znam się za bardzo na polencie. Zaeksperymentowałam tylko raz, bez większego sukcesu, po czym porzuciłam to sympatyczne źródło węglowodanów na rzecz poznanych i lubianych, jak makaron, kus-kus i oczywiście wszelakie ziemniaczki... Ale niedawno generalna sytuacja rodzinna uległa drastycznej zmianie ( klik ). I nowy Człowieczek okazał się wymagajacy (czyt. 'upierdliwy'), więc czas poświęcony na gotowanie, zwłaszcza dla mnie samej, kiedy reszta
Lejdi of the houseUwielbiam kaszę! Każda jest dla mnie warta zachodu i na pewno wygrywa w konkurencji tak z ryżem, jak i z ziemniakami. Może nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :) Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje
Lejdi of the houseznam, nie miałam, nie używałam, niestety nie mogę pomóc... I teraz tak. Wszyscy dostawali zawsze to samo. Jedyna różnica, to wielkość porcji. Warzywa i owszem, ze trzy wiadra tygodniowo. Makaron, proszę bardzo. Ryż, ziemniaki - nie ma sprawy. Tylko to mleko... Samira i Sofia uwielbiaja zwykłe, normalne, butelkowe, zimne i z kubeczka. Khodor nie ruszy. Smoothie? Sofia i owszem, Khodor
Lejdi of the housesmaku, oraz usmażony czosnek, razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy z makaronem, ryżem, lub na pizzy
Lejdi of the housemasy niewielkie kulki - mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, i układaj na blaszce. Piecz około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i przesuszone. Można podawać z sosem pomidorowym, z makaronem, lub ryżem. My bardzo lubimy włożone w bułkę i polane sosem pomidorowym i/lub majonezem. Nadmiar można spokojnie zamrozić, a przed użyciem rozmrozić w temperaturze pokojowej i podgrzać w piekarniku, zawinięte
Lejdi of the housewrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio; * Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?; * Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania nadmiaru sosu
Lejdi of the houseTrzeba przyznać, że moja wersja pachnie nieziemsko i przyda się na pewno przy przygotowywaniu szybkich zup-kremów (zwłaszcza takich "na szybko" i "dla jednego"), risotta i sosów do makaronów. Składniki: (na 2 większe, lub 3 mniejsze słoiczki) 2 duże marchewki 2 duże cebule 4 gałazki selera naciowego 4 spore, lub 6 małych zabków czosnku - u mnie: 2 czubate
Lejdi of the housetrzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański makaronem z marchewki. O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj) . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie
Kulinarne przygody Gatitymacie w domu niejadka, który ma bardzo wysublimowany gust jedzeniowy polecam ten wpis. Chociaż nie mogę powiedzieć, że Misia jest niejadkiem, jest dzieckiem wybrednym, który może żyć na placuszkach, makaronach, ryżu i kaszy, ale najlepiej "suchych" co oznacza bez sosów. No czasami udaje mi się przemycić sos pomidorowy czy sery czy masło. No ale jak dla mnie trzeba się nakombinować
Gotowanie z pasjąmożemy zrobić spaghetti po bolońsku, innym razem napełnić takim farszem naleśniki, a następnie zapiec je w piekarniku, jeszcze kiedy indziej, do takiej patelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Jeśli mamy ugotowane w mundurkach ziemniaki i już zmielone mięso
Smaki Na Talerzukurczaka, które podałam z odsmażonymi na chrupko kopytkami i aromatycznym sosem pieczarkowym. Wspaniałe danie! Cząstki kurczaka pasują także do domowego hamburgera, do dipów czy posiekane drobno do ryżu i makaronów. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka olej rzepakowy 2 ząbki czosnku vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk Przygotowanie: Piersi myję, osuszam, wykrawam błonki, oczyszczam mięso. Kroję na kawałki
Zasmakuj Kuchnipojedyncze włókna. Czosnek drobniutko siekamy i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy i mieszamy z majonezem. Jeżeli zależy Wam na bardzo dużej ilości sałatki - spokojnie możecie dodać do niej makaron, czy ryż ugotowany na sypko, oczywiście wystudzony. :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaSKŁADNIKI: 250g makaronu łazanki 600g kapusty białej 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz WYKONANIE: 1.Makaron łazanki ugotować według przepisu. 2.Kapustę ugotować do miękkości. 3.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na maśle. 4.Ugotowaną kapustę pokroić na drobne paseczki, dodać do cebuli i smażyć. 5.Gdy kapusta będzie już gotowa, dodać sól i pieprz według uznania. 6.Na końcu dodać
Dziś Ja gotujegrecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki
VioletoweKucharzeniewrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować bardzo powoli, rosół powinien tylko pykać, i tak gotować ok 2, 2,5 godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z domowym makaronem
Gotowanie jest łatwe