WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 150 g boczku wędzonego, około 200 g cukinii, łyżka masła, sól i pieprz świeżo mielony. sos: żółtka z 3 mniejszych jajek, czubata łyżka serka mascarpone, łyżka miękkiego masła, łyżka oleju lub oliwy. Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie łączę. Boczek kroję(...)małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Makaron gotuję w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam. Zmniejszam ogień
JejKuchniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na szybki makaron z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i gorgonzoli, który przygotujecie w 15 minut. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe świderki) - 8-10 suszonych pomidorów - 2 duże garście świeżego szpinaku - połowę dojrzałego awokado - 1/3 opakowania gorgonzoli (całe opakowanie miało 200 g) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oleju(...)suszonych pomidorów - tarty parmezan do posypania na wierzch - łyżeczkę suszonego tymianku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na dużej rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów podsmażamy przez 3 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. 3. Następnie dodajemy opłukany, osuszony szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość
Bez Cebulimała) 1 ząbek czosnku 200 ml śmietanki (12-18%) 1-2 łyżki kolorowych płatków papryki (do nabycia tu - klik ) papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron (około 150-200g; wg gustu; u mnie świderki ) Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką , wymieszać i wstawić do lodówki(...)lekko posolić.) Dodać kurczaka i całość podsmażyć kilka minut - do momentu aż mięso delikatnie się zarumieni. W międzyczasie ugotować (w osolonej wodzie) brokuła, a następnie w tej samej wodzie makaron. Brokuła przełożyć na patelnię, wymieszać i zalać śmietanką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki papryki. Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku - ostrą papryką , ziołami prowansalskimi oraz solą
Di gotujeasystą rodzicielki ; Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowane komponenty planowanego obiadu ; Oszołomić młodzieńca wyborem składników i odważnie złożyć menu w jego ręce - znaczy niech wybiera co chce, byle z tego makaron z owocami wyszedł! Postawić młodego na podeście przy stole nad pokaźną miską przeznaczoną do mieszania składników ; Wyklarować dziecinie metodę przygotowywania obiadu; O metodzie "garściowej" tu mówię oczywiście - znaczy(...)przegląd użytych składników oraz dogłębny wgląd w metodę przygotowywania posiłku, zapraszam poniżej. Składniki na 1 porcję - odmierzane metodą "garściową" - garść dziecięca brana pod uwagę : 2 garście ugotowanego i ostudzonego makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą 1 garść wypestkowanego i pokrojonego w kostkę arbuza 1 garść odszypułkowanych i przekrojonych na połówki truskawek 1 garść pokrojonej w półplasterki nektarynki 1 garść
Grunt to przepis!Proste i szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym. Do sosu pod koniec gotowania można dodać ok 100 g startego sera. Pysznie smakuje z dużą ilością zieleniny. Ja dodaję świeżą pietruszkę i szczypiorek. Składniki na 2 porcje: 150-200 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty penne) 500 g brokułów świeżych lub mrożonych 250 ml kremówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek(...)sól, pieprz odrobina oleju lub masła klarowanego do podsmażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuły zblanszować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na odrobinie oleju lub masła klarowanego. Do cebuli dodać brokuły, dusić na małym ogniu. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Zieleninę umyć i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z zieleniną dodać
Ze smakiem i z pasjąPomysł na danie z wykorzystaniem makaronu. W smaku jest bardzo dobre, ale ma niestety minus - jest dość mocno kalorycznym daniem. Ale myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe co nie co :). Zwłaszcza, jeżeli to coś jest na prawdę bardzo smaczne! Składniki: makaron spaghetti 1 szklanka śmietany 30% 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 1 łyżka masła(...)łyżka szczypiorku sól pieprz malutka szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzane masło na patelnię. Smażymy około 5 minut. Kiedy boczek już ładnie się podsmaży wlewamy śmietanę. Cały czas mieszamy wrzucamy 3 żółtka i dość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelnię
Gotuj z Mąką0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochamy łączyć smak makaronu z innymi smakami. Tym razem w kremowej wersji z rzodkiewką. Komponuje się rewelacyjnie. Składniki 300 g makaronu penne 1 pęczek rzodkiewki 1 łyżka masła 150-200 ml słodkiej śmietany natka(...)pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy rzodkiewki i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) ok. 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, dusimy kilka minut, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron
