marchewki - 4038 przepisów (strona:147/270)

Wspaniała sałatka rosyjska 187

mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka i szynkę również kroimy w kostkę. Razem łączymy i dodajemy majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej

Smaki Ewy
Śledzie pod szubą 200

filetów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony  przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się na stołach

Świat Domowej Kuchni
Kilka pomysłów na... 128

pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym  (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza bulgur (vegan) Tofu w indyjskim sosie orzechowo-pomidorowym, ryż i brokuły (vegan) Bataty i cukinia w sosie orzechowym, kasa kuskus brokuły (vegan) Pieczone

More food, love and dreams
Ryba po grecku 145

Składniki: 800 g filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj lub sola) sok z cytryny 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru sól, świeżo mielony pieprz kilka ziela angielskiego olej do smażenia 1/2 szklanki wody cukier Rybę rozmrozić, skropić sokiem

Czerwień i błękit
Sałatka jarzynowa 169

Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa!     1 puszka groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula (ew.4 łyżki prażonej) 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka

Di gotuje
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 204

powinien zmienić koloru. Barszcz podajemy na stół od razu –tradycyjnie z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami . SKŁADNIKI 800g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki

Karo in the Kitchen
Pasztet mięsny 129

Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 173

spożywczą na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje wycinamy foremkami do ciastek gwiazdki i nakładamy jedną na drugą. Na górze możemy ułożyć pionowo gwiazdkę z marchewki. Mi niestety brakło

Pelusiowa Kuchnia
Pomysł na Lunch Boxa #2 - Ryż po Bolońsku 173

Mięsa Mielonego z Szynki ✔  300 g Ryżu ✔  2 Plasterki Sera Topionego Light ✔  Pieprz, Sól ✔  Papryka Słodka ✔  Zioła Prowansalskie ✔  Bazylia ✔  Marchewka ✔  Cebula ✔  2 Ząbki Czosnku ✔  3 Ogórki - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie  1950   Węglowodany   255  g     Białko

Sylwetka Od Kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 199

Tłuszcz – 1,5 g, Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól

Przepysznik - BLW i nie tylko
Razowe pierniki. 136

oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą  barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych: Żółty - kurkuma Pomarańczowy - kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki Ciemnozielony - odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Fioletowy - sok z jagód i sok z buraka Może się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie lukier np. sokiem z buraka

Powiedz dietom nie
Zimowa zupa fasolowa 175

smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren

My simple kitchen
szczupak faszerowany drobną rybką 216

sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę

Miód i pieprz
Farsz do ryby po grecku 206

ryby to specjalność mojej mamy. W tym roku jednak postanowiłam, że to ja zrobię farsz. Przepis mój jest taki : 100 gr. pietruszki 60 gr. selera 300-400 gr. marchewki 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka koncentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnuszka lub rondelka, zalać około

Niebieski kubek z kawa
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 458

marmolady śliwkowej 20 g konserwowego imbiru 2 cm świeżego imbiru 30 ml octu ryżowego 450 g śliwek 150 ml alkoholu na śliwkach dodatkowo wybrane z poniższych: rzodkwi chińskiej, marchewki surowej, dymki ze szczypiorkiem, kapusty pekińskiej, papryki, czerwonej cebuli

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania