marchewka z jabłkiem - 1612 przepisów (strona:83/108)

Surówka z kapusty do słoików 240

kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani z pracy. Składniki: 1 główka białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula sól Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. Zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła kapustę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wodę wylać, kapustę odcisnąć i wygnieść, ale nie za mocno. 2. Cebulę(...)słoików i ugnieść, aby na wierzchu pojawić się sok. Słoiki zakręcić. Przez 7 dni trzymać w temperaturze pokojowej, po czym wynieść do zimnej piwnicy. 4. Przed podaniem można dodać jabłko, cukier, olej, rodzynki, itp. Taka kapusta ze słoika smakiem przypomina kiszoną. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SAŁATKA JARZYNOWA 321

podbijająca również podniebienia gości. Tak się rozgościła w naszym domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp.SKŁADNIKI:- 10 niewielkich ziemniaków- 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki- 1 seler- ogórki kiszone - litrowy słoik- puszka groszku- puszka kukurydzy- 3-4 szare renety- 8-10 jajek- 4-5 czerwonych cebul- majonez wedle uznania (Najlepiej domowy(...)przyprawa warzywna (najlepiej domowa, do smaku)WYKONANIE:Warzywa gotujemy w koszulce (uwaga, żeby nie rozgotować), studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ugotowane na twardo jajka, cebulę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kosteczkę. Dorzucamy pozostałe składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy - najwygodniej będzie w naprawdę dużym garze. Majonez miksujemy z przyprawami (powinien być dość słony i pikantny) i dodajemy

Wypisz Wymaluj
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1291

rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię, ale Piotrek uwielbia),  bywa, że dodajemy gotowaną szynkę, albo soczyste jabłko. Jeśli sałatka ma być zjedzona od razu to dodajemy również cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek  majonez Winiary. No chyba(...)podając na  mini babeczkach.  albo np. w cukinii Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)   3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie 169

Wczoraj były  walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 210

można pomyśleć o obiedzie. Obiad Obiad podzieliłbym na dwie części: Węglowodanową Białkową     W ramach części pierwszej - węglowodanowej serwujemy np. rosół z kluskami, a na drugie ziemniaki z marchewką i duszonymi pieczarkami. Taką wersję dzisiaj omówiliśmy w naszym gronie, więc mamy dla Was gotowy przykład.      Po tym obiedzie podajemy babki i inne ciasta, czy desery(...)zawiera bułki i nie jest smażona więc zdrowsza.       Oczywiście każdy ma tu własne pomysły na potrawy mięsne i o ile nie jest to kaczka nadziewana jabłkami i innymi węglowodanami, to spokojnie można zaadoptować każdy pomysł by święta były zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów.     Potrawy mięsne serwujemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 171

tego dania spróbować, choć do lekkich ( przez ową zasmażkę ) ono nie należy. W bardzo elegancki sposób zostało podane kolejne danie - rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami oraz marynowanymi warzywami ( cukinią, marchewką i ogórkiem ).  Zupa wyśmienita i tu znowu mogę nie być obiektywna - po prostu uwielbiam kuchnię azjatycką ! Ale, ale ... pochwały nad danie posypały się od każdej z dziewczyn, więc danie(...)też latem. Tak więc, jeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów, robił

kolorowotorcikowo
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 153

francuska: Olivier. Pierwszą wersję stworzył bowiem Lucien Olivier w latach ‘60 XIX wieku. Sałatka była nieco bardziej burżujska niż teraz. Ze składników rozpoznamy tylko korniszony i ziemniaki. Zamiast marchewki były raki. Też czerwone. Był też głuszec i ozorek – całkiem częsty gość w rosyjskich sałatkach. Nie było nawet śladu groszku z puszki, ponieważ danie to podawano w wykwintnej restauracji. Nowa(...)Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak nie wyobraża sobie życia. Każdy ma swój przepis. Najbardziej kontrowersyjnym składnikiem jest chyba jabłko. Wiele osób twierdzi, że to sałatka warzywna a nie owocowa, więc jabłka ma nie być. Pozostali nie wyobrażają sobie tego dania bez kwaskowato-słodkiego dodatku. W jakim obozie Wy jesteście

Ugotowane pozamiatane
Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem 134

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę) Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości. Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą. Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano(...)wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy. Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko ryżem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Sałatka szwedzka z ogórków – do hot-dogów, hamburgerów, do obiadu 200

konserwowych ale ta sałatka to wyjątek. Jest słodko- pikantna i bardzo wyrazista. Zawsze jest elementem składowym domowych hot-dogów. W zimie świetna do obiadu, razem z pokrojonym w słupki jabłkiem. Do tej sałatki najlepsze będą grube i duże ogórki gruntowe. Ważne, żeby nie były puste w środku – powinny być twarde i zwarte. Ogórki należy bardzo dokładnie umyć z piasku(...)już pokrojone ogórki. Zostawiamy je w solance na 1,5 godziny, żeby zmiękły i nabrały smaku. Po tym czasie dokładnie je odcedzamy (nie płuczemy!) a solankę z moczenia wylewamy. Marchewki obieramy i koimy w grubsze plasterki. Składniki zalewy mieszamy w dużym niereaktywnym garnku (wszystko, byle nie aluminium!) i zagotowujemy. Wyparzamy słoiki i wygotowujemy zakrętki.   Do każdego słoika wrzucamy przyprawy

Karo in the Kitchen
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 337

się do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Ruchanki, ruchanice – drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa.Baba gotowana – tradycyjna potrawa(...)nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukremPrażnica – jajecznicaJarzyna z marchwi i brukwiKwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki

Czarnawisienka
Czernina z kluchami 123

smakuje mi wybornie. A kto jej nie jada, ten nie jest Polakiem. :P Wywar: kaczka z podrobami włoszczyzna liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, sól suszone jabłka/ śliwki/ gruszki (lub wszystkich po trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie(...)klarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka sztuk, by zamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciastka mussli udające magdalenki 94

miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl. mleka. Przykryć i zostawić w temp. pokojowej do rana. Rano dosypać 1 łyżeczkę drobnych otrębów, dorzucić banana lub jabłko i 1-2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego. I gotowe! Zaznaczam, że są to moje proporcje. Być może 4 łyżki mussli to dla Was za dużo, lub wolicie zalać płatki wodą(...)mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 kopiaste łyżki łagodnego miodu (np. akacjowego) 90 g rozpuszczonego masła 2 jajka 1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach Piekarnik nagrzać do 180°C . Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić. W gorącym maśle rozpuścić miód. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej

Posadzone i zjedzone
Marchewkowe placuszki z nutą cynamonu ;) 133

Wczoraj zrobiłam sobie jabłkowe oczyszczanie, polegające jak sama nazwa wskazuje na jedzeniu samych jabłek i piciu wody oraz herbatek ziołowych. Jakoś dałam radę ;) Od jutra zaczynam dietę redukcyjną, w nadziei, że uda mi się przygotować do lata i uwidocznić efekty już kilku miesięcznych ćwiczeń ;) Dziś tradycji stało się zadość i na śniadanie zafundowałam sobie placuszki, inne niż zawsze, bo marchewkowe(...)firmy Kupiec 1 łyżka bardzo gęstego jogurtu naturalnego (polecam Tolę z Biedronki) garść jagód goji dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 1 łyżka lnu mielonego firmy Oleofarm 1 średniej wielkości marchewka 1/4 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki cynamonu (lub mniej, ja bardzoo lubię cynamon) opcjonalnie coś do dosłodzenia, według mnie nie było potrzebne PORCJA = KALORYCZNOŚĆ CAŁOŚCI Sposób przygotowania: Jajka miksujemy przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 177

tylko minuty dzieliły nas od fali deszczu. Pan kelner uwijał się jednak szybko, więc danie zdążyłyśmy skosztować przed ulewą. Wołowina dobra, ale nie rewelacyjna, mogłabym dusić się odrobinę dłużej. Marchewka mogłaby być ale dente. Legumina świetna - uwielbiam połączenia słodkich owocowych sosów z wytrawnym mięsem. Chociaż nie wiem, czy nie smakowałoby to lepiej, gdy mięso było bardziej wyraziste. Legumina przodowała(...)którą mogłabym jeść łyżkami. Mięso też w porządku. 7/10 6. Lokal 7/10 pkt Zapomniane - dzikie. Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania