Proste i w miarę szybkie danie, ale dzięki sosowi mniej zwykłe. Jeśli zrezygnujemy z charakterystycznych przypraw, będzie też smakować tradycjonalistom. Składniki: – makaron – dowolny, ja tutaj używam akurat penne – mięso mielone dobrej jakości, najlepiej wołowe, ewentualnie wołowo-wieprzowe – świeże pomidory albo z puszki – oliwa z oliwek bądź olej rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli(...)tarty parmezan – opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb. Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko (przed użyciem sparzyć; u mnie na 1 kg mięsa zużywam 2 jajka). Doprawić solą i pieprzem, odrobiną majeranku i ostrą
Pociąg Do KuchniNaprawdę, ale to naprawdę nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu z sosem bolońskim :) Na ten poczciwy pomidorowy sos z mięsem mielonym, ziołami i czosnkiem jest tak wiele przepisów, że ciężko odnaleźć te właściwą, oryginalną recepturę. Więc i ja chciałam podzielić się z Wami moją prywatną, najulubieńszą i najprostszą recepturą na ten sos, która jest dla mnie taką swego rodzaju(...)łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej) sól świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo 1 opakowanie ulubionego makaronu kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które
DefinicjaSmakutakże – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. Piękna, prawda? Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie(...)brzegom, sprawdziła się doskonale. Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie, co nie sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni takiej jakość do zmywarki:) Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English
karmelowyjuż dziś coś na słodko a zatem czas też na coś słonego Ostatnio mieliśmy okazję uczestniczyć w kolejnych warsztatach organizowanych przez Piri Piri i firmę Kamis. Tematem przewodnim były makarony więc tym bardziej te warsztaty nas zainteresowały i zdecydowaliśmy się w nich uczestniczyć. Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem to jeden z wielu makaronów które mieliśmy okazję spróbować i który(...)postanowiliśmy także przyrządzić w domu. Składniki: - 1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle 250 g - 150 g świeżego szpinaku - 75 g parmezanu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie śmietanki 18% 500 ml - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz - 1 łyżka masła W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie wszystkie produkty. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Następnie myjemy i odsączamy szpinak
Kuchenne WariacjeOstatnio zastanawialiśmy się jakie danie przyrządzić z bobem i wpadliśmy na pomysł makaronu w pomidorach z bobem. Tak nam posmakowało, że zniknęło w oka mgnieniu i nie zdążyliśmy zrobić zdjęć dlatego też był powód aby zrobić powtórkę tego makaronu Składniki: - 150g makaronu fettuccine - 2 łyżki masła - 1 por - 4 pomidory - 1/2 kg bobu - 1 łyżeczka miodu - sól morska w młynku(...)twardy. Następnie bób odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Potem obieramy bób i wrzucamy do naszych pomidorów i jeszcze chwilkę razem wszystko dusimy. W tym samy czasie co bób gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy pomidory z bobem są gotowe to wrzucamy do nich ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy i podajemy Smacznego
Kuchenne WariacjeChociaż makaron dotarł do Polski prawdopodobnie wraz z królową Boną to dopiero w XIX wieku zaczęto w poradnikach dla gospodyń podawać przepisy na przyrządzanie tej potrawy. Gotowano go wówczas do miękkości, podobnie zresztą jak we Włoszech, z tym że tam gdzieś do XVIIw., a u nas znacznie dłużej. Sposób gotowania makaronu zmienił się wraz z pojawieniem się mąki zwanej semoliną(...)luteina. Jest uprawiana w klimacie suchym i kontynentalnym. Daje co prawda mniejsze plony ale za to bardziej wartościowe. Duża zawartość wysokiej jakości glutenu w tej mące pozwala na wytwarzanie makaronów bez białka kurzego.Utrzymują one zwartą strukturę bez żadnych dodatków i nie rozgotowują się. Stwarza to możliwość wytwarzania suchych makaronów o różnorodnym kształcie i rozmiarze. Zachowują one sprężystość w czasie
Wiem co jemprawdziwa bomba kaloryczna! Wyłącznie dla miłośników serów :) Streszczać się będę dzisiaj, bo jednocześnie piszę tego posta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie ile, ale spora kostka) sera żółtego(...)chili. Dusimy dalej przez kilka minut i na koniec dodajemy sezam. Mieszamy i wyłączamy palnik. Bierzemy naczynie żaroodporne i na spodzie naczynia dokładnie żeby cały spód pokryć układamy płaty makaronu. Na to kładziemy warstwę naszego duszonego szpinaku i znów warstwę makaronu. Potem warstwa pokruszonego sera feta (połowę tego co mamy) i znów warstwa makaronu. I dalej: warstwa szpinaku, makaron
Marder&Marder Manufacturepapryczką chili. Konkretny pikantny smak. Aaahh, polubiłem to! :) Pyszne i absolutnie proste w przygotowaniu. Zatem przepis i spać lecę, bo północ dochodzi teraz, gdy to piszę. Na 2 osoby: makaron spaghetti kilka łyżek drobno posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku pół papryczki chili szczypta soli oliwa do smażenia Makaron gotujemy al dente (my mamy taki zwyczaj, że gotujemy 2 minuty(...)krócej niż jest podane na opakowaniu i to naprawdę jest dobry zwyczaj). W tym, czasie podsmażamy na oliwie czosnek, chili i natkę. Makaron prosto z garnka, jeszcze taki ociekający trochę wodą, wyjmujemy specjalną łyżką (lub czymkolwiek chcemy) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko, solimy do smaku, smażymy jeszcze kilka chwil i gotowe. Podajmy :) Prawdziwe aglio olio e peperoncino ma chyba
Marder&Marder ManufactureDzisiaj danie, które jest szybkie, proste i zawsze wychodzi – makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Historia tego dania sięga aż do marca, kiedy to powstała w mojej głowie potrzeba zjedzenia makaronu. Zdrowego makaronu. Takim sposobem zrobiłam na obiad makaron z cukinii, który wyszedł na tyle dobry, że pochwaliłam się nim na Instagramie. Chciałam opublikować przepis, ale wiązało się(...)gałki muszkatołowej szczypta stewii szczypta cynamonu sól/pieprz do smaku można dodać inne ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Myjemy cukinię i trzemy ją wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron (pomijamy sam środek, czyli pestki). Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii ‚ujdzie’ woda ; ). Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym
Fill The BowlSałatki makaronowe wprost ubóstwiam, na prawdę. ;) Przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo sycące. Dziś proponuję sałatkę z makaronem o niewielkich kształtach z dodatkiem wędzonej piersi z kurczaka i pysznym majonezem Kieleckim od WSP Społem , którego smak jest bardzo zbliżony do smaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona(...)pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy
MamaOskarkajedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa. Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :) Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche(...)tortiglioni , spirali) – delikatny i miękki. Na moim talerzu zagościł makaron świderki nr 22 z pomidorami. A jeśli makaron z pomidorami, to i bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :) Składniki: 1 kalafior 400 g fasolki szparagowej 300 g makaronu świderki 2 łyżki masła
Trzeci talerzbazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy jeszcze(...)mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki oliwy oraz nieco soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta al dente lub normale, co pewien czas mieszając. Jednocześnie z przygotowaniem makaronu dokonujemy redukcji sosu
Kulinarna Pokusajednym z ostatnich wpisów prezentowaliśmy makaron ze smażonym kurczakiem i szałwią . Tym co zostało mi po przygotowaniu tamtej potrawy była spora ilość tegoż właśnie zioła. Z jednej strony zbierałem już się do przygotowania carbonary – to znana potrawa i w dodatku jedna z moich ulubionych, więc na tym blogu nie może zabraknąć naszej jej interpretacji. Tyle tylko, że szałwii raczej się(...)białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami w postaci wędzonego boczku, szałwii i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów, dopełnionych parmezanem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine 100g wędzonego
Kulinarna PokusaSezon szparagowy w pełni. Dzisiaj polecam naszą ulubioną zupę szparagową, z dodatkiem włoszczyzny w paski (bardzo wygodne rozwiązanie), z mnóstwem świeżego koperku (uwielbiam...) i makaronem lub kluskami lanymi. Do zupy można również dodać troszkę słodkiej śmietanki, ale nie jest to konieczne. U mnie wersja z makaronem była bez śmietanki, mnie smakowała nawet bardziej niż z jej dodatkiem. Te zupę można(...)kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion (można go dać więcej, ale 0,5l w zupełności wystarczy , dodać włoszczyznę w słupki
Smaczne ZdroweAromatyczne, zdrowe i przepyszne danie :) SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego penne 300 g śmietanki 30% 200 g łososia wędzonego (najlepiej w kawałku) 2 duże garście rukoli sól pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Przekładamy makaron z powrotem do garnka i dodajemy kremówkę(...)oraz 4 łyżki wody z makaronu. Mieszamy, aż śmietanka zacznie bulgotać Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy łososia podzielonego na kawałki oraz rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ( jeśli sos będzie za gęsty dodajemy więcej wody ). Całość mieszamy. Od razu podajemy, smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje