makaron - 33044 przepisów (strona:467/2203)

Jesienny jadłospis 1700 kcal 136

Opakowanie) Czosnek – 20 g (4 x Ząbek) Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka) Sól (biała) – 3 g (3 x Szczypta) Makaron lasagne – 68 g (4 x Płat) Bazylia (suszona) – 4 g (1 x Łyżeczka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Przygotuj sos pomidorowy: Rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulkę razem(...)momentu aż sos zgęstnieje. 3. W oddzielnej misce wymieszaj roztrzepane jajka z ricottą, posiekanym drobno szpinakiem, bazylią i solą. 4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Najlepiej jeśli zostanie dopasowane do rozmiaru makaronu. 5. Spód naczynia wyłóż połową sosu pomidorowego, a następnie nałóż 1 z 4 części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat

Powiedz dietom nie
Makaron z oliwą i czosnkiem 134

Makaron z oliwą i czosnkiem - danie w 15 minut Składniki (porcja dla 2 osób): - makaron tagliatelle (200g); - 4 ząbki czosnku; - 4 łyżki oliwy; - suszone pomidory - garść; - oregano; - sól, pieprz. Sposób przygotowania: - ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu; - czosnek przeciśnij przez praskę, a część pokrój w paseczki; - suszone pomidory również pokrój w paseczki/kostkę; - ugotowany makaron przelej zimną wodą, a następnie(...)oliwą; - na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i pokrojone pomidory suszone, dopraw oregano, solą oraz pieprzem; - następnie wrzuć na patelnię ugotowany makaron - całość mieszaj i podsmaż jeszcze ok 2 minuty. Podawać najlepiej z posypanym na wierzchu oregano oraz parmezanem. SMACZNEGO

MintTaste
Makaronowa sałatka w meksykańskim stylu 171

sycąca. Z powodzeniem możemy podać ją na kolację lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Sprawdzi się również podczas różnych uroczystości rodzinnych, gdzie zachwyci Waszych gości. Polecam:) 400 g makaronu mini rurki Lubella 150 g chorizo (u mnie łagodne) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 awokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona(...)pomidory 1/2 pęczka kolendry Sos: 3-4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry   Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Chorizo kroimy na cienkie półplasterki. Lekko przesmażamy na rozgrzanej patelni z minimalną ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy

Smaki Na Talerzu
Spagetti squash czyli dynia makaronowa 221

rodzaj dyni nie bez powodu nosi swą nazwę, może bowiem stanowić doskonały zamiennik makaronu we wszystkich makaronowych przepisach. Spaghetti z dyni świetnie komponuje się z wszelkimi sosami dodawanymi zwykle do makaronu. Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić Z pozoru zwykła dynia lecz po upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, podobne do makaronu. Makaronowy miąższ bardzo łatwo można oddzielić zwykłym widelcem. Dynia(...)posmarować oliwą (olejem) i oprószyć solą Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut, do momentu aż będzie miękka. Najlepiej sprawdzić widelcem czy "makaron" już się oddzielił. Gotowe ! Z jednej dyni wychodzi naprawdę dużo makaronu, nie sposób zjeść na raz. Dyniowe spaghetti można przechowywać w lodówce 2-3 dni, przed podaniem wystarczy podgrzać

Marta próbuje
Spaghetti alla carbonara 143

Makaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek. Składniki: 2 jajka 10 plasterków wędzonego boczku makaron spaghetti (porcja dla 2 osób) 2 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Jajka należy dokładnie umyć, można sparzyć. Wbijamy(...)jajka do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Na dużej patelni usmażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, dodajemy posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć). Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się

Kucharka Tarka i Miarka
Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym 127

Taki makaron robię często, bo moje dzieciaki go bardzo lubią. Tagliatelle Lubella z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Składniki: 500 gram makaronu Fale Tagliatelle Lubella 1 podwójna pierś z kurczaka 40 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany 18 % przyprawa do makaronu sól pieprz bazylia oregano Cebulę kroimy(...)Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylią, oregano i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Gotujemy makaron Fale Tagliatelle Lubella według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dajemy do sosu

Kuchnia u Bietki
Lasagne z porem i z kurczakiem 393

Lasagne mniam! I niekoniecznie te tradycyjne ale każde, zależnie od tego na co mamy ochotę lasagne można przygotować na wiele sposobów. Lasagne to nazwa makaronu którego się używa, a nie dania. Ja uwielbiam, zwłaszcza gdy nie mam  pomysłu na coś innego. Składniki na lasagne z porem i kurczakiem: Mały por 1 czerwona cebula 500 g piersi z kurczaka(...)czerwona papryka 25 g masła 40 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka 9 płatów makaronu lasagne (u mnie były po 3 na wersje, zależy jaki kształt naczynia używacie) 2 mozzarelle  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z porem i kurczakiem wykonanie: Makaron gotujemy al dente, tak około 2 - 3 minuty, najlepiej po dwa płaty aby się nie posklejał. Cebulę kroimy

Delusional Trine
Makaron z boczkiem i śmietaną 180

Makaron z boczkiem to bomba kaloryczna a zarazem prawdziwa eksplozja smaku;). Makaron w tłustym sosie - czy jest ktoś kto tego nie lubi? 200g makaronu, u mnie rurki 300g wędzonego boczku  100g sera cheddar 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek(...)rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek. Dodajemy cebulę, smażymy do zarumienienia. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypujemy natkę pietruszki. 3. Do przygotowane sosu dodajemy makaron i ser. Mieszamy do dokładnego połączenia składników

Szefowa kuchni
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 267

jest bardzo mocny i skondensowany. Wszystko przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo(...)miski z lodem, żeby od razu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy, najlepiej pod wodą. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i płynne. W miski nakładamy porcje makaronu, wykładamy na makaron porcje kurzego mięsa i po jednym żeberku (żeberka można przez moment podsmażyć na patelni, np. z odrobinką Srirachy czy sosu ostrygowego). Wlewamy gorący bulion, na granicy wrzenia

Karo in the Kitchen
Lazania z brokułem 157

było opcji aby nam nie smakowało. Zawsze to coś innego. składniki: 2 brokuły (ok 800 g gotowych różyczek) 250 g ricotty 50 g sera cheddar sól, pieprz 10 płatów makaronu do lazanii masło do posmarowania naczynia słodka papryka do posypania beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sol,pieprz gałka muszkatołowa Płaty makaronu obgotować we wrzątku(...)mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Do farszu brokułowego dodać 4 łyżki beszamelu i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć 2 płaty makaronu i posmarować brokułowym farszem i ponownie 2 płaty makaronu i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty makaronu. Całość polać beszamelem. Posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Jajecznica z botwinką i makaronem. 113

Jedliście kiedyś jajecznicę z botwinką i makaronem? Jeżeli nie to spróbujcie i spróbujcie, bo jest pyszna i niezwykle sycąca. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet obiad ( tak jak było w moim przypadku ). Według mnie nie potrzeba już do niej żadnego pieczywa. Bardzo polecam przepis. Zapraszam:) Składniki: pęczek botwinki sok z cytryny 4 jajka 1 szklanka makaronu mini kółek(...)wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Następnie skrapiamy lekko sokiem z cytryny i mieszamy, dzięki temu botwinka nie straci koloru. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie studzimy. 3. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. 4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę

Izabelawkuchni
Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami. 123

przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam. Polecam Wam również makaron od Lubelli jest super, jestem nim zachwycona i będę z niego korzystać. Jeszcze nie jedną lazanię przygotuję, mam już kilka pomysłów. Zapraszam :) Składniki: 50 dag fileta z kurczaka(...)czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony o smaku papryka słodka mielona do smaku zioła prowansalskie według uznania pół łyżeczki przyprawy do kurczaka olej do smażenia 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera mozzarella ( w kostce ) masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka

Izabelawkuchni
makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 136

składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki(...)masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow

Domowy Smak Jedzenia
Makaron ze szpinakiem i grillowanymi krewetkami 124

Jakieś plany na jutrzejszy obiad? Może ktoś pokusi się i przygotuje moją wersję makaronu ze szpinakiem i grillowanymi krewetkami z makaronem i plasterkiem parmezanu. Zapraszam!   Składniki: 200 g makaronu tagliatelle ugotowanego wg przepisu 12-15 szt krewetek 7-8 garści liści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa 2-3 łyżki masła sól pieprz ser typu(...)rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej krewetki, ok 4 minuty z każdej strony. Krewetki dodać do szpinaku, ponownie dodać łyżkę masła i dusić ok 5-7 minut. Ugotowany makaron przecedzić, wymieszać z natką pietruszki. Do miski wrzucić makaron, dodać szpinak z krewetkami, a całość dopełnić serem typu parmezan. Smacznego

Trufelkowo
Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem 155

Zapraszam na danie obiadowe z makaronem Lubella Wstążki długie. W tym daniu połączyłam lekkiego indyka i aromatyczne grzyby leśne. Sos wyszedł bardzo delikatny i bardzo smakował w połączeniu z makaronem. Polecam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 300 g piersi z indyka 300 g grzybów leśnych 150 ml śmietanki 18% 400 g makaronu Lubella Wstążki długie 1 łyżka oleju 1 łyżka masła(...)kroimy i podgotowujemy w wodzie przez ok. 5 min. Następnie przelewamy przez sitko i studzimy. Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania