Krucho-drożdżowy makowiec to wypiek na każdą okazję. Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Bardzo nam smakował i ląduje w ulubionych wypiekach. Składniki (na 1 roladę pieczoną w keksówce): Ciasto: 250 g mąki pszennej 25-30 g świeżych drożdży 2 łyżki śmietany 18% 70 g zimnego masła 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 jajko(...)papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia. 4. Roladę ponakłuwać wykałaczką. Posmarować białkiem. Piec w 180-190*C przez około 40 minut. 5. Wystudzony makowiec można polukrować, oblać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa AniRóżne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się ze względu na dodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: ? 200 g masła
To co kochamMakowce w latach 80/90 przechodziły swoją świetność. Jednak mimo to, że piecze się je trochę rzadziej, to wciąż nam smakują! Artykuł Makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąkorzyściach dla zdrowia przeczytacie tutaj . 3. Podejdź mądrze do tematu słodkości Czy trzeba bać się słodkości? Absolutnie nie! Wręcz nie wyobrażam sobie Świąt bez piernika , pierniczków , czy makowca… a Wy? Natomiast mówię stanowczo NIE wszelkim typowym słodyczom i cukiereczkom ze sklepu. To są właśnie puste kalorie, przeładowane syropem glukozowo-fruktozowym, które będą gwałtownie podbijać nasz poziom glukozy i insuliny(...)cukiereczku się wtedy nie skończy… Wybierajmy zatem mądrze słodkości! Domowe wypieki – jak najbardziej tak! Kto ma moją książkę: „ Słodycze bez cukru i słodzików „, to zachęcam do skosztowania makowca-bakaliowca 4. Ważny jest umiar Jak zawsze, jedzmy z umiarem! Ale ta zasada obowiązuje nas codziennie… Zjedz 1 kawałek piernika, zamiast dwóch itd.. 5. Jedz powoli Uważność podczas
Natka PietruszkiMakowiec japoński to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z masą makową i jabłkami dzięki, którym jego konsystencja jest przyjemnie wilgotna. To doskonały wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. składniki na tortownicę 26 cm 3-4 średnie jabłka starte na tarce o dużych oczkach 5 jajek 200 g masła 1 puszka masy makowej z bakaliami(...)mąką i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Makowiec japoński + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPropozycja na świąteczny stół. Pyszny wilgotny makowiec. Nie ma tu żadnego ciasta, jest tylko masa makowa z jabłkami i bakaliami. Nie ma też mąki. Makowiec jest prosty w wykonaniu. Nie trzeba zawijać i kombinować. Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie
Agusiowe smakołykiciasto z makiem na świąteczny deser i nie tylko. Ciasto z białek to dobry sposób na wykorzystanie białek po zrobieniu pączków, faworków lub innych kruchych wypieków. Łatwy do zrobienia makowiec, który jest raczej jak piegusek. Ciasto makowe z tego przepisu wychodzi miękkie i delikatne, a do tego bardzo smaczne. Ciasto makowe z białek robię dość często, i to nawet poza(...)liczbę w pojemniku. Zamrożone białka świetnie się przechowują i nie tracą swoich właściwości. U mnie najdłużej w zamrażarce były 3 m-ce. Zamrożone białka rozmrażać w temperaturze pokojowej. Makowiec z białek wychodzi miękki i wilgotny. Ciasto z makiem można zrobić z dodatkiem maku zarówno mielonego, jak i nie. Ciasto makowe z niemielonego maku wychodzi z delikatnym efektem strzelania/skrzypienia ziarenek
Kuchcik gotujemateriał zawiera linki sponsorowane Dziś zapraszam na kolejny przepis, o który prosiliście mnie na fb, to mój ulubiony makowiec z jabłkami zwany także często japońskim, prosty w wykonaniu, wilgotny i pełen maku, bez dodatkowej warstwy ciasta, która jest tu całkowicie zbędna. Możecie do niego dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy, suszoną żurawinę, wszystko to tylko wzbogaci jego smak. Jakoś
Cynamonowe szczęścieznakomicie się sprawdzi na Boże Narodzenie. Ten sernik z makiem smakuje absolutnie niesamowicie i pokochasz to, w jak łatwy sposób możesz go wykonać! Jest to znakomity deser , który przenosi makowiec na wyższy poziom. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników(...)pewnością zachwyci Cię smakiem i stanie się Twoim ulubionym ciastem na tegoroczne święta. Połączenie maku i sernika jest najlepsze na świecie! Przyznam się szczerze, że uwielbiam serniki i makowce , od teraz już nie muszę wybierać – ten sernik makowy jest moim faworytem. Najlepszy przepis na idealny seromakowiec . SERNIK Z MAKIEM. SEROMAKOWIEC! The post Sernik z makiem. Seromakowiec. appeared first on Zdrowy
Zdrowy Styl Joannykombinacja. Combo serowo - makowe. Połączenie waniliowej masy sernikowej, o konsystencji kremowego sernika nowojorskiego i masy makowej. Absolutnie nieskomplikowane ciasto, które łączy w sobie klasyczne smaki sernika i makowca. Znalazło się w nim również miejsce dla cząstek chrupiącego jabłka. Elegancki, bardzo estetycznie prezentuje się na talerzyku. Dobrze się kroi i ma właściwą konsystencję już po dwóch, trzech godzinach(...)chłodzenia w lodówce. Polecam na już, na teraz, przed świętami. Na świątecznym stole zarówno sernik jak i makowiec zasługują już na swą niezależną, solową odsłonę. Ale teraz, dobry moment na kombinację :) Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm Masa serowa: 600 gram sera wiaderkowego - u mnie Włoszczowa 1 opakowanie budyniu waniliowego 200 gram śmietany 18 % 2 jajka
Kronika PiekarnikaPuszysta drożdżówka z powidłami śliwkowymi, ciasto świetnie sprawdzi się również gdy podmienimy powidła masą makową jako makowiec. Z tego ciasta można również przygotować bułeczki SKŁADNIKI 60 g masła 250 g mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 25 g drożdży 0,5 szklanka ciepłego mleka 250 g powideł śliwkowych szczypta(...)Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiam na około 30 minut aż podrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Ciasto Smarujemy powidłami i rolujemy np. tak jak makowiec. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
RAROSSApasuje z czekoladą lub kakao. Piekłam cynamonowe bułeczki z dynią , bułki na śniadanie , dyniowy sernik . Najbardziej jednak byłam pozytywnie zaskoczona połączeniem maku z dynią. Dwa ciasta w jednym jak makowiec i ciasto dyniowe, bo o nim mowa to ciekawe połączenie smakowe. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, ale, podkreślam, jest super smaczne. Uwielbiam makowiec! Ten przepis bardzo mi podpasował. Niedługo halloween
codojedzeniaCiasto - kwintesencja Świąt, czyli makowiec i piernik w jednym. :D W związku z tym keto piernikomakowiec to może być jedyne ciasto, jakie zrobicie, a Święta i tak będą zaliczone... 🙊 Artykuł Keto piernikomakowiec (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave Girl