Niedawno uświadomiłam sobie, że nie robiłam jeszcze jednego z bardziej popularnych dań jakim jest makaron ze szpinakiem :) Wiecie, danie łączące tylko makaron ze szpinakiem i przyprawami. Nie czekałam zbyt długo i postanowiłam je zrobić. Robi się je ekspresowo, a ja sama się zdziwiłam jak po 25 minutach miałam już gotowy obiad dla dwóch osób. A efekt końcowy był równie zaskakujący(...)Makaron wyszedł przepyszny! Lekko maślany, z nutką pikanterii, o idealnej strukturze i apetycznym aromacie! Przepis jest w 100% bezglutenowy, wegetariański i wegański! Składniki (2 porcje): 100 g makaronu bezglutenowego Fusilli (Incola) 1 mała cebula 1 łyżka oleju kokosowego 3 duże garście świeżego szpinaku przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki pieprzu
Zdrowie na języku :Ppietruszki nadadzą cudowny aromat. Autorką przepisu jest nie kto inny jak Nigella Lawson, nich więc Cię nie zdziwi fakt, że czas przygotowania sosu wynosi dokładnie tyle ile gotuje się makaron, czyli około 10 minut. W oryginalnym przepisie podana ilość wszystkich składników przewidziana jest na 500 g makaronu, ja z tego dania postanowiłam uczynić coś w rodzaju sałatki i zredukowałam jego(...)przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię. Składniki: 250g makaronu spaghetti 250g brązowych pieczarek 1 ząbek czosnku sok i skórka z 1 cytryny 1/3 szklanki oliwy extra vergin (ok. 70ml) ½ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki świeżych listków tymianku 1 pęczek
Roślinna - blog wegańskikilka dni w lodówce. Na parę minut przed zjedzeniem zalewamy ją wrzącą wodą i gotowe – idealna do pracy. Pyszna, pełna aromatu zdrowa zupa, przygotowana w dwóch wersjach z makaronem shirataki i z nudlami z cukinii. Makaron z cukini jest bardzo nisko kaloryczny, zdrowy a przede wszystkim bezglutenowy. O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę(...)tylko, że ma 0 kcal i bardzo dobrze imituje prawdziwy makaron. Do środka naszego słoika możemy dodać nasze ulubione warzywa, mięso lub inne dodatki. Skład każdej zupy może być inny w zależności od naszych upodobań i tego co akurat mamy w naszej spiżarni. Aby wzbogacić jej smak zazwyczaj używam domowej wersji kostki rosołowej, która nie zawiera sztucznych dodatków i aromatów
PaleoLifewołała o użycie. Powstał szybki obiad. Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało się zadość. Orzeszki pinii zastąpił słonecznik. Pesto idealne do makaronu czy kanapek. Jego zrobienie nie wymaga zbyt dużo czasu czy umiejętności. Zrobicie je w czasie gotowania makaronu. Makaron z pesto jest niezwykle sycący. Drukuj Pesto z awokado i szpinaku window.ajaxurl(...)cytryny i przyprawy. Wstępnie mieszamy. Ziarna słonecznika podprażamy. Dodajemy do masy wraz z serem, oliwą i chili. blendujemy na kremową masę. Dodatkowe informacje Jeśli podajemy pesto z makaronem, nie wylewajmy całej wody z makaronu. Jeśli pesto będzie za ciężkie, rozwadniamy je wodą z makaronu. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pesto-awokado-szpinaku/ BosowKuchni Artykuł Pesto z awokado i szpinaku pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w Garnkuwarzywa, pierwszy szczypiorek najlepiej z domowego ogródka czy natkę pietruszki, nasze krajowe pomidory z pierwszego słońca czy ogórki. Wszystko więc znalazło się w tym przepisie. Do całości dodałam pełnoziarnisty makaron Lubella Kokardki, by wzbogacić posiłek o wartości odżywcze - poza tym, ten makaron wygląda całkiem fajniej niż chiński ;-) Wykonanie spring rollsów jest bardzo łatwe i zajmuje dosłownie kilka chwil, bo wystarczy(...)ugotować makaron, zamoczyć papier i pokroić składniki, po czym zawinąć zgrabne rolki. Taki posiłek jest bardzo, bardzo zdrowy i można go spokojnie zapakować sobie do pracy, dziecku do szkoły czy po prostu cieszyć się nim w domowym zaciszu. Nikt nie powiedział, ze sajgonki muszą być tłuste, smażone i nadziane ryżem prawda? :-) Składniki: 15 sztuk papieru ryżowego (ja skorzystałam z okrągłego
Poezja Smaków - blog kulinarnyPodczas spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować połączyć je z 5 tajskimi daniami. Do tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango, oraz do makaronu ryżowego z krewetkami, tofu i kruszonymi orzechami, podane zostały trzy białe wina, o których importer WINE AVENUE pisze: Leaping Horse Chardonnay (39,0 zł) Białe wytrawne wino. Lekkie chardonnay. Świeże(...)samego końca. Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych
królestwo garówsię bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki(...)pokrojonych w plasterki 1 mała cukinia pokrojona w kostkę 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów 150 ml śmietanki 30-36% 500 g makaronu (u mnie tagliatelle) 2 łyżki posiekanej bazylii 100 g startego parmezanu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż
