przepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :) Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;) Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 40g cukru
Smakołyki AsiProponuję dziś pyszne i proste ciasto - makowiec cytrynowy , w którym jest mniej maku, a cytryny tyle ile w każdym cieście cytrynowym. Mak stanowi ciekawe uzupełnienie i ładnie wygląda. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemPropozycja dla tych co chcieliby jedno ciasto, ale trudno im się zdecydować, czy miałby to być makowiec, serniczek, czy może jabłecznik. Tutaj te wszystkie smaki idealnie łączą się ze sobą, tworząc pyszne i niezwykle efektowne ciasto, które wymaga trochę pracy ale naprawdę warto. Żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić odrobinę czasu użyłam gotowej masy makowej, ale możecie samodzielnie przygotować
Cynamonowe szczęścieŚwięta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne
Wypieki i Rumieńceadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Choinka drożdżowa z makiem Choinka drożdżowa z makiem czyli ciekawa propozycja podania makowca na świąteczny stół, wygląda bardzo ciekawie jest prosta w wykonaniu a smakuje wyśmienicie. Choinka drożdżowa Składniki: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + jedno żółtko) 60g cukru 50g masła 1 łyżeczka soli Kilka kropli olejku waniliowego 300g gotowej
Księga-Smakudołu. Gotową roladę owinąć papierem do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół. Gotowe makowce, po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem. Artykuł Rolada makowa pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Następny pokoleniowy przepis. Przepis jest bardzo stary i pochodzi z sekretnego zeszytu babci mojej synowej. Okazał się hitem, pyszne ciasto. Przygotowanie ciasta – mak wsypać do
Kuchnia PokoleńUwielbiam wszelkie makowce i ciasta z masą makową dlatego przed Wigilią przygotowuję sporą porcję masy makowej aby nadmiar po świątecznych wypiekach zamrozić w porcjach. Później wystarczy masę rozmrozić, dodać ubite białka i już można się cieszyć smakiem wypieków z makiem. Wykorzystałam przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki . Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła
Kocham..lubię..gotuję..mnie makowiec to ciasto na Święta albo na wyjątkowe okazje. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja stołu. Wieniec makowy Składniki: Ciasto: 1) 500 g mąki pszennej 2) 50 g drożdży
Na kulinarnym poligoniePozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu makowiec pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie polukrować i dowolnie ozdobić
Kolorowa kuchnia Elkimakiem. Seromakowiec. To mój szybki i prosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast w jednym sernika i makowca. Tradycyjnie piekę go od wielu lat na święta. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu , ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku jest taki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię