ekspresowym tempie, z racji pracującego całego weekendu nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale zawsze staram się żeby było to coś smacznego i zdrowego. Dzisiaj polecam Wam makaron ze szpinakiem, jak makaron to tylko włoski, no bo kto lepiej zrobi makaron od Włocha? ;-) Zresztą im lepszej jakości użyjemy składników tym lepsze jedzenie. co potrzebujemy: 1 łyżka masła 2 łyżki(...)oliwy z oliwek połówka młodej cebuli świeży szpinak- opakowanie włoski makaron kilka kostek fety Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić
SMYKWKUCHNIjagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ( lekko czubatych) szczypta soli Zagotować osoloną wodę(...)wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ). Odcedzić makaron. W czasie kiedy makaron się gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć 1/3 szklanki. Resztę jagód , cukier i śmietanę zmiksować. Gorący makaron polewać chłodnym sosem i posypać odłożonymi jagodami
Buniabaje w kuchniPyszny makaron, świetne dodatki. Czego chcieć więcej? Składniki: trzy ząbki czosnku cebulka brokuł 300 gram piersi z kurczaka 250 gram makaronu tagliatelle sól pieprz słodka papryka w proszku pół prapryki garść natki pietruszki oliwa z oliwek 50 gram masła ewentualnie ser do posypania Na patelnię wrzucamy masło i łyżkę oliwy z oliwek aby masło się nie spaliło. Wrzucamy posiekany(...)kostkę kurczaka. Całość smażymy około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W tym czasie gotujemy brokuła podzielonego na różyczki w osolonej wodzie (około 10 minut) oraz makaron w osobnym garnku (woda na makaron powinna być tak słona jak woda morska-czyli dość mocno). Na patelnię do naszego kurczaka wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pół garści natki
Mango PapajaSpaghetti alla carbonara to włoskie danie z makaronem, boczkiem, jajkami i pietruszką. Proste w składnikach lecz mimo to każdy ma na nie swój sposób. Mój z pewnością jest jakąś modyfikacją oryginału, ponieważ dodaje do carbonary dodatkowo śmietanę. Dlatego też pragnę się z Wami podzielić tym pomysłem. Składniki: (na dwie porcje) 200 gram makaronu 2 jaja 100 gram boczku pół(...)cebulki ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% sól świeżo zmielony pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki 100 gram startego sera żółtego Makaron gotujemy w dużej ilości wody z solą. Po ugotowaniu przecedzamy makaron (nie przelewamy zimną wodą!!!) i odstawiamy. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na suchej patelni przez 2-3 minuty aby wytopił się nadmiar tłuszczu. Dodajemy bardzo
Mango Papajapomidorowy, który robiłam już wiele, wiele razy i zrobię go pewnie jeszcze nie raz i nie dwa. Jest bardzo prosty i uniwersalny. Może stanowić sos do właściwie każdego rodzaju makaronu, od spaghetti, przez cannelloni, a na lasagne kończąc. Może również być farszem do nadziewania warzyw, naleśników, empanadas (czyli rodzaju pierożków), a także stanowić bazę do niezliczonej ilości innych potraw. Dlatego(...)lubię go tak bardzo. Ok. Rozpisałam się, ale już dość, to przecież sos ma być gwiazdą. Dziś zapraszam na... Makaron z sosem ragoût à la bolognese Do jego przygotowania potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego) 3 spore marchewki 2 cebule (cebuli i marchewki powinno być objętościowo mniej więcej tyle samo) 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych
Ratunku obiadŚwięto Makaronu - czas zacząć!!! Kokardki z cukinią i bakłażanem. Składniki: bakłażan ; cukinia; cebula; pieczarki ok. 6 szt.; pomidorki koktajlowe ok.4 szt.; przecier pomidorowy 2 łyżeczki; makaron np. kokardki ok. 200 g; feta do przybrania; łyżka oliwy i łyżeczka masła; sól, pieprz, szczypta cukru; Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około(...)odsączamy go w ręcznik papierowy - pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki wody po ugotowaniu makaronu i zostawiamy na później. Cukinie kroimy w pół talarki, podobnie bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy
MiksturownikMakaron ryżowy to doskonała alternatywa dla ryżu. Po ugotowaniu staje się lekko przezroczysty, a neutralny smak, jaki posiada, pozwala na istne szaleństwo w przygotowywaniu do niego sosów i użycia rozmaitych dodatków. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów, m.in.wstążki i nitki. Ja zdecydowanie wybieram pierwszy wariant! Makaron rewelacyjnie smakuje na ciepło, ale z pewnością sprawdzi się również w wersji(...)zimno, jako składnik sałatek czy samodzielny dodatek do potraw. Czy już próbowaliście? Jeśli nie może skusicie się na moją wersję ;) Kremowy makaron z łososiem wędzonym - 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao - 100g łososia wędzonego - połowa dużej, świeżej papryczki chili - 2 ząbki czosnku - 200g śmietany 18% - 400ml mleczka kokosowego - pieprz, sól, płatki chili, starty imbir - dodatkowo dodałam pół