karmelowyDziś pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron świderki podany z obłędnym, gęstym i kremowym sosem na bazie śmietanki kremówki, topionych serków oraz szpinaku. Nie należy on do najlżejszych i niskokalorycznych, ale jest tak pyszny, że od czasu do czasu można sobie na to pozwolić, zwłaszcza, że całość przygotowuje się bardzo szybko, w nie więcej niż(...)minut :) W przepisie możecie zastąpić makaron świderki np. makaronem penne, a parmezan – żółtym serem. Składniki (na 4-5 porcji): ok. 400-450 g makaronu świderki 450 g szpinaku (użyłam mrożonego, w liściach) 100 ml śmietany 30% 2 serki topione (po 100 g każdy) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy/oleju ok. 2 łyżek startego parmezanu sól pieprz Wykonanie
MyCookBook.plczosnek i pietruszka. Wykorzystam tutaj kilka krewetek z tego przepisu . Po ich przygotowaniu na spodzie brytfanny zostaje nam dużo pysznego sosu, którego możemy użyć jako dressing do naszej sałatki. Makaron shiritaki to moje ostatnie odkrycie. Uzyskuje się go z korzenia rośliny Konnyak, sam jest bez smaku więc łatwo przyjmuje aromat potraw, zawiera tylko 6,4kcal w 100g i prawie(...)swoim składzie węglowodanów. Przygotowuje się go w parę minut. Łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, oraz sklepach internetowych. Składniki: krewetki, papryka, cebula biała i czerwona, makaron shiritaki, pomidorki koktajlowe, zielona cebula, pietruszka. Przygotowanie: Krewetki przygotowujemy tak jak lubimy lub według np. tego przepisu na pikantne krewetki . Cebulę i paprykę kroimy w ćwiartki lub paski i smażymy na patelni grillowej
PaleoLifeKiedyś myślałam, że makaron łazanki służy tylko do tradycyjnych łazanek z kapustą kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem(...)soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 1-2 łyżeczki mąki pszennej 1/4 szklanki wody 100 g makaronu łazanki + parę szczypt soli do gotowania Przygotowanie: Jeśli masz mrożoną rybę, wyciągnij ją minimum godzinę wcześniej, by się rozmroziła. Podobnie szpinak. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. Opłucz pod bieżącą
Anioszek w kuchniDziś miałam ochotę na coś słodkiego. A że miała przyjść moja koleżanka, która wprost uwielbia wszelakie dania z makaronem postanowiłam przygotować dość nietypowy deser. Wyszło przepysznie. Dlatego polecam Wam to danie z czystym sumieniem. Zapraszam na mój czekoladowy makaron z karmelizowanym jabłkiem. Składniki: (na 2 porcje) 2 szklanki makaronu wstęgi ozdobne z kakao Makarony Polskie 1 duże soczyste jabłko(...)łyżki masła 2 1/3 łyżki cukru cynamon Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (nie za małą, aby się nie rozpadły podczas karmelizacji). Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości
Słodkie okruszkiSkładniki: Opakowanie makaronu w kształcie ryżu (waga 250 g); 1 średni ogórek wężowy; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 150 g dobrej jakości szynki (u mnie wędzony filet z indyka); 3 jaja; 1/2 peczka koperku; 3 łyżki majonezu; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski(...)Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w kostkę. Dodać do makaronu. Koperek i ogórka umyć i osuszyć. Koperek drobno posiekać. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek i ogórka dodać do makaronu. Wymieszać. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki
Gospodyni Miejskawybór asortymentu, między innymi produkty ze zdrową żywnością, KLIK ( co mnie bardzo ucieszyło) Tak więc mieliśmy smaczne obiadki, dzisiaj podam Wam dwie propozycje, szybka zupa pieczarkowa, z bezglutenowym makaronem, i bezglutenowe spaghetti bolognese:) Na zupę potrzebujemy: 50 dag pieczarek masło klarowane 2 kostki warzywne Bio pieprz mielony przyprawa w płynie Bio śmietana makaron bezglutenowy KLIK Pieczarki(...)maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki warzywne Bio, rozpuszczam we wrzątku). Gotuję jakieś 20 minut, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym osobno, bezglutenowym makaronem. Spaghetti bolognese: Makaron spaghetti bezglutenowy KLIK Mięso mielone ( dowolne, ulubione, u mnie z indyka) 3 -4 łyżki oleju ryżowego sos pomidorowy Bio Łyżeczka oregano Łyżeczka tymianku Łyżeczka bazylii
Takie tam pichceniesklepach można kupić coraz lepsze i smaczniejsze makarony, ale nie ma to jak zrobić swój własny domowy makaron :) Robienie makaronu
Kuchenne Wariacjedałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny! Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci malutkich kuleczek przypominających perełki. Po ugotowaniu jego kuleczki są sprężyste i przyjemnie stawiają opór pod zębami. Kojarzy mi się z innym makaronem, za którym(...)przepadam - orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje
Chilli Czosnek i Oliwa