roku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany Wypróbowałam go, lecz zastosowałam kilka modyfikacji. Wyszedł idealny, ciasto mięciutkie, masa makowa wilgotna i bardzooo smaczny. Czytaj więcej
Ana Mari's worldroku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany Wypróbowałam go, lecz zastosowałam kilka modyfikacji. Wyszedł idealny, ciasto mięciutkie, masa makowa wilgotna i bardzooo smaczny. Czytaj więcej
Ana Mari's worldroku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka AgiŚwiąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym
Kuchnia PokoleńCiasto, które stało się ulubionym makowcem większej części mojej rodziny, ostatnio takie wrażenie wywarły na nas tylko drzwi bezprzylgowe , które w między czasie zdążyliśmy kupić (razem z ościeżnicami, rzecz jasna :D), zamontować, są nowoczesne i objęte aż trzyletnią gwarancją, zakup wart każdego grosza ;) Przyznam, ze już od dawna przymierzałam się do zrobienia seromakowca, żałuję, że zajęło mi to tak dużo
Domowa cukiernia Ewynaprawdę nam się podobają, bez pójścia na ustępstwa, w http://kdcmeble.com/ znajdziecie szeroki wybór mebli, których wygląd możecie dopasować do własnego gustu. Mam też dla Was dzisiaj pyszne ciacho :) Makowiec inny niż wszystkie, bez grama mąki, z jabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie
Domowa cukiernia EwyBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego
Domowa Cookierenka Agirożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki
Szefowa kuchniŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny
Z miłości do słodkościPo lekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniNajłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru
Praktyczna plkwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKażda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje
Moje Kuchenne Rewelacjeokresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne. Składniki: Masa makowa: 250 g maku zmielonego* 250-300 ml mleka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich
Ala piecze i gotujeprzygotowanie zapiekanej owsianki/żytnianki (bo skorzystałam z płatków żytnich) z akcentem nadchodzących świąt. Nie wiem jak Wam, ale mi święta kojarzą się z makiem i pysznymi makiełkami oraz makowcem mojej kochanej mamy:) Składniki (całość około 540 kcal): jajko 125g chudego twarogu 10g suchego maku (mielimy) około 15g rodzynek 30g płatków żytnich 100g dojrzałego banana klika kropel olejku migdałowego 10g migdałów
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość