żółtej fasolki 2 marchwie 2 cebule 1/4 szklanki oleju 2 pomidory natka pietruszki sól, pieprz Fasolkę i marchewkę ugotować osobno w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Następnie pokroić na większe kawałki. Poszatkowaną cebulę usmażyć na oleju dodać fasolkę i marchewkę oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory (można je zastąpić przecierem pomidorowym). Doprawić solą i pieprzem i dusić
Jadło i czytadłoprzygotowania kwiatka z ogórka potrzebujemy pół ogórka w skórce. Zaczynając od jego końca małym ostrym nożem wycinamy płatki aż do samego środka. W środek wykładamy marchewkę, rzodkiewkę lub oliwkę (coś okrągłego
Jadło i czytadłoZimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka
Jadło i czytadłozapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato. 3 kg białej kapusty 3 cebule - pokroić w kostkę 3 marchwie - zetrzeć na tarce 3 łyżki musztardy Zalewa: 1/2 szklanki oliwy 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem zalać kapustę, cebulę
Jadło i czytadłoskładniki mineralne, węglowodany i nie tylko ... 2 cykorię 1/2 pora 1 mała marchewka 1 twarde jabłko 1 łyża majonezu sól, pieprz Cykorię poszatkować, pora pokroić w paski, jabłko i marchew zetrzeć na grubych oczkach. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać
Jadło i czytadłopopieprzyć i odstawić. Seler naciowy pokroić w dużą kostkę, marchewkę w słupki, cebulę w kostkę, fasolkę przelać zimną woda i odsączyć na sicie. Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając. Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać
Jadło i czytadłomacie pomysłu na świąteczną dekoracje waszych dań? Wystarczą dwa jajka - większe i mniejsze, kawałek ugotowanej marchewki, ziarnka pieprzu i patyk, taki od szaszłyków, na który nadziewamy jajka i czapeczkę, aby nam się wszystko stabilnie trzymało. Pamiętajcie, że jajka muszą być kilkudniowe, aby się łatwo i ładnie obrały ze skorupki
Jadło i czytadłozapomniana. Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie moją faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą. 2 pietruszki 1 mały seler 4 marchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól
Jadło i czytadłomiałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki
Jadło i czytadłomodernizacji i wyszła rewelacyjna sałatka szparagowa. Wszyscy byli zachwyceni i naprawdę zachwyt był wielce uzasadniony. Porcja dla 4-5 osób 0,5 kg szparag bez łyka 4-5 marchewek 1 szklanka groszku mrożonego (z puszki raczej nie polecam) szczypiorek majonez sól, pieprz Wszystkie warzywa ugotować (osobno) w osolonej wodzie, ale nie rozgotować za bardzo. Posolić, popieprzyć, dodać majonez, pokrojony
Jadło i czytadłojajko 2 łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz, odrobina cukru Filety zmielić maszynką
Jadło i czytadłoalbo nienawidzi. Ja je uwielbiam i nie przeszkadza mi ich pochodzenie, gdyż dobrze przygotowane są prawdziwym rarytasem. Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii
Jadło i czytadłoŚwietny pomysł na szybki obiad. Kurczak panierowany w chrupiących płatkach kukurydzianych. Do kurczaka polecam sos czosnkowy i surówkę z sałaty lodowej i marchewki . składniki: 550 g piersi z kurczaka ok 1,5 szklanki płatków kukurydzianych sól,pieprz 1 duże jajko olej Rapso do smażenia Płatki kukurydziane wsypać do rozdrabniacza, zmielić tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Pierś kurczaka
Monia miesza i gotujeumownej granicy. Nie ma wieku określonego, ale do żołądków w sosie koperkowym dorastać nie trzeba tak długo. SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta
Wypisz Wymalujpostanowiłam spełnić swoje marzenia i nareszcie zacząć pisać bloga. U mnie dziś pyszna zupka kalafiorowa,która smakuje wszystkim domownikom. Wiosenna a jednak pożywna. Składniki - skrzydło z indyka - kalafior - marchewka 2 szt. - pietruszka korzeń - kawałek selera - kawałek pora - koperek - sól, domowa wegeta - śmietana 12% Wykonanie Skrzydło z indyka dziele na połowę, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą,dodaję trochę
Kuchnia z widokiem na ogród