kolejnych warsztatów. Już jutro będę opowiadać młodzieży o tym co jedli nasi przodkowie. Gotować oczywiście też będziemy. Tymczasem pyszny sposób na wykorzystanie połowy główki kapusty i resztek makaronów, które gdzieś nam zalegają w lodówce i szafkach. Przepis pochodzi z "Ekonomii gastronomii". Kapusta wygląda jak łazanki więc nawet dzieci, dla których kapusta to wróg zjadły to danie ze smakiem(...)pomidorów (sparzamy i pozbawiamy je gniazd nasiennych) 400 g białej kapusty, poszatkowanej 2 łyżki musztardy (po jednej francuskiej i jakiejś ostrej) 2 łyżki octu winnego 200 g makaronu (gotujemy go do miękkości wg przepisu na opakowaniu) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego bulionu Masło i olej rozgrzewamy na sporym ogniu, wrzucamy czosnek i cebulę oraz kiełbaski. Smażymy mieszając
Dzieje kuchennej WiewióryJedyna wersja pomidorowej jaką toleruję, pamiętam z dzieciństwa, że nie było nic gorszego niż pomidorówka gęsta od gotowanego w niej ryżu, albo co gorsza rozgotowany makaron, który ugotował się w zupie. Moja wersja jest lekka, ze sprężystym makaronem jajecznym i dodającym treści selerem naciowym, który moim zdaniem jest wprost stworzony do tego aby znaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry(...)selera naciowego - mała cebula - 2 ząbki czosnku - połowa białej części pora - 2 łyżki jogurtu naturalnego - kostka rosołowa - sól, pieprz, maggi, łyżeczka cukru, liść laurowy, ziele angielskie - łyżeczka masła - makaron jajeczny do podania Do wody wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę
Cook&Loveponiższy przepis przypadnie Wam do gustu. Wystarczy wyluzowane udka pokroić, przyprawić i usmażyć na patelni wraz z dodatkiem mieszanki chińskich warzyw (marchewki, papryki, pora, kukurydzy i grzybków mun) oraz makaronem ryżowym. Danie do przygotowania w niecałe 20 minut 😃 Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka 150 g makaronu ryżowego wstążki 200 g mrożonej(...)mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy sos sojowy sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Kukurydzę odcedzić. Czosnek obrać i drobno pokroić. W międzyczasie udka z kurczaka (bez kości i skóry) umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pieprzem oraz sosem sojowym. Wymieszać. W woku rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć czosnek. Następnie
UgotowaćPrzeglądając przepisy na wegańskie i witariańskie dania, niejednokrotnie natrafiałam na makaron z cukinii. Jakoś nie przemawiał on do mnie. Wydawało mi się, że jego smak nie może przypominać pszenicznego makaronu. A jednak! Nitki z cukinii smakują podobnie do makaronu i, jak dla mnie, są dużo pyszniejsze. Nie do wiary, że można jeść bardzo smaczny, zdrowy MAKARON będąc na diecie witariańskiej
Jeść, by żyć w zdrowiuZnacie zapewne zapiekanki z wykorzystaniem makaronu przypominającego rurki zwane cannelloni. Moje cannelloni zrobiłam z płatów makaronu w kształcie prostokątów. Płaty posmarowałam przygotowanym farszem, polałam sosem pomidorowym i wszystko zapiekłam pod pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki(...)posiekane listki bazylii, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszałam. Farsz odstawiłam. Teraz zajęłam się przygotowaniem płatów latanii. W dużym garnku zagotowałam wodę. Na każde 100 g makaronu 2 l wody. Kiedy woda zawrzała wkładałam plastry latanii po 3 szt. i delikatnie zamieszałam, żeby się nie sklejały. Kiedy woda ponownie zawrzała odczekałam 2 minuty i wyjmowałam
Kuchnia u Krysikoleżanki z pracy piękny okaz dyni makaronowej. Byłam zachwycona faktem, że wreszcie będę mogła wypróbować tą odmianę i sprawdzić w praktyce czy faktycznie z miąższu tej dyni powstaje „makaron”. Zniecierpliwiona czekałam kilka dni na wolny dzień w pracy, aż wreszcie nadażyła się okazja. Dynia została przeze mnie upieczona w piekarniku, a następnie poskrobana widelcem. I wiecie co? Faktycznie(...)miąższ rozpada się na nitki makaronu :) . Przygotowałam ją od razu na dwa sposoby. Idealnie skomponowała się z sosem bolognese i potrawką z kurczaka, jednakże w głowie kłebi mi się wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie, macie jakiś swój? :) Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia dyni Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: Dynia makaronowa o wielkości
Kolizje Smakówlubi makaronów w różnego rodzaju sosach? Chyba każdy z nas ma jeden taki który uwielbia i mógłby jeść bez przerwy. U mnie dziś makaron z sosem pieczarkowym - może właśnie on stanie się tym Twoim ulubionym. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g pieczarek natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 300 g makaronu świderki(...)całkowicie zmiękną wlewamy wodę posypujemy natką pietruszki i odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką powstałą z mąki i masła. Podgrzewamy jeszcze około 5-10 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odcedzony dodajemy do sosu - wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszenierazem trochę inna sałatka, bo makaron nietypowy a i sos różni się znacznie. Szczególnie polecam tym którzy lubią eksperymentować i nie boją się nowych smaków. Dzięki tym wszystkim składnikom sałatka nabiera lekkości. Polecam. Składniki: Małe opakowanie makaronu ryżowego Pieczony kurczak ( najlepiej jak pozostało z dnia poprzedniego, razem z pieczarkami ) Pędy bambusa Marynowana papryka Ogórki konserwowe Natka pietruszki Sos sojowy(...)cytryny Sos tabasco Wykonanie: Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem ( zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ). Do namoczonego i odcedzonego makaronu dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Paprykę i ogórki kroimy w słupki i również dodajemy do sałatki. W sałatce również umieszczamy odcedzone pędy bambusa i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i całość doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny i tabasco. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyDzisiaj pomysł na makaron z sosem grzybowym, serem lazur i pieczoną porą. Takie danie makaronowe jest pyszne i szybkie w wykonaniu, jak dla moich domowników bomba, znikło szybko(...)SKŁADNIKI : 300 g makaronu penne Malma 200 g grzybów 100 g sera gorgonzola 1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu 3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie
Kulinarne Fantazje MarioliJeden z zaległych przepisów z końcówki lata. Na upartego można jeszcze przygotować to danie używając innej odmiany pomidorów i rozmrożonych malin :) 200 g makaronu rurki łyżka zielonego pesto dobrej jakości 2 pomidory malinowe garść malin 120 g naturalnego twarożku z ziołami 2 łyżki mieszanki ziaren łyżka posiekanego szczypiorku Makaron gotujemy al dente. Gorący mieszamy z pesto. Podajemy z malinami, pokrojonymi(...)pomidorami i twarożkiem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i ziarnami. Smacznego :) Artykuł Makaron z pesto, twarożkiem, pomidorami i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTakie dania na jesień lubię najbardziej. W tej zapiekance każdy znajdzie coś dla siebie. Jest kurczak, warzywa, duuużo żółtego sera...Pychota! Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki pół brokuła pół kalafiora 2 szklanki małej marchewki puszka kukurydzy 1 czerwona cebula sól,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie 3/4 szklanki startego żółtego sera 1,5 szklanki śmietany(...)solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju. Na tym samym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. W osolonej wodzie obgotowujemy al dente różyczki brokuła i kalafiora. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do naczynia żaroodpornego układamy makaron, brokuła, kalafiora, ugotowany makaron, marchewki, kukurydzę, oprószamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi, wszystko delikatnie mieszamy. Śmietanę rozkłócamy z jajkiem, dodajemy
Z Majeczką w kuchnimnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki. Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką. Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia. Idealne na jesienny obiad. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * makaron wstążki(...)muszkatołową, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 15 minut ). Dolewamy śmietankę, dodajemy połowę parmezanu, posiekaną natkę, sól i pieprz – mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, resztą parmezanu i świeżą natką. Smacznego
Ostra na SłodkoJuż od dawna chciałam zrobić te danie. Makaron z kremowym sosem serowym, pamiętając o tym, aby było wegańsko, bezglutenowo i zdrowo :) Wyszło! Przepyszny posiłek, którego zdjęcia nie oddają jego smaku. Sos "serowy" jest bardzo dobry - kremowy, słodki, jakby maślano-serowy - pycha! I nawet szybko się robi :) Więcej o Bio-Kraina TUTAJ :) Składniki (ok. 3 porcje): 250 g makaronu(...)drożdżowych 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka soli himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzy prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Dynię oczyść z miąższu (skórkę zostaw!) i pokrój na mniejsze części. Uparuj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmażaj przez 10 minut posiekaną
Zdrowie na języku :Pznów mój ulubiony makaron z mięsem tylko w innej odsłonie.Pełen mięsa i warzyw.Taki makaron jest najpyszniejszy i w dodatku dietetyczny:) Porcja ma tylko 414 kcal. 1 ugotowana szklanka makaronu spaghetti (10dag.) Na sos:3 łyżki mielonej piersi indyka(90g) 1 łyżeczka oleju(3g) 1 marchewka(90g) małe pieczarki(105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki(...)łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calość doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami,dodać koncentrat pomidorowy.Podajemy z makaronem polanym sosem mięsnym,posypanym świeżymi liśćmi bazylii.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDomowego makaronu nauczyła mnie mama , pamiętam jako dziecko , na niedzielny obiad był robiony domowy makaron do rosołku , stwierdziłam że dawno nie robiłam domowego makaronu, więc do dzieła , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli ciepła woda Wykonanie Na stolnicę wsypuję mąkę , dodaję jajko ,szczyptę soli i zagniatam ciasto dolewając(...)już nasze placki obeschnięte , wykładamy na stolnicę i kroimy w paski , nakładamy jeden na drugi aż do wyczerpania placka i kroimy bardzo cienko . Jak mamy pokrojone ciasto na makaron , wstawiamy wodę z odrobiną soli , i gotujemy około 8 minut , i gotowe
Mój Smak