makaron - 33044 przepisów (strona:604/2203)

Sałatka z pomidorów i sera 248

sałatka z pomidorów i sera – szybka w przygotowaniu, a jeśli makaron ugotujemy al dente, to również stosunkowo zdrowa… Najlepsze sałatki muszą być proste i smaczne jak ta z pomidorami, bazylią i serem…. Jest dobra na grila i na przyjęcie. Czy może komuś nie smakować..;)? Serdecznie zapraszam! Sałatka z pomidorów i sera: ok. 300 g makaronu rurki(...)pomidorów 150 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku 10-15 listków bazylii (opcjonalnie) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz   Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie al dente (czyli miękki ale stawiający lekki opór zębom), odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam ponownie i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Pomidory myję i kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce. Makaron

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z soczewicy 186

krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny(...)sól – 1 łyżka - pieprz – 1 szczypta - śmietana słodka 18% – 50 ml - makaron muszelki – 100 g - marchew – 2 szt - koperek – 1 pęczek - masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podsmażamy na patelni

Ostra na Słodko
Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem 145

wielbicieli bakłażana jest tak samo wielu jak jego przeciwników. Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego! Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA . Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie! Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola(...)odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli. Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne! Polecam! SKŁADNIKI: - makaron Cannelloni – 10 szt - bakłażan – 1 szt - bulion – 250 ml - cebula – 1 szt - sól - pieprz - mozzarella – 1 szt - ricotta – ok. 200 g - oliwa z oliwek – 125 ml - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy

Ostra na Słodko
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym 161

specjalnie nie należę , ale za to do wielbicieli krewetek jak najbardziej! Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu pojawiały coraz częściej. Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki. Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji! Polecam! SKŁADNIKI(...)porcje ) * makaron tagliatelle – ok. 250 g * krewetki – ok. 20 szt * cebula dymka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * papryka czerwona – 1 szt * por – 1 szt * przecier pomidorowy – 2 łyżki * bulion warzywny – 1 szkl * sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka

Ostra na Słodko
Spaghetti carbonara. 333

zrobienia sos, danie po zjedzeniu którego ma się ochotę usiąść i rozkoszować się wspomnieniami smaku który jeszcze długo pobrzmiewa w naszych kubkach smakowych. Panie i Panowie - CARBONARA! 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) ok 200g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki lub kosteczkę 3 jaja 3 łyżki śmietany duużo startego parmezanu kilka ząbków czosnku świeżo mielony pieprz Gotujemy makaron, w tym czasie(...)szykujemy sos: podsmażamy boczek, na koniec dodając pokrojony w plasterki czosnek. Jajka bełtamy ze śmietaną i parmezanem oraz pieprzem. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do boczku, zalewamy masą jajeczno-serową i na maleńkim ogniu mieszamy dokładnie. Masa ma pozostać płynna, musimy uważać, żeby nie usmażyć jajek. Podajemy natychmiast. Na talerzu posypujemy sobie dodatkowo pieprzem i parmezanem. Uwaga

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym 483

sosie pomidorowym i serem żółtym.  Pożywna, sycąca, a przy tym smaczna - świetny pomysł na codzienny obiad.  Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym - Składniki: 400 g makaronu 350 g mięsa mielonego duża cebula 3 ząbki czosnku papryka (może być konserwowa) pomidory w puszce (krojone) 250 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski) 200 g śmietany(...)jajko przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz (można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego)  Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym: Makaron gotujemy al dente. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, paprykę i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mięso zbrązowieje wrzucamy pomidory

Słodka Strona
Łazanki z Cukinią i Pieczarkami 284

Łazanki w takim połączeniu smakują wyśmienicie, a przy tym są z pewnością zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Godne polecenia.   Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: 400 g makaronu "łazanki" farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pieczarek 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) sól, pieprz, bazylia w proszku masło  Łazanki z Cukinią i Pieczarkami(...)drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.  Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Makaron "łazanki" gotujemy w osolonym wrzątku (możemy do gotującej wody dodać ok. 2 łyżki oleju - wtedy makaron nie powinien się posklejać). Ugotowany makaron dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy

Słodka Strona
„Chińczyk” 350

względu na ilość składników do krojenia. Przepis był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam! Składniki (na 6 porcji): 400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego 300 ml sosu sojowego (przynajmniej) 100 g masła 50 g suszonych grzybów mun lub shitake 4 filety z kurczaka  3 papryki (zielona, żółta, czerwona(...)salaterki. Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15-30 minut. Następnie przepłukać i gotować przez 10. Ostudzić i pokroić w paski. Odstawić. Zagotować w dużym garnku wrzątek i wrzucić makaron. Po 3 minutach odcedzić. Dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Podzielić na 2 lub nawet 3 partie i kolejno smażyć na patelni z rozgrzanym masłem, podlewając pod koniec sosem sojowym

Food Square
Szwajcarska zapiekanka serowa 273

tradycji kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, przez co jest bardzo zróżnicowana regionalnie. Podstawą tej kuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który(...)trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii. Składniki: 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera Emmentaler 100g sera Gruyere 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100ml bulionu 100ml białego wina 150g boczku 3 cebule, pokrojone

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 195

tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle(...)Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 250ml jasnego piwa 150ml rosołu 100ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino czyli Aglio e olio 169

odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym(2łyżki). Wstaw wodę na makaron. Dobrze posól. Posolony makaron to 80% powodzenia aby danie smakowało. Podczas gdy makaron się już gotuje w/g przepisu na opakowaniu, zacznij na małym ogniu podgrzewać czosnek z oliwą.Mieszaj co chwila(...)przypalić, ok.5-6 minut. Przy odcedzaniu spaghetti odlej pół szklanki wody w razie podlania gdyby danie było za suche. Gdy odcedzisz makaron, dodaj do czosnku pokrojone pomidory, podgrzej je chwilkę i wrzuć spaghetti. Dodaj natkę i dobrze wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i z dobrym, czerwonym, wytrawnym winem. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Sałatka z pieczarkami i słonecznikiem 3428

Sałatka z pieczarkami i słonecznikiem... Drobny makaron w kształcie ryżu. Plastreki podsmażonych pieczarek. Drobno posiekany szczypiorek. I prażone ziarna słonecznika. Delikatna i kremowa w smaku. Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół!   Składniki: 250 g makaronu w kształcie ryżu; 500 g pieczarek; 100 g łuskanych ziaren słonecznika; Pęczek drobnego szczypiorku; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz; Olej.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu. Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać. Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej

Gospodyni Miejska
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 380

Składniki: 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki(...)trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra zupy. Makaron chow mein można

Gospodyni Miejska
Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową 177

Szybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub tymiankowej. Czas przygotowania:  30 minut Porcje: 2     Składniki: 200 g makaronu fusilli, 250 g boczniaków, 1 szalotka, 200 ml śmietany 22%, 4 łyżki tartego parmezanu, Garść prażonych orzechów włoskich, Kilka gałązek(...)tymianku, Oliwa do smażenia, Oliwa truflowa, Sól i biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty. Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty. Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania