makowiec bez pieczenia - 502 przepisów (strona:25/34)

Najlepsze przepisy w lipcu 111

Lista TOP 10 przepisów najczęściej przeglądanych w lipcu.  Czas na podsumowanie lipca. Jest to czas kiedy mamy dużo świeżych sezonowych owoców, dlatego dostaliście ode mnie

zdrowo i aktywnie
Najlepsze przepisy w lipcu 168

Lista TOP 10 przepisów najczęściej przeglądanych w lipcu.  Czas na podsumowanie lipca. Jest to czas kiedy mamy dużo świeżych sezonowych owoców, dlatego dostaliście ode mnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Poznaj przepis na sernik, który skradnie serca łakomczuchów 324

Sernik to jeden z najzdrowszych deserów. Na łamach „British Journal of Nutrition” opublikowano badania, które dowodzą, że regularne jedzenie fermentowanych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko zawału i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM 210

mleko, masło i kremówka, których użyłam były bez laktozy. I choć inspiracją był ten przepis , (świetny opis), to masa makowa jest mojego autorstwa (bazowałam na farszu do moich makowców). Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie aż tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać (całość zajmuje ok.2,5-3h), do tego pyszne w smaku. Warte każdej(...)mnie trwało to ok. 40 minut. W tym czasie przygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 200g mielonego maku - 40g masła - 2 łyżki miodu - 90g ksylitolu - 60g powideł (u mnie domowe , bez dodatku cukru) - 60g ulubionych bakalii (u mnie 20g pokruszonych orzechów: pecan i laskowych oraz 40g mielonych migdałów) Mak zalewamy 200g (ml) wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka

Smaczne Zdrowe
Makowe święta, czyli... 256

składnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko(...)masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie makowca. Jestem zdecydowaną zwolenniczką przygotowywania tego typu półproduktów w domu, więc dzisiaj przepis właśnie na masę makową, która uświetni nie jeden deser i wypiek. Domowa masa makowa składniki

Ratunku obiad
świąteczna makowa strucla 176

makowa strucla           Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobraża sobie spędzenia udanych świąt. W moim przypadku jest to makowa strucla, ciasto które koniecznie musi zagościć na świątecznym stole. składniki na dwa kawałki strucli zaczyn 25 g drożdży 1/2 szklanki mąki  1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto(...)kształt rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.  Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą

Miód i pieprz
Serniko- makowiec na spodzie piernikowym 161

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie(...)którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce.  Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam nią

Mango Papaja
Wieniec drożdżowy z makiem 173

oże Narodzenie nie może istnieć bez makowca! U mnie przez lata był on przygotowywany w formie rolady. W zeszłym roku postanowiłem wprowadzić jednak drobną zmianę i zapleść taki oto wieniec. Zrobił on prawdziwą furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami(...)bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia. Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka

Food Square
Świąteczne ciasto z miasta Ferrara Panpepato 133

Ten przepis pochodzi z miasta Ferrara w Emilia-Romania, choć podobne, ale różne wersje istnieją pod tą samą nazwą również w Toskani i Kampanii. Nazwa Panpepato

RafalCook
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 239

święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc co dla niej. Oczywiście pomyślałam o jakiej szarlotce, bo takie ciacho ona zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście musi być  budyń, bez tego ani rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu(...)mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3 łyżki cukru (czubate)2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru2 jajka100 g margaryny500 ml mlekabiałko do wysmarowania ciastałyżka soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać do dużej miski.Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać łyżkę cukru, drożdże

Moje pyszne gotowanie
Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! 151

buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak sprawić żeby pieczone mięso było idealne? To jest jeden z tych trików jaki przyda się tobie przez cały rok. Aby twoja pieczeń, albo domowej produkcji szynka była idealnie krucha oraz delikatna należy dzień przed pieczeniem należy włożyć mięso do szklanego pojemnika i zalać piwem. Następnie górę pojemnika(...)lodówki. Po odczekaniu 24 godzin możesz wyciągnąć mięso z lodówki i opiec w piekarniku. W trakcie pieczenia mięsa często sprawdzaj stan jego przygotowania możesz nakłuwać mięso specjalnym szpikulcem albo możesz użyć do tego kuchennego widelca. Pamiętaj, że zbyt długie pieczenie wysusza mięso. Jak sprawić żeby gotowane warzywa były idealne? Kolejne świąteczne triki kuchenne to sposób na gotowanie warzyw

To Musisz Wiedzieć
Ciasto na piernik staropolski (długo dojrzewający) 193

mnie w domu na święta nigdy nie robiło się pierników? Pisałam Wam już o tym, bo kompletnie nie pamiętam...? W każdym bądź razie tak było! Sernik i makowiec stanowiły obowiązkową pozycję, do tego dochodziło z 10 innych ciast (w tym z 2 takie typowe "do kawy") i ciastka. Dużo ciastek!  Ale nie przypominam sobie pierników, nijak.  Swoją drogą(...)nieszczęsnego piernika, o których ja zaczęłam mieć pojęcie dopiero jak poszłam "na swoje" to powiem Wam, że pierwsza przygoda z nimi nie była fajna... Uwielbiam ich zapach jak się pieką, ale w ciąży absolutnie mi nie służył. Mało tego, piekąc je nie wiedziałam że jestem w ciąży i dziwiłam się czemu mi ich zapach tak strasznie przeszkadza... Byłam nawet skłonna

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 403

Niektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek

Codzienna kuchnia niecodzienna
SEROMAKOWIEC 244

masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 6 dużych jajek 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru(...)ubijamy mikserem na sztywną pianę. Masło topimy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ser ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli stopione i lekko przestudzone masło i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek

Kuchnia MagdaLeny
SEROMAKOWIEC 251

masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 6 dużych jajek 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru(...)ubijamy mikserem na sztywną pianę. Masło topimy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ser ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy powoli stopione i lekko przestudzone masło i dalej miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania