemy zimne ciasto cukrem pudrem. Rozeszło się "ino mig" ;) A teraz zaczyna za mną chodzić ciacho marchewkowe
Kraina Tysiąca Smakówrobienia ich w biegu? Wczoraj zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej do sernika i nie wyszedł... moja wina (i francy, która mnie wkurzyła i byłam rozkojarzona). Dziś zabrałam się wreszcie za marchewkowe muffinki, które chodziły za mną od dawna. Przepisu szukałam w internecie, no i niestety wybrałam jeden i okazał się niewypałem. Nie wyrosły ładnie i są ciężkie, mokre. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsmakują:) Jeśli chodzi o marchew, to rzeczywiście ona chyba dodaje plackom miękkości i delikatności, a jednocześnie samego jej smaku nie czuć. Chyba to podobnie jak w ciastach marchewkowych, gdzie nikt nie wyczuwa marchewki, a ciasto jest pysznie delikatne i puszyste. rain1drop 2011/12/23 22:52:08 Radosnych, zdrowych i spokojnych Świąt oraz samych słonecznych dni w Nowym Roku :)) dyrdymalki 2011/12/31
Zdrowa Kuchnia Sowy