Szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, jedno z najbardziej popularnych, obok sernika czy makowca. Robimy je nie tylko w sezonie jesiennym gdy najwięcej jabłek, ale również całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę
Waniliowe ImprowizacjeŚwięta były tak nie dawno, a mnie już naszło na makowca. Uwielbiam to ciasto nie tylko na święta, ale od tak, po prostu. Pyszne, kruche ciasto, wilgotna masa makowa i lukrowa polewa. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ skorzystałam tu z gotowej masy makowej, uda się każdemu :) Składniki na kruche ciasto (blacha 20 x 28 cm): * 300 g mąki pszennej
Zrób to smacznieSeromakowiec , czyli ciasto, które łączy dwa ulubione wypieki bożonarodzeniowe w jednym. Jeżeli ktoś nie wie na co się zdecydować - czy na wspaniały sernik z babcinego przepisu, czy na genialny makowiec teściowej, może warto pomyśleć o połączeniu tychże smakołyków w jedno. Seromakowiec jest bardzo prosty w przygotowaniu. I choć zazwyczaj tego nie popieram, masę makową można także zastąpić gotową z puszki
W kuchni Karmel-itkiJeżeli chcecie zaskoczyć gości nietypowym wyglądem makowca to zachęcam do przygotowania drożdżowej gwiazdy. Uwierzcie mi na słowo - poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Cały sekret tkwi w tym, aby odpowiednio pokroić oraz wywinąć kawałki drożdżowego ciasta. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 1 dużą gwiazdę: ciasto drożdżowe 0,5 kg mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1/3 kostki świeżych
UgotowaćMakowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki
SMYKWKUCHNIwypiek. Jednak czas okołoświąteczny sprzyja przeróżnym spotkaniom towarzyskim, a z zaprezentowanych na blogu ciast zostały po Świętach same skrawki. Nie wyobrażam sobie przyjąć przyjaciół podając marne pozostałości piernika i makowca . Dlatego zdecydowałam się naprędce na sporządzenie tych ciastek. Są one świetnym wyborem jeśli chodzi o szybkie słodkości do podania gościom do kawy czy herbaty. Chociaż w towarzystwie wina też smakowały
Modern Cave Girlutrzymać jego wilgotność, natomiast moi domownicy wolą tego rodzaju ciasta bez dominującej czekolady, dlatego zachęcam, żeby z niej zrezygnować na rzecz cieszenia się wyjątkowo udanym połączeniem smaku sernika, makowca i prażonych jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na regionalne placki warstwowe w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzCześć! Ostatnio jak kupowałam mak do prześniaka, omyłkowo wzięłam z półki mak mielony. W tej sytuacji musiałam coś przecież z niego zrobić. Na myśl przyszedł mi oczywiście makowiec. Przypomniałam sobie o tym, że gdzieś tam mam karteluszkę, na której zapisałam chybcikiem przepis jakieś 15-16 lat temu Wiecznie czasu mi brakowało, żeby przepisać ją do zeszytu. Zeszyty z przepisami zazwyczaj
Pieprzyć z FantazjąMoja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec
czarrna od kuchniszczególny dzień, jakim jest Wigilia, chciałam Wam zostawić coś równie wyjątkowego. Przepis na udane święta. A czy będą udane nie zależy przecież od tego, czy na stole będzie makowiec czy sernik, lecz od naszego stosunku do drugiego człowieka. Od naszej życzliwości i miłości względem bliźniego. Mam nadzieję, że potraktujecie ten "przepis" z przymrużeniem oka lub odwrotnie - potraktujecie go bardzo poważnie
My simple kitchenokazji Świąt Bożego Narodzenia przesyłam wszystkim moc radości, zdrowia i dużo uśmiechu. Niech ten czas będzie dla was magiczny. Smacznego makowca, ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia. ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej
wesoła kuchniaCzymże jest jakiekolwiek świętowanie bez czekolady? Ciężko sobie wyobrazić spotkania przy stole bez słodkiego akcentu. I chociaż na Wigilijnych stołach królują serniki, makowce i ciasta z bakaliami, to warto mieć w repertuarze coś dla takich miłośników czekolady, jak ja ;) Oto bardzo odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe salami pełne chrupiących ciastek. Przygotowywana
Kuchnia w Słońcu Skąpanaróżne ciasta. Dla każdego coś dobrego Oczywiście mój blog kulinarny, to również bogactwo tradycyjnych świątecznych wypieków . Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik , świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami . Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy M 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiPierniki to obok serników i makowców to najczęściej pieczone ciasta na święta Bożego Narodzenia. Mój dzisiejszy piernik jest trochę inny od tradycyjnego, ponieważ jest przełożony kremem grysikowym i masą galaretkową na bazie dżemu porzeczkowego. Lekko kwaskowy smak czarnych porzeczek świetnie komponuje się ze słodką masą grysikową. Całość polana jest polewą czekoladową, ale możecie taki piernik udekorować według własnego uznania. Ciasto
Danka Pichci