liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce o wymiarach 22 x 37 cm. Składniki: 0,5 kg. mąki 3 łyżeczki proszku
Ciastkozercymniej puszysty, ale za to mniej z nim roboty i szybki w 'obsłudze' więc nie trzeba czekać do wolnego weekendu, aby zaserwować na leniwe śniadanie 😜 Jako dodatek wybrałam świeże maliny oraz startą czekoladę 😋 A Ty co wybierzesz: miód, konfiturę owocową, bitą śmietanę, a może oprószysz tylko samym cukrem pudrem?! Co by to nie było- i tak będzie pyszny! 😋 2 porcje
Kraina Miodem Płynącasezonie świeżych polskich owoców na moim stole często goszczą puszyste omlety biszkoptowe. Najczęściej z malinami, jagodami czy truskawkami podane z różnymi sosami czekoladowymi. Dziś wersja odchudzona, bo ze zmniejszoną ilością mąki i bez żółtek, oraz z karmelizowanymi jabłkami. Pyszny jesienny smak
Milion Smakówsyropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też mile widziane, koniecznie świeże i sezonowe długo wyczekiwane owoce. Jest wtedy rozpusta na całego! Składniki: 500 ml kefiru lub maślanki 450 ml mąki pszennej 50 g drożdży świeżych spora
Zasmakuj Kuchnitakie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne
Zasmakuj KuchniKiedy ciasto jest już jednolite, dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Smażymy jak omlety na malutkiej patelni, której dno nie będzie przywierało. Moja propozycja podania to krem czekoladowy Terravita plus maliny i cukier puder. #terravita #terravitaczekolada #niktniepatrzy Wioleta Gargula
MamaOskarkaczuć obecność owoców leśnych. Dodatki w postaci nasion chia, masła migdałowego czy odrobiny oleju kokosowego jeszcze bardziej "usmaczniają" tego szejka. Składniki: 1 duży, dojrzały banan 1 szklanka mrożonych malin i jeżyn 1 miarka białka roślinnego o smaku dzikiej jagody (Siła Roślin) 1 łyżeczka masła migdałowego 1 łyżeczka nasiona chia 1/2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
Zdrowie na języku :Pprzepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA Przygotowanie: 2 h Składniki: – 6-8 jabłek
nietylkopasta.plwięcej), 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego, 1,5 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu. Dodatkowo: Garść owoców świeżych lub mrożonych (maliny, porzeczki, truskawki, kawałki jabłek lub ananasa). Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy wodę z octem
Jeść, by żyć w zdrowiumozzarella, sery żółte i pleśniowe Orzechy; migdały, brazylijskie, pecan, włoskie, laskowe Mąka kokosowa i migdałowa Mleko i śmietanka kokosowa, wiórki i chipsy kokosowe Owoce jagodowe: borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki. Słodziki i odżywki białkowe dobrej jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem
Ola la LCHFłyżki kakao -2 miarki roślinnej odżywki białkowej Siła roślin ( u nas o smakudzikiej jagody ) -1/2 szkl. orzechów laskowych Dodatkowo do ozdoby -ubita śmietanka kokosowa z ksylitolem -mrożone maliny -orzechy laskowe -2 kostki gorzkiej czekolady RAW BROWNIE Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut pod przykryciem (świeżych nie trzeba). Płatki namoczyć w ciepłej wodzie tak aby pochłonęły jak najwięcej
Candy PandasSłodki listopad zaczął się nadzwyczajnie. W ogrodzie klimaty iście południowe. Kolorowe pąki róż, jak gdyby nigdy nic, wyglądają słońca, truskawka zakwitła (!), na krzaczkach czerwoniutkie maliny, jedynie spadające kolorowe liście
Na moim stoleużycia, gdyż są do niego dostępne końcówki do dekorowania i nadziewania wyrobów cukierniczych. Wypróbowałam kremowe nadzienie waniliowe i malinowe, moim faworytem jest malinowe, gdyż zawiera aż 60% prawdziwych malin, które naprawdę się wyczuwa ze względu na ziarenka. Oba nadzienia mają delikatną kremową konsystencję i niezbyt słodki smak. Po udekorowaniu nadzienie nie rozpływa się i trzyma nadany kształt, nawet
Kuchcik gotujekawy, na szybko, można polać polewą czekoladową. Inne moje wersje tego ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję inny owocowy dżem, konfiturę, dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao, dodaję mak, dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao, dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały
Zasmakuj Kuchnisolonym orzechom. I chyba jeszcze smaczniejszy! Może spokojnie zastąpić przekąskę do pracy. Albo być pożywnym śniadaniem. Poza sezonem można dodać do kaszy owoce suszone. Świetnie smakuje ze świeżymi owocami: malinami, truskawkami, brzoskwiniami lub, jak na zdjęciu, z jeżynami. Czas : 25 minut Poziom trudność : łatwe Składniki: Pół szklanki kaszy jaglanej Szklanka mleka kokosowego Dwie garści orzechów, najlepiej laskowych i migdałów
Niedzielny kucharz