R'n'G Kitchenmówimy –na obiad makaron, kojarzy nam się to głównie z Włochami, ja uwielbiam je pod każdą postacią , to doskonała baza do szybkiego sytego obiadu, czasem gdy jesteśmy bardzo głodki wystarczy nam paczka makaronu i 15 minut poświeconego czasu aby wyczarować pyszne danie. Moja dzisiejsza propozycja to penne w kremowym sosie z wędzonym łososiem i cukinią, prosto a jak smacznie(...)Składniki: 20 dag makaronu rurki 10 dag wędzonego łososia 1 cukinia 1 cebula 1 papryka podłużna ramiro 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki białego wytrawnego wina 150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Kilka gałązek koperku do posypania Sposób przygotowania
Wanilia i KardamonProsty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto oliwa(...)cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do sosu. Gotować razem przez kilka minut, spróbować i doprawić do smaku. Można dodać łyżkę czerwonego pesto. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, rozdzielić na talerze i nałożyć sos. Można także wymieszać makaron i sos bezpośrednio w garnku i potem nakładać
Ze smakiem i z pasjąposmakuje :) Dla mnie to danie to smak wakacji - kojarzy mi się z podróżami na Bałkany :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 570 kcal) 400 g makaronu razowego spaghetti 1/2 dużej białej cebuli 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 400 g krewetek tygrysich 3 łyżki oliwy ziołowej (u nas rozmarynowa z tego przepisu(...)suszonych pomidorów sól, pieprz i cukier do smaku świeża bazylia - 4-5 gałązek 10 pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na dużej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sprawione krewetki i smażymy kilka minut. Zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy posiekane w paski suszone pomidory. Całość dusimy
Moje Kuchenne Rewelacjejedna – szykując taki sos staramy się, żeby jego smak nie zabił smaku świeżych pomidorów, ale go wydobył. Powinien też być na tyle gęsty i zawiesisty, żeby bez problemu oblepić makaron czy inne ingrediencje i z nich nie spływać. Żeby zachować smak świeżych pomidorów trzeba je poddać krótkiej obróbce cieplnej, z kolei żeby wydobyć ich smak i zagęścić sos przez skarmelizowani(...)wyważoną. Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie jak jest i zużyć go do makaronu. Ja powstałą porcję sosu podzieliłam na pół i przez dwa dni podałam z makaronem bavette. Ugotowany makaron wymieszany z gorącym sosem posypałam na talerzach serem corregio, pokrojonymi oliwkami i kaparami
Karo in the Kitchenbardzo zdrowe ❤. Można z nich przeróżne pyszności gotować 🍴, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron 🍝 z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami 🌿🍀. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki 👨 👦👧👩, żeby miały zdrowie 💪 i uśmiechnięte minki 😂. Składniki(...)papryki wędzonej, 2 garście listków świeżej bazylii, ser żółty grana padano. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Na dużej p atelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z kalarepą. Następnie dodajemy brokuły
Moniki SmakołykiPyszny makaron spaghetti carbonara z frankfurterkami z kukurydzą. Idealne danie z włoską nutą. Polecam na szybki obiad czy kolację. SKŁADNIKI: 🍴400 g makaronu spaghetti 🍴2 jajka 🍴200 ml Śmietany 18 % 🍴6 frankfuterek 🍴1 /2 puszki kukurydzy 🍴20 dag sera żółtego tartego 🍴1 łyżeczka oleju rzepakowego 🍴Sól i pieprz do smaku 🍴2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE(...)Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą. Frankfurterki kroję w plastry ok 0.5 cm grubości. Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju. Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera. Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam. Następnie
Gotowanie Patkizostałem zainspirowany do stworzenia greckiego dania Arakas Latheros , a tym razem opiszę jak przechadzając się pomiędzy lodówkami z gotowymi daniami do odgrzania wpadłem na kolejny pomysł. Znalazłem makaron z pesto. Cena - znacznie przekraczająca faktyczną wartość. Tym bardziej, że składniki na pesto możecie zebrać sobie sami. O właściwościach pokrzywy oraz jej przydatności do użycia w kuchni słyszał pewnie każdy(...)nadmiar pokrzyw na treningu. Postanowiłem przygotować danie o ładnie brzmiącej nazwie penne al pesto . Nie mylić z pene , bo to drugie to narząd rozrodczy osobnika płci męskiej. Składniki: - makaron penne - pokrzywy - olej Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pokrzywę parzymy wrzątkiem, miksujemy z olejem, a po wszystkim mieszamy z makaronem
Kryzysowa Książka Kucharska