makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda świeża rukola zmieszana z makaronem i sosem. 400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano(...)sól, pieprz oliwa z oliwek starty ser cheddar do posypania świeża bazylia do dekoracji 1 op. świeżej rukoli 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 10 minut mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię
Szefowa kuchniBogaty w białko roślinne i błonnik, czarny, bezglutenowy makaron z fasoli zatopiony w przepysznym, aromatycznym, lekkim sosie bolognese. Można bez wyrzutów sumienia wcinać spaghetti bolognese na obiad! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Umyj i posiekaj bazylię. Oregano umyj i odłóż gałązki do dekoracji dania(...)przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie zetrzyj parmezan na tarce z małymi oczkami. Dodaj do sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Wyłóż makaron oraz mięso w sosie na talerze i posyp gałązkami oregano. Składniki 500 g makaronu z czarnej fasoli 500 g mięsa mielonego z indyka (u mnie 5,8% tłuszczu
Eat me! Fit me!Zapiekanka to pyszna propozycja obiadowa, gdyż łączy w sobie wszystko: warzywa, mięso i dodatki. Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie makaronu! Co nam trzeba? 400g makaronu- dowolnego u mnie wykorzystany razowy BioBabalscy 1kg mięsa mielonego- u mnie z szynki 2 cebule 2 papryki: żółta i czerwona 2 pomidory 200ml przecieru pomidorowego 2 jajka tarty żółty ser: 100g +200g Przyprawy: po pół(...)łyżeczki: soli, pieprzu czarnego, papryki słodkiej i ostrej, bazylii Robimy! Makaron pszenny razowy gotujemy al’ dente Mięso mielone obsmażamy z cebulami pokrojonym w wiórki i dodajemy 200ml przecieru pomidorowego. Przyprawiamy pieprzem, solą, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Mięso mieszamy z ugotowanym makaronem i dodajemy 2 roztrzepane jajka i 100g sera Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę 2 papryki
Latosiowydomroku. Wczorajszy obiad :) Po tych świętach, to nie wiadomo, co jeść. Zachciało mi się warzyw, więc zrobiłam pyszną zapiekankę. Kiedyś, robiłam już podobną, ale z ziemniakami. Tym razem z makaronem i to był świetny pomysł. Spróbujcie koniecznie. Podaję składniki na dwie porcje. Zapiekankę, podałam z sosem czosnkowym. Składniki: 150 g. makaronu 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 4-5 łyżek(...)kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 1/4 papryki żółtej kilka różyczek brokuła 200 g. sera żółtego 1/3 szklanki śmietanki 30 % sól czosnkowa, pieprz, papryka słodka Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, 3-4 minuty. Ser zetrzeć na tarce, o grubych oczkach. Pierś pokroić w kostkę i przyprawić. Odstawić na pół godziny. Następnie, usmażyć na małej ilości
Agusiowe smakołykilasagne jadłam za granicą oraz tą, którą przygotowałam sama 🙈. Może mało skromnie, aleee 😊. Jest trochę czasochłonna, ale smak wynagradza każdą poświęconą chwilę.Dzięki dodatkowi wina jest bardzo aromatyczne. Makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Składniki: wym. 20x30 550 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki oleju 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szt. marchwi(...)wina 1 łyżka majeranku pół łyżki rozmarynu 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka makaron lasagne - płaty - ok pół opakowania 70 g żółtego sera sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso przez 5 min z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie
Gotuj z Agneskluski z truskawkami częściej niż kanapki….. Najlepsze są kluchy własnej roboty świeżo ugotowane i do tego świeżo zerwane truskawki. Niebo w gębie. Zbieram się do produkcji własnego makaronu. W sumie dobrą mąkę mam, jeszcze jaja wsiowe przydałyby się. Bajka! Własny ogród podczas niemocy kulinarnej jest świetnym rozwiązaniem. Nie mam pomysłu to biegnę w grządki i szukam czegoś(...)ząb. Brzuch pełny i człowiek zadowolony Może będę „oryginalna”i podam składniki, ale w sumie czemu nie pisać o tym, jeśli to jest smaczne? Składniki: * makaron * truskawki * cukier Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, truskawki rozgnieść tłuczkiem i wymieszać z cukrem, połączyć z makaronem. Mamy obiad. Ilości makaronu, truskawek i cukru dowolne. Wedle upodobań. Smacznego! Lidka Artykuł
Pieprzyć z FantazjąCześć! Jeśli ktoś się zastanawia, co ugotować na szybko, to proponuję właśnie to danie. Coś dla smakoszy owoców morza i wszelakich ryb w każdym wydaniu Makaron z tuńczykiem w śmietanie – palce lizać! Składniki: * 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz(...)najlepiej świeżo zmielony * odrobina oleju * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem i dolałam 2 łyżki oleju. Cebulkę drobno posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanym oleju z zalewą. Dodałam tuńczyka z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę i wymieszałam z tuńczykiem. Na koniec
Pieprzyć z FantazjąCześć! Czy znajdzie się ktoś kto nie przepada za makaronem? U mnie w domu wszyscy za nim przepadają. Jedno z najszybszych dań do wykonania a zarazem zjedzenia. Począwszy od makaronu z jajkiem, serem, spaghetti carbonara, bolognese, każde podanie makaronu jest dobre. Jednym z moich ulubionych jest spaghetti bolognese. Syte, smaczne i bardzo aromatyczne danie. Robię je z mięsem(...)wołowym albo wieprzowym, zależy od tego jakie akurat mam w lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek
Pieprzyć z Fantazjąodchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i poprawia trawienie. Ponadto kminek jest dobrym źródłem żelaza, które z kolei jest niezbędną substancją do transportu tlenu i zwiększenia poziomu energii. # 6: MAKARON Makaron (szczególnie makaron) to zdrowy wybór, ponieważ dajesz bardzo satysfakcjonujące uczucie – przynajmniej jeśli wybierzesz odmianę pszenicy lub orkiszu. „Normalny” kontrast makaronu składa się głównie z szybkich węglowodanów, dzięki czemu szybko(...)dobre właściwości pieprzu w jak największym stopniu nienaruszone. # 9: ZUPA Z KURCZAKA Zupa z kurczaka jest wypełniona warzywami, w których masz poczucie nasycenia i jest mało kalorii . Pomiń (biały) makaron, ponieważ zapewniają one wzrost cukru we krwi. # 10: ŚLIWKI Są one obciążone włóknem, co zapewnia dłuższe uczucie sytości. Śliwki są również pyszną przekąską pośrodku! # 11: ARBUZ Tyle że tego
jakszef.plbadań całkiem niedawno, kiedy już nie ma muchomorów w lesie. Natomiast już wiecie dlaczego grzyby są tak istotnym elementem wigilijnej uczty. Zdjęcie wyjazdowe, dlatego inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki Wykonanie: Włoszczyznę gotujemy do miękkości. Dodajemy buraki, Możemy zetrzeć, żeby się szybciej ugotowały. Dodajemy(...)trochę octu, aby kolor był odpowiedni. Są świry, które badają to z papierkiem lakmusowym, ale wystarczy, że barwa Wam się zgadza "na oko". Oczywiście octu z umiarem. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierogi z kapustą i grzybami. Tu odeślę do mojego starego przepisu tutaj. Soczewica po brytańsku Wielu z Was jadło pewnie fasolkę po bretońsku. Zasmucę Was. W Bretonii
Kryzysowa Książka Kucharskaodmiany zup grzybowych – te na wywarach grzybowych, na zakwasie do białego barszczu, albo na kwasie z kiszonej kapusty. Zupy te podajemy zwykle z ziemniakami, z odrobiną kaszy, albo z makaronem. W mikroregionach zdarzają się też dania wyjątkowe, związane z lokalnymi zwyczajami, dlatego wśród podkarpackich specjałów znajduje się też wigilijna zupa migdałowa i zupa rybna, które podaje się w Zgodzie(...)borowików suszonych 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1,5 łyżki masła 2 cebule pieprz, sól 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej ugotowany makaron łazanki Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 45 minut. Wywar odcedzamy i zachowujemy, a grzyby kroimy
Trzeci talerzMakaron po chłopsku to konkretna, smaczna i sycąca propozycja obiadowa:). Makaron, dużo kiełbasy, papryka, cebula, pomidory i ser - tych składników potrzebujemy do stworzenia tego dania. 500g makaronu świderki 500g kiełbasy 3 cebule 500g papryki 2 puszki pomidorów 200g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiełbasę kroimy(...)podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, również je podsmażamy. Dodajemy pomidory, sól i przyprawy, dusimy do miękkości warzyw przez około 30 minut. 3. Do kiełbasy i warzyw dodajemy makaron
Szefowa kuchniMakaron z polędwiczką z indyka i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad czy kolację :). Mięso z indyka można z powodzeniem zamienić chociażby na pierś z kurczaka. W każdym wariancie smakuje obłędnie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 spora polędwiczka z indyka 400 gram makaronu u mnie rurki pomidory suszone w oleju z ziołami ok 9 sztuk(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy indyka, gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojone pomidory i smażymy mieszając kilka minut, w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron, do miski przelewamy śmietanę, dodajemy do niej łyżką trochę indyka z pomidorami, dokładnie mieszamy i przelewamy całość na patelnię, całość dusimy chwlię na małym ogniu często mieszając do lekkiego odparowania
Blog kulinarny S9.PLIdealnie poradzą sobie z nim osoby początkujące w kuchni, ale także te, które po prostu nie mają zbyt wiele czasu, aby coś przygotować do zjedzenia. W czasie gdy gotujemy makaron, możemy pokroić pozostałe składniki i zrobić sos. Następnie dodać makaron, wymieszać, doprawić i gotowe! Polecam to danie dla zabieganych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g makaronu 125 ml śmietanki(...)pieczarek kilka czarnych drylowanych oliwek mała cebula 1/4 pęczka natki pietruszki łyżeczka suszonego oregano szczypta ostrej papryki oliwa z oliwek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć. Do cebuli dołożyć
Danka Pichci