Podstawa to porządne śniadanie - pożywne i sycące, które doda nam energii na cały dzień. I takie właśnie śniadanie chcę Wam zaprezentować - śniadanie z makaronem razowym, a dokładnie omlet z makaronem oraz papryką, pomidorami suszonymi i parówkami. Pychotka! Składniki: 1 cebula 2 parówki 5 suszonych pomidorów 1/2 papryki ok. 100-150 g makaronu razowego rurki/ świderki 5 jajek natka pietruszki sól(...)pieprz olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Parówki kroimy w plasterki, a pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone parówki i pomidory wrzucamy do cebuli z papryką
Kuchnia MagdaLenywiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony – najczęściej gości u mnie chyba penne. Uwielbiam je zarówno z mięsem, warzywami, jak i różnego rodzaju sosami. Dziś mam dla Was przepis na serową ucztę z pełnoziarnistym makaronem! Takie danie jest idealnym pomysłem na sycący, rodzinny, szybki obiad! Nie będzie wykwintnie jak w 5 gwiazdkowej restauracji, ale będzie mega mega smacznie! Dodatek prażonej bułki(...)tartej sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem – zarówno dzieci, jak i dorośli! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * makaron pełnoziarnisty pióra Lubella – 1 op * mleko – 150 ml * śmietana 30% – 125 ml * czosnek – 2 ząbki * ser żółty ( cheddar + ementaler + parmezan ) – 200 g * bułka tarta – 4 łyżki * oliwa z oliwek – 2 łyżki * świeża pietruszka
Ostra na Słodkodekoracje i dania w typowo kobiecych kolorach. A jeśli danie jest dodatkowo mega smaczne – to już wtedy ląduję w 7 niebie! Dziś mam dla Was przepis na pyszny makaron z dodatkiem pesto z buraczków, serem camembert, orzeszkami pinii, czosnkiem i świeżymi kiełkami. Pesto buraczane było totalną improwizacją, ale smak jego przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – na stałe zagości(...)mojej kuchni! Idealne na każdy dzień, a szczególnie Dzień Buraka, który obchodzony jest 24 listopada. Koniecznie spróbujcie! Ps. makaron kokardki śmiało możecie zastąpić swoim ulubionym – spaghetti, świderkami czy też wstążkami tagliatelle. Polecam! SKŁADNIKI: * makaron kokardki Lubella – 2 porcje * pieczone buraki – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * orzeszki pinii – 3 łyżki * camembert – 100 g * oliwa
Ostra na Słodkoczosnkiem, sokiem z pomarańczy i gałką muszkatołową jest bezcenny. Smak wyrazisty, a zarazem lekki. Zdrowe, szybkie, smaczne i syte danie. Możecie zrobić takie danie praktycznie z każdym makaronem (spaghetti, tagliatelle, penne, muszelki, itp.) na jaki macie ochotę. Ja dziś użyłam makaronu bezglutenowego. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego świderki - użyłam makaronu firmy "Bezgluten s.c.": Al Dente, Gluten Free Pasta(...)szpinaku, dodajemy także łyżkę soku z pomarańczy / limonki lub cytryny, mieszamy, dusimy. Chwilę przed końcem dodajemy jogurt, mieszamy, chwilę dusimy. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem na patelni, mieszamy, nakładamy, posypujemy serem na talerzu bądź jeszcze na patelni wedle uznania do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniPyszny pomysł na makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów :) My uwielbiamy takie proste dania - a Wy? SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 528 kcal) 400 g razowego makaronu spaghetti 1,5 kg pomidorów lima 1 główka czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek bazylii sól świeżo mielony pieprz 4 łyżki startego parmezanu PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - skórą do dołu. Czosnek dzielimy na ząbki i - bez obierania - układamy pomiędzy pomidorami.Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczone pomidory obieramy ze skórki (która bardzo ładnie odchodzi) i przekładamy na patelnię/do garnka - dodajemy czosnek, który wyciskamy z łupinek
Moje Kuchenne RewelacjeRODZAJE MĄKI i ich przeznaczenie: typ 400 i 450, mąka tortowa najlepiej sprawdzi się w pieczeniu biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się(...)Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej mąki, tym bardziej zwarte pieczywo otrzymamy. Można ich używać także do domowego wyrobu makaronów. typ 750, mąka chlebowa; typ 1850, graham; typ 1050; typ 2000, mąka razowa, śruta chlebowa, która świetnie nadaje się do wypieku pieczywa. Jest ona efektem jednorazowego mielenia ziaren (mieli się
Zasmakuj Kuchniwiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami. Składniki: 300 g makaronu spagetti 1 brokuł podzielony na różyczki 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz(...)Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W mniejszym garnku zagotować wodę z solą i cukrem i wrzucić brokuły na 2-3 minuty. Odcedzić
Czerwień i błękitWiecie, że 25 październik to Światowy Dzień Makaronu?! Na bank wiecie! Z tej okazji warto przygotować coś specjalnego, co zachwyci nie tylko oczy, ale i podniebienia – to idealna okazja – takie święto dla wszystkich wielbicieli dań makaronowych! Ja mam dla Was przepis na przepyszną pizzę makaronową! Z dodatkiem soczystego kurczaka, oliwek, kukurydzy, pomidorków koktajlowych i ciągnącej mozzarelli! Zachwyci zarówno(...)dzieci, jak i dorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka – 150 g * pomidory koktajlowe – 100 g * czarne
Ostra na Słodkopomysłów, jedna Lubella", jak widać makaron można wykorzystać niemal do wszystkiego ;) Uwielbiam eksperymentować w kuchni, szczególnie ze słodkościami. Każdy deser czy ciasto robię tak, by zaskoczyć domowników i gości, zwracając szczególną uwagę na to, by było po prostu smacznie :) Praca zawodowa, obowiązki domowe nie pozwalają mi na częste pieczenie, jednak przynajmniej raz w tygodniu staram się zrobić coś słodkiego(...)poprawę humoru, by sprawić przyjemność innym. Tym ciastem można skraść serce niejednej osobie ;) Lekki, kakaowy biszkopt, wspaniale kokosowa masa z dodatkiem makaronu (!) i galaretka z kawałkami owoców. Całość smakuje wspaniale. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej
Domowa cukiernia EwyMakaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się oryginalne i wyjątkowe. Po prostu pyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie(...)aromatyczne, które sprawdzi się na codzienny i niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 300 g makaronu „Lubella” (muszelki morskie) filet z łososia ze skórą (300 g) 1/2 średniej cukinii 250 g śmietany kremówki 30% 150 g słodkiej śmietany 12% lub 18% 1 ząbek czosnku
Oryginalny smakSzybka i prosta potrawka..Makaron z sosem z małym dodatkiem kiełbaski i pomidorków. 50 dkg makaronu 75 g masła 3 łyżki mąki 3 szkl. mleka 15 dkg sera sól, pieprz gałka muszkatałowa kiełbaska pomidorki Makaron ugotować al dente. Kiełbaskę pokroić i podsmażyć.Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę cały czas mieszając. Gdy zasmażka będzie gotowa rozprowadzić(...)zestawić z ognia, partiami dodawać ser i mieszać, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos będzie mieć gładką kremową konsystencję. Doprawić sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową , dodać podsmażoną kiełbaskę.Makaron odcedzić . Do makaronu wlać sos i wszystko razem wymieszać
Moje domowe kucharzeniepiękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka. No i zabrałam! Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad. Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad. Połączenie słodkiego smaku pomidorów z bakłażanem, czosnkiem, octem balsamicznym i kremową śmietanką tworzy fantastyczną całość(...)która idealnie pasuje do makaronu. Koniecznie wypróbujcie i przekonajcie się, że makaron wcale nie musi być nudny!Można wyczarować z niego wspaniałe dania na rodzinny obiad, lunch do pracy, kolację na ciepło a nawet dania dla maluchów! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron penne / rurki Lubella – ok. 250 g * mały bakłażan – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula
Ostra na Słodkoziół sprawdza się znakomicie jako codzienny obiad. Do tego bezmięsny (to tak, tak też czasem trzeba;) Do pomidorowo-ziołowego sosu można dodać wszystko. Bo prawie wszystko pasuje do makaronu i pomidorów. I to jest smacznie fajne;) I szybkie;) Jak już nie raz pisałam, uwielbiamy makarony więc takie obiady są u nas częste. Szczególnie w przerwach gdy nie szaleję(...)kuchni z przerabianiem (kochanych przeze mnie) ziemniaków na kopytka, kluski śląskie, itp. oraz z wariacjami ze wszelkimi rodzajami mięcha;) Składniki: 300 g makaronu spaghetti 250 ml passaty 1 duży pomidor 1 średnia cebula 200 g białej fasoli z puszki 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, duża płaska łyżka lubczyku, bazylia 1,5 łyżki cukru pudru łyżeczka kurkumy
Zasmakuj Kuchniwtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów – danie będzie wyglądało fenomenalnie! SKŁADNIKI: * makaron świderki Lubella – 150 g * makaron penne / pióra Lubella – 150 g * cukinia – 1 szt * cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * dobry żółty(...)masło – 2 łyki * śmietana 30% – 300 ml * sól, pieprz , gałka muszkatołowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Trzymając na wolnym ogniu dodajemy śmietanę i starty ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy. Cześć wylewamy do foremki, układamy pokrojoną w plasterki cukinie, przykrywamy
Ostra na Słodko