Sałatka makaronowa z resztek obiadowych jest idealną sałatką na kolację. Prosta w przyrządzeniu, a co najważniejsze można do niej wykorzystać wszystkie resztki obiadowe jak pieczony kurczak czy makaron. Sałatka makaronowa to szybkie danie. Zawiera ulubione warzywa, dressing… Zawsze smakuje doskonale. Proponuję wersję z kurczakiem , pomidorami i szpinakiem. To jedna z tych sałatek, które sprawdzą się na imprezie czy imieninach(...)kolację w rodzinnym gronie. Sałatka z makaronem to typowa sałatka na zimno . Warto ją przygotować na piknik lub lunch do pracy. Sałatka makaronowa Składniki: 150 g makaronu, waga sucha 250 g pieczonej piersi z kurczaka 20 czarnych oliwek Nikozja 15 pomidorków koktajlowych 50 g mieszanej sałaty, szpinak i rukola Dressing 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki
codojedzeniaPamiętacie makaron z serem i cynamonem? To jedno z dań mojego dzieciństwa! I jedno z pierwszych, które przygotowywałam samodzielnie będąc dzieckiem! Dzisiejszy post jest więc sentymentalnym powrotem do dawnych lat! Gdy ujrzałam w sklepie czekoladowy makaron, od razu wylądował w moim koszyku. Początkowo chciałam połączyć go z jakimś kontrastowym smakiem - po głowie chodził mi kurczak na ostro... Jednakże(...)chwili zastanowienia postanowiłam wykorzystać go do tego jakże prostego, a smacznego dania! Składniki: 400 g makaronu czekoladowego 100 g białego sera półtłustego pół kostki masła 2 czubate łyżki cukru cynamon Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ser biały rozkruszamy za pomocą widelca i łączymy go z cukrem. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy do niego ugotowany makaron
Taste TherapySkładniki: 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti); 250 g liści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)serek mascarpone, delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia. Tak przygotowany sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Makaron z sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym parmezanem po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób. Makaron należy gotować równocześnie
Gospodyni Miejskawiększej ilości i mrożę. Dzięki temu zawsze mam gotowe plastry ciasta, gdy tylko przyjdzie mi ochota na lazanię! Czasem też, gdy zrobię zupę i chcę do niej dodać makaron, wyjmuję parę plastrów lazanii, odmrażam, kroję na cienkie paski i gotowe! Jeden plaster lazanii ma 40,41 kcal, w tym: Węglowodany: 29,08 kcal Tłuszcz: 5,13 kcal Białko(...)Ciasto podzielone na kawałki. Kawałki ciasta obsypane delitaknie z obu stron mąką. rozwałkowuj każdy kawałek tak długo, aż ciasto stanie się delikatnie przezroczyste (ja używam automatycznej maszynki do makaronu i rozwałkowuję ciasto do nr 8) rozwałkowane ciasto pokrój w prostokąty, mniejsze lub większe Uwaga: Do przygotowania ciasta użyłam automatycznej maszynki do makaronu (taka wersja dla totalnych leniuchów:)). Jeśli
Szybko Szybkowarodchudzić ulubione spaghetti bolognese? Zastępując prawdziwy makaron takim, zrobionym z warzyw. Makaron warzywny to u nas prawdziwy hit. Ja nawet nie miałam pojęcia, że buraki w opcji spaghetti mogą smakować tak wybornie! Z czego można zrobić makaron warzywny? Ja próbowałam już cukinii. Buraki – to był mój pierwszy raz. Ale można zrobić też na przykład marchewkowe. Żeby było łatwiej, warto(...)Jeśli nie wiecie co to, koniecznie sprawdźcie tutaj –> KLIK . Można przebierać wśród wielu modeli, i naprawdę warto w niego zainwestować bo gwarantuję wam, że jeżeli raz spróbujecie makaronu warzywnego, to się w nim zakochacie. Można go sobie zrobić też obieraczką na przykład. Ale nigdy nie wyjdzie tak idealny, jak ze spiralizera. No dobra.. To co zrobić, kiedy
Matylda GotujeSkładniki: 250 g makaronu (u mnie penne); 1 puszka ciecierzycy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g); 1 puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 pęczka natki pietruszki; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować(...)pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja
Gospodyni MiejskaSkładniki: 250 g makaronu (u mnie spaghetti); 125 g serka mascarpone; 100 g wędzonego łososia; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Wędzonego łososia pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzany(...)czasu do czasu mieszając, aż serek się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny, drobno posiekany koperek. Przyprawić pieprzem i (ewentualnie) solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Do odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch, dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie
Gospodyni MiejskaEkspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam! Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy(...)sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę oraz posiekaną bazylię i mieszamy, aż składniki się połączą. Do sosu przekładamy makaron i mieszamy
Smak mojej kuchniogórek zielony 1 puszka kukurydzy 1 pora ( biała część ) 150 dag piersi wędzonej z kurczaka 1 paczka surimi pęczek kopru świeżego 1 paczka makaronu ryżowego 4 łyżki majonezu pieprz czarny sól Wykonanie Do garnka wlewamy zimną wodę , solimy i pozostawiamy do zagotowania , następnie kiedy woda się zacznie gotować , wkładam nasz(...)makaron i odstawiam pod przykryciem na czas kiedy przygotuję nasze pozostałe składniki . Kiedy makaron nam odpoczywa w gorącej wodzie , zabieramy się za resztę , do wysokiej miski , przesypuję kukurydze , kroję na drobno pierś z kurczaka , porę , koper, oraz surimi , a kiedy mamy już nasze składniki dodane, odlewamy makaron z gorącej wody i przelewamy odrobiną zimnej wody , tak aby nam się
Mój SmakBardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Składniki na 3-4 osoby : opakowanie makaronu cannelloni 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) 1 cała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa(...)następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki. Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się
Gotowanie...to proste !Zapraszam na relację z kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem Pasta fresca, czyli jak zrobić w domu pyszny włoski makaron. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiu Akademia kulinarna Whirlpool , prowadzonym przez Włochów, którzy są koneserami dobrego jedzenia. Było baaardzo smacznie i wesoło ! Warsztaty kulinarne Pasta fresca część 2 Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie, ale przy okazji(...)dużo się nauczyłam i świetnie bawiłam ! W warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirpool, która mieści się w klimatycznym Soho Factory odbyła się druga część warsztatów z włoskim makaronem w roli głównej. Prowadzącą była Cristina, rodowita Rzymianka, przeurocza osoba z ogromem pozytywnej energii i oczywiście wiedzy kulinarnej. Z uczestnikami warsztatów dzieli się smakami swojego dzieciństwa. To ona od jakiegoś czasu zaraża mnie
Kulinarne przygody GatityPomysł na szybki obiad. Pomysł Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości . Inspiracją dla mnie stała się NOWOŚĆ WYDAWNICTWA MARTEL -"Dania i potrawy z makaronem".Coś dla mnie. I dla Was-na pewno! Dania i potrawy z makaronem Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania(...)potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego,służąc Bogu i ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość
Z Kuchni Do Kuchnikuchni bez tego pysznego warzywa. Jest tyle cudownych sposób na jego wykorzystanie, że aż trudno wypróbować wszystkie. Zapraszam na tagliatelle ze szpinakiem to bardzo smaczne danie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle 300 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy extra vergine 100 ml śmietany 18% Pieprz, sól Opis przygotowania: Na początku gotujemy makaron zgodnie(...)koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dokładnie myjemy. Kroimy, ale na niezbyt drobno. Szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy aż zwiędnie. Dodajemy do tego śmietanę oraz makaron (makaron najlepiej dodać bezpośrednio z garnka). Razem z dodaniem makaronu, dodajemy również odrobinę wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki smak tego warzywa wymaga jedynie zbilansowania dodatkiem odrobiny octu oraz zaostrzenia przyprawami. Choć zwykło się mawiać, że lepsze jest wrogiem dobrego, to pyszne danie makaronowe z sosem dyniowym można uczynić jeszcze smaczniejszym – zanurzając(...)jabłkowego lub białego octu winnego sól, przyprawy i zioła: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, kozieradki, czarny pieprz i świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku, oregano 200-300g makaronu ugotowanego al dente (użyłam bezglutenowe penne, świetnie sprawdzi się również spaghetti czy tagliatelle) /zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu/ pomidorowe klopsiki jaglane Szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, czosnek
Even Better Foodwykorzystać ją do pesto z suszonych pomidorów. Oczywiście pesto możecie zrobić też, nie robiąc wcześniej mleka i wykorzystując całe migdały. To dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Takie makaron z pesto świetnie sprawdza się też jako lunch do pracy – znacznie lepiej niż wszelkie sosy na bazie śmietany, które rozmiękczają makaron, z którego robi się zbita bryła. Makaron posmakował(...)ząbek czosnku 2 fileciki anchois duża garść liści bazylii ½ łyżeczki soli sok z połowy cytryny garść startego parmezanu 125 ml oliwy ( można częściowo użyć z pomidorów) 500 g makaronu parmezan starty do posypania Instructions Gdy używacie całych migdałów to trzeba je umieścić w blenderze na początku i rozdrobnić, potem dodać resztę składników i zmiksować. Jak używacie pulpy to wszystkie
Cooking for Emily