Składniki na dwie duże porcje. Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 250 g mięsa mielonego wołowego 1 szt. cebuli 6 szt. pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej(...)pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut. 5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią. 7. Na tak przygotowany makaron nakładamy sos. 8. Wierzch posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichcikonieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to szpinakowe pesto . Spaghetti ze szpinakiem i pesto Składniki: 250 g makaronu 200 g szpinaku 3 łyżki pesto z natki pietruszki i orzeszków 50 g startego sera typu parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki i gotujemy na parze(...)minut, przelewamy zimną wodą. W garnku z dużą ilością posolonej wody gotujemy makaron, według przepisu producenta. Gdy jest już al dente odcedzamy, zostawiając parę łyżek wody, w której się gotował. W misce mieszamy makaron, pesto, szpinak i trochę wody z makaronu, gdyby był za suchy. Skrapiamy oliwą, posypujemy startym serem i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityKolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego ), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera(...)wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Składniki: 2 podłużne topione serki śmietankowe 400 ml gęstej śmietany 100 g sera gorgonzola 100 g szynki konserwowej sól świeżo
Kulinarne przygody GatitySzpinak i ser z niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można zwiększyć(...)ilość) Opakowania sera z niebieską pleśnią Ulubiony makaron Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia wody na makaron i ugotowanie go al dente. Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy
Kolizje SmakówSkładniki: 500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla 400 g żółtej fasoli szparagowej 1 duża cukinia 4 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego cząbru 3 szczypty ostrej papryki, w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy(...)pół, przekładamy do garnka, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron i fasolkę odcedzamy. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z cukinią pokrojoną w cienkie paski, dodajemy makaron i fasolkę szparagową, suszoną bazylię, cząber, ostrą paprykę i doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ( 1 porcja ) 450 g ugotowanego al dente makaronu mezze penne tricolore Barilla (makaron musi być ciepły) 1 duża cukinia 1 kalafior, podzielony na różyczki, ugotowany al dente w osolonej wodzie 4 ząbki czosnku 1 cebula suszona bazylia sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, obsmażamy. Dodajemy następnie różyczki kalafiora oraz makaron, suszoną bazylię i doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach makaron jest gotowy
Moja smaczna kuchniaKolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki: 10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki(...)oleju rzepakowego. Makaron gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu
Z miłości do słodkościDlatego specjalnie dla niego stworzyłam zdrowszą wersję spaghetti bolognese. Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju(...)łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz
Z miłości do słodkościMoja fasolka szparagowa w tym roku mnie przerasta. Tzn. nie mogę jej przerobić:) Ostatnio podałam ją w towarzystwie makaronu, mięska i pomidorów. Zdjęcia wyszły fatalnie, ale gwarantuję, że danie jest naprawdę bardzo smaczne;) Dzieci znacznie chętniej jedzą, gdy na talerzu jest kolorowo:) Składniki: 400 g szynki wieprzowej bez kości, 400g makaronu tagliatelle, cebula, 2 ząbki czosnku(...)żółtej fasolki szparagowej, 3 pomidory, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka pszenna. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem
Z miłości do słodkościBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka(...)wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi
Z miłości do słodkościRewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarpone SKŁADNIKI 400g makaronu tagliatelle 300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek(...)zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość. Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do woka i mieszamy z sosem. Podajemy posypany startym
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 200 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej pół puszki groszku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szalotka garść orzechów włoskich 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojoną(...)kostkę szynkę parmeńską a następnie suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3/4 pęczka posiekanej lub porwanej natki pietruszki oraz groszek i wlewamy 5 łyżek wody z gotującego się makaronu (skrobia znajdująca się w tej wodzie zagęści nam sos). Dusimy na wolnym ogniu składniki, wrzucamy na patelnię makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz posiekanymi
Mango PapajaKolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla dwóch osób): 1 szkl. listków świeżej bazylii garść orzechów nerkowca (ok.30g) 1/2 kulki mozarelli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody pieprz świeżo mielony do smaku sól do smaku +makaron tagliatelle(...)uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz makaronu :)) wkładamy do blendera i miksujemy niezbyt dokładnie. Nasze pesto powinno mieć wyczuwalne kawałki orzechów i grudki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy (nie przelewamy zimną wodą!) i bardzo dokładnie mieszamy z naszym pesto. Gotowe
My Culinary ArtWłosi uwielbiają makarony, jednak my Polacy również jesteśmy ich wielkimi fanami. W związku z tym proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego(...)śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku
Kolizje SmakówMakaron ugotowany al dente do tego przepyszny szpinak i chrupiący kurczak, a wszystko zanurzone w przepysznej serowo-jajecznej masie. Czegoż chcieć więcej? : ) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula(...)ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem
Kolizje Smaków