marchewka - 20163 przepisów (strona:1005/1345)

GALARETA DROBIOWA Z JAJEM 757

groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól,pieprz 3 litry wody 2 łyżki żelatyny 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Wykonanie: Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę. Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy.Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do  miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól

Z Majeczką w kuchni
pstrąg smażony 234

minut by usunąć smak goryczki . Odlewamy sok który wypuściła karela i obtaczamy ja w mące pomieszaną z kurkumą i chili . Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia. DODATKOWO 2 ugotowane marchewki 2 szparagi rukola boćwina kiełki rukoli Smacznego

na gazie
Pomidorowa zupa krem z migdałami 172

zupkę krem pomidorową z migdałami, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy  Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania  blender Aura 6w1 . Składniki (na 5 osób): - 3l wody - 2 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku - 1/2 szklanki ryżu - 1 duży

Tanio szybko zdrowo
Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 172

niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka

Szefowa kuchni
Grochówka na wędzonych kościach 173

toalecie. Tylko do tego się nadawała. Nigdy więcej sklepowych pseudo wędzonek!  Składniki: wywar: 900 g kości wieprzowych wędzonych 2000 - 2500 ml wody 1 cebula  - przypieczona włoszczyzna  - marchewka pietruszka, seler, por 2 liście laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230  g  grochu łuskanego   100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki

Stare Gary
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 291

składniki: kiszona kapusta, jabłko, cebula i marchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej: Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
dynia z kozim serem 170

ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno. DODATKOWO złoty burak czerwony burak marchew ugotowana kawałek ogórka świeżego roszpunka boćwina marchewka purpurowa Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty burak zmienił barwę na oryginalną , studzimy i kroimy na plastry . Resztą składników

na gazie
Muffinki marchewkowe 207

łyżeczki sody oczyszczonej 150 g jogurtu naturalnego 150 g kwaśnej śmietany      2 jajka   75 ml oleju 1 szklanka startej, odciśniętej z soku marchewki Dodatkowo: biała polewa lub lukier skórka pomarańczowa ( u  mnie marki Helio ) Wykonanie: Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. W drugim

kolorowotorcikowo
Babeczki marchewkowe 158

mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie można stworzyć mieszankę z : cynamonu, imbiru, kardamonu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 starte marchewki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dekoracja: 450 g serka śmietankowego typu Almette  2 łyżeczki cukru pudru 40 orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Połączyć jajka, cukier, olej. Ubijać za pomocą miksera

KreatywnePiny
Lazania z mięsem mielonym 146

podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso. 1 op ( 500 g ) lazani sos mięsny : 1 kg mielonego mięsa ( u mnie lopatka ) 2 cebule 1 duża marchewka 0,5 szkl czerwonego wina puszka pomidorów

Polska Zupa
Pieczone kotlety wegetariańskie, Pulp fiction 237

Pyszne jako część obiadu lub w burgerach. Podaję za Jadłonomią. Składniki na około 20 małych kotletów: 2 szklanki startej marchewki 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki prażonego słonecznika 1/2 szklanki prażonego sezamu 1 czerwona lub biała cebula 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, można inną) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet drobiowy 132

pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy.  Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka 1 łyżka bułki tartej olej 1. Wątróbkę obrać, oczyścić. Na patelni rozgrzać olej i chwilę przesmażyć pokrojoną

Ugotować
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 304

uwielbiają wegetariańskie dania. Wbrew pozorom jest prosta i szybka w przygotowaniu.  Składniki na 4 porcje: co najmniej 500 g świeżych czarnych łebków  1 średniej wielkości cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora i selera zielona pietruszka do posypania 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz przyprawa do grzybów 2 łyżki masła Grzyby oczyścić i podciąć końcówki

Ugotować
Piersi kurczaka w sezamowej panierce 176

kurczaka? To świetnie :) Zachęcam do wypróbowania przepisu na piersi kurczaka w sezamowej panierce. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Piersi kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i mini marchewkami.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz 1 jajko sezam olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (tzw. polędwiczki). Przyprawić

Ugotować
Pasta z wędzonej ryby - bez majonezu i oliwy 196

kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela/ 2 jajka gotowane na twardo ok. 200 gram sałatki warzywnej typu szlachecka / u mnie z kapusty, marchewki, papryki i ogórka z zimowych przetworów/   pieprz Rybę dokładnie pozbawić ości i skóry, jajka drobno posiekać, warzywa odsączyć z zalewy, drobno pokroić, składniki połączyć, dodatkowo rozdrobnić. Doprawić pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała