Ditali to charakterystyczny makaron (krótkie, niewielkie rureczki), który nadaje się idealnie, jako dodatek do zup. Albo dodatek do dzieci... ;) Wystarczy dorzucić 2-3 rodzaje warzyw, może trochę jakiejś ryby (tuńczyk, łosoś), dobrej oliwy, czy startego Parmezanu i obiad gotowy. I to w mniej-więcej 15 minut! A wszystko w wersji łatwej do pojadania małymi łapkami uzbrojonymi w łyżkę(...)trafia się obiad, który trzeba przygotowywać przez 3 godziny, i w 4 etapach, to ja odpadam. W przedbiegach. Wysiadam. Wymiękam. Nawet nie walczę. I dlatego mam cała szafkę najróżniejszych makaronów zawsze gotowych do akcji. I lodówkę z kolekcją serów, oraz zamrażarkę pełną sosów... :) Składniki: (na jakieś 3 porcje, lub 1 dorosła osoba i 3 dzieci) około 300g fileta z łososia
Lejdi of the houseBardzo lubię tak przygotowany makaron. W dość szybkim czasie i z niewielkiej ilości składników możemy wyczarować pyszny obiad, który nasyci nas na długo:) Kwestią sporną w przygotowaniu tego dania jest użycie do sosu śmietany. Oryginalna carbonara bowiem jej w swym składzie nie zawiera. Ja odkąd pamiętam dodaję ją, bo taka odpowiada nam najbardziej. Czasami robię z samych jajek, czasami(...)całych jajek i z 2 żółtek, ale śmietana musi być zawsze:) 500 g makaronu spaghetti 4 jajka 200 g śmietanki 30% 250 g boczku w plastrach (może być surowy, może być parzony) starty parmezan – około 60g pieprz opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę, lub na cienkie paseczki. Podsmażamy
Smaki Na Talerzukrewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym(...)była wielka rodzinna wyżerka – najedliśmy się w 8 osób. Idealny przepis na spaghetti, albo linguini z krewetkami. Aromatyczne danie zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu, czyli w 10-12 minut. Podpatrzyliśmy go u blogerki Melisy Clark , współpracującej z New York Timesem. Jest doskonały. Zrobiliśmy makaron podczas rodzinnego spotkania – 8 porcji zniknęło w ekspresowym tempie. Nawet ta największa
Niedzielny kucharzoccie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ryżowy z pak choi Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron z marchewką i grzybami shitake(...)Makaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle
Moja smaczna kuchniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z kalmarami w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym. Jeśli lubicie dania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym . Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 200 g mrożonych kalmarów - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - sok z połowy cytryny(...)chochle wody z gotowania makaronu - świeży szczypiorek - sól i pieprz do smaku - 2 czubate łyżki masła - 1 łyżkę oleju 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła z oliwą, a następnie podsmażamy przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili. 3. Kolejne na patelni lądują mrożone kalmary, które podsmażamy do czasu, aż wyparuje nadmierna ilość
Bez CebuliDziś przedstawiam moją wersję popularnego włoskiego dania, oczywiście z makaronem bezglutenowym. Jest to makaron spaghetti z mięsnym sosem bolońskim. Danie jedno z tych, które wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do wody, gotuje to, a następnie dodaje przecier pomidorowy(...)było ładne i smaczne. Przecież to ulubione danie większości dzieci. Zapraszam :-) Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze): 250 g makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu
Kawa z mlekiemDziś przepis na najszybsze danie świata, naprawdę błyskawiczne, przy tym niezwykle smaczne i oczywiście bezglutenowe. Oczywiście mowa o spaghetti carbonara z użyciem bezglutenowego makaronu. Mój przepis bardzo przypomina oryginalną recepturę, dlatego bardzo go polecam. Z podanych proporcji powstaje obiad dla 3-osobowej rodziny (dwóch dorosłych i dziecko). Składniki: ok. 200 g boczku 3 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka masła(...)oliwa z wytłoczyn ser grana padano sól, pieprz, tymianek 250 makaronu bezglutenowego typu spaghetti Wykonanie: 1. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy jak zwykle. 2. Rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy boczek do zezłocenia. 3. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, solimy, pieprzymy, sypiemy sporo tymianku i wszystko mieszamy. (widać łapki mojego małego asystenta :-)) 4. Na tym etapie musimy
Kawa z mlekiemDziś polecam kolejną naszą ulubioną zapiekankę, zapiekanki są chyba naszymi ulubionymi potrawami. W sklepach jest coraz większa różnorodność makaronów bezglutenowych, tym samym repertuar dań bezglutenowych staje się bardziej bogatszy. Serdecznie zapraszam:-) Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego typu kolanka 2 puszki pomidorów lub 5-6 całych, sparzonych, pozbawionych skórki i szypułek 100 g wędzonego boczku 1 cebula(...)starcia ser typu parmezan lub grana padano 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru, sproszkowana papryka słodka oliwa z wytłoczyn do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy makaron jak zwykle. Na patelni smażymy boczek pokrojony w kosteczkę (z odrobiną oliwy), jak się zezłoci to wtedy dodajemy do niego pokrojoną w półtalarki cebulę, chwilę smażymy do zezłocenia i odstawiamy
Kawa z mlekiemszypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn do smażenia ser tarty typu parmezan lub grana padano około 300 g makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam, jak do rosołu) sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia Wykonanie: 1. Boczek kroimy w kostkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia. 2. Kroimy cebulę(...)zakryć warzywa, następnie przyprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną soli (uważajmy z solą, jeżeli bulion był dość słony, to solenie może być zbyteczne). Mieszamy i chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. W wersji glutenowej w tym momencie wrzuca się makaron do zupy, który gotuje się w samej potrawie. W wersji bezglutenowej lepiej makaron ugotować osobno. Zupę Minestrone podaję
Kawa z mlekiemSerdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 3 łyżki ziaren słonecznika 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 brokuł garść liści bazylii koperek sól, pieprz, oregano oliwa 250 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti pomidorki koktajlowe i liście świeżej bazylii do dekoracji Wykonanie: 1. Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika. Prażymy na suchej patelni. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy(...)przez praskę czosnek. 3. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez chwilę, a następnie przelewamy zimną wodą, dzięki temu powinny zachować piękny zielony kolor. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 4. Następnie przekładamy wszystko do naczynia: podgotowany brokuł, uprażony słonecznik, cebulę z czosnkiem i oregano, bazylię, koperek. 5. Blendujemy. W czasie blendowania dodajemy jeszcze trochę oliwy, solimy, pieprzymy
Kawa z mlekiemŁazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem). W moim domu uwielbia się dania z makaronem i kapustą. Dziś inna wersja popularnych łazanek. Połączenie makaronu łazankowego, białej kapusty, kabanosów, boczku i kilku innych składników okazało się naprawdę pyszne. Dobre doprawione danie, które doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Syci i smakuje. Kto się skusi? Składniki:* 100 g makaronu jajecznego łazanka z kurkumą(...)Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g) 125 g boczku parzonego 1 duża cebula 3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia
Słodkie okruszkiMakaron z dynią, pomidorkami, cukinią i fetą, to proste i smaczne danie. Mimo, że użyłam niewiele składników to danie jest bogate smakowo, każdym kęs smakuje inaczej. Pożywny makaron pełnoziarnisty jest tu bazą, uzupełniają go słodka dynia i cukinia, kwaśne pomidorki i słona feta. Wszystko z nutą czosnku i bazylii. Po prostu pycha. Ten makaron to świetna propozycja(...)obiad lub kolację. Składniki na 1 porcję: 1 szkl. makaronu - pełnoziarnisty penne (ilość przed gotowaniem) 1/3 szkl. dyni hokkaido (pokrojonej w kostkę) 1/3 szkl. pokrojonej cukinii 6 pomidorków koktajlowych 50 g fety 1 łyżka orzeszków pinii lub pestek dyni 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek listki bazylii sól do smaku Przygotowanie: Na suchej patelni podprażyć orzeszki
Codziennik Kuchennygospodarzem, Marco Ghia i innymi uczestnikami jest wydarzeniem pełnym pasji i pozytywnej energii. A ja już Was zapraszam na narodzony przepis. Do jego przygotowania użyjcie jednego z makaronów długich Barilla . Kaja użyła Capellini, ja wybrałam nieco grubszy Bucatini. MAKARON Z szynką i pieczarkami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – makaron Capellini lub Bucatini Barilla, 250g(...)łyżka posiekanej natki pietruszki – łyżka posiekanego koperku – sól, pieprz – skórka otarta z 1 cytryny oraz sok – 2 łyżki masła – olej do smażenia Przygotowanie: Makaron Barilla ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki, szynkę w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekaj w kostkę. Na maśle i oleju zrumień pieczarki. Proces smażenia potrwa około
nietylkopasta.plpostawiłam słoiczek przed sobą, przewertowałam całą kolekcję książek kucharskich, jakie posiadam i przedarłam się przez kawałek internetu. Kilka minut później zalewałam borowiki do namoczenia i nastawiałam wodę na piękny makaron, który znalazłam w osiedlowym dyskoncie. Głęboki, jesienny grzybowy zapach unosił się pod kuchennym sufitem razem z aromatami ziół. Śmietanowy sos otulił makaron, a kawałki sera camembert rozpuszczały się, nadając całości(...)jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Sycące, kremowe, o wyrazistym truflowym aromacie, otulające brzuchy tak samo, jak sos otula makaron i naprawdę pyszne! :) Och, Ciociu, dziękuję Ci bardzo! ♥ Jeżeli kiedyś w Waszej kuchni pojawią się trufle, te świeże lub pod postacią pasty, to nie wahajcie się ani chwili i przygotujcie sobie to danie z namiastką luksusu ;) Makaron z sosem borowikowym z letnią
Kuchnia w Słońcu Skąpana