Sajkofanka smakuwlasnie, natchnienia na ten sos szukalam i szukalam, bo strasznie za mna losos chodzil. Mialam ochote zrobic go z jakims makaronem z dodatkiem fajnego sosu. Niestety jakos nigdzie nie natknelam sie na sos, ktory by mnie od razu zachwycil. Kolejny raz sprawdzilo sie wiec powiedzenie, ze "potrzeba matka wynalazkow" i sama sobie wymyslilam sosik. Przypomnialy mi sie po troszku(...)przepisy, ktore wetrowalam, dorzucilam pare swoich pomyslow i danie z lososia i makaronu okazalo sie calkiem smaczne. Moj Maz nawet zazyczyl sobie to cudo czesciej hihiihih. Dziecku tez smakowalo, mimo ze sam sos byl dosc kwaskowy, z mocnym aromatem musztardowym. Penne z lososiem w sosie musztardowo-ogorkowym skladniki: 1 kubek makaronu penne 300g swiezego lososia 3 ogorki konserwowe 3 lyzki
Przysmaki KarolkiPyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku. Składniki : 400 g makaronu tagliatelle 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu) 300 g wędzonego boczku W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron. Boczek pokroić w podłużne paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie(...)dente, odcedzić i przełożyć z powrotem do tego samego garnka. Żółtka wymieszać dokładnie ze śmietaną i wlać do makaronu, energicznie wymieszać by nie powstała jajecznica! Dodać potarty parmezan i znowu wymieszać. Podawać z chrupiącymi paseczkami boczku i potartym parmezanem Smacznego :) *delikatnie zmodyfikowany przepis Donny
Zabawa smakiemDanie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku(...)gotowanego lub smażonego kurczaka( piersi). Czas: 10 minut Składniki: garść ( 6 łyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor 1 łyżka otartego świeżego rozmarynu ( lub zamiennie szczypta ulubionych suszonych ziół ) Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i zrumienić
Buniabaje w kuchniDzisiaj przepis z makaronem. Akurat w tej wersji makaron jest kupny. Wybrałam łazanki z firmy Lubella. Właściwie to chyba innych akurat nie było. Przepis bardzo prosty , ale idealny na obiad jak i na szybką kolację. Oczywiście moje lubione Wigilijne danie zaraz po krokietach. W wersji wigilijnej pamiętajcie by nie dodawać mięsa ani kiełbasy. Jednak na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy(...)makaron, więc śmiało polecam ! Składniki : * makaron łazanki * pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź wędliny - w wersji wigilijnej pomijamy * łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek Przygotowanie : Kapustę gotujemy razem z grzybami aż do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz
Magiczne Życie MartyUwielbiam makaron i wcale tego nie ukrywam. Często gości na moim stole. Choć niestety diecie nie służy, szczególnie ten z ciężkimi sosami. Dlatego do lazanii postanowiłam nie robić beszamelu i zapiekłam sam makaron z sosem bolońskim i żółtym serem. Składniki : * płaty makaronu * puszka pomidorów * pół kilogram mielonej łopatki * cebula * czosnek * oliwa * ulubione zioła i przyprawy * ser żółty Przygotowanie(...)Makaron obgotować w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. W naczyniu do zapiekania układać na zmianę makaron i sos. Na ostatnią warstwę makaronu dodać starty bądź w plasterkach ser żółty, zapiekać około 30 minut, do rozpuszczenia
Magiczne Życie Martyzdjęciu widać wersję "na wynos":) U mnie carbonarra znika zanim zdąży wystygnąć. Mój syn mógłby jeść ją praktycznie codziennie:) Składniki: 300 g suchego makaronu tagiatelle 170 g wędzonego boczku 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek parmezanu lub pecorino 3 żółtka 150 ml śmietany 30% sól pieprz natka pietruszki lub rozmaryn świeży (opcjonalnie) Wykonanie: Żółtka mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami(...)parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek. Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący
Blondynka Gotujemoja kolejna propozycja makaronowa. Przepis wygrzebałam ze starej książki kucharskiej o makaronach. Pyszny sos serowy plus moja mała modyfikacja, wyszło pysznie i szybko! Składniki na 4 osoby: 25 g masła 200 ml śmietany kremówki 460 g makaronu kokardki (ja użyłam Makarony Czanieckie Kokardka Tłoczona ) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy(...)czasie pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, posypałam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem. Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców. Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam
Blondynka Gotuje