oliwek lub dowolnym olejem, wkładamy do lodówki i używamy kiedy chcemy. Taka oliwa może stać do 2 tyg. w lodówce. Posiekany czosnek używamy do dipów, sosów, mięs,makaronów. Gdy się kończy robię drugą. Polecam. Szybko i bez konserwantów
Pasje Jolkichwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego. CMOK
Pasje Jolkikalafior - 1 brokuł - garnek z wodą, ocet - sól - masło 200 g - pół szklanki bułki tartej Na gorąco do mięs i makaronów, na zimno smakuje równie wybornie. Zagotuj ok.1,5 - 2 litry wody. Im mniej tym będzie smaczniej. Świetnie sprawdza się tutaj szybkowar. Wodę dobrze posól . Gdy już się zagotuje wrzuć umyty i podzielony na różyczki brokuł . Przykryj i gotuj
Pasje JolkiNastępnie połączyć z majonezem z czosnkiem. Ewentualnie można użyć zwykłego majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku. Polecam też inne brokułowe przepisy: Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym Makaron w sosie serowym z brokułem Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią
Monia miesza i gotujesposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem np. z pulpetami , kluskami itp. Drugi - to podać ten sos jako zupę np. z makaronem. Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje. Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Buniabaje w kuchniCannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą pod beszamelem to rodzaj zapiekanki, do której chętnie wracam. Zresztą… uwielbiam prawie wszystko co zapiekane Składniki: 15 rurek cannelloni 3
Oryginalny smakfirmą Index Food, która posiada produkty spożywcze kuchni śródziemnomorskiej. Mają bardzo bogatą ofertę produktów tj. oliwy z oliwek, octy balsamiczne, suszone oraz krojone pomidory, oliwki, makarony czy nawet słodycze. Posiadają produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim, Ricola, Corny i Schwartau. Bardzo lubię kuchnię włoską
Marta Gotujeprzepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę, niż wszystkie mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek
Kitchens Alphabetłyżeczki cynamonu sól pieprz 100 ml śmietany natka pietruszki Wykonanie. Pieczarki oczyszczone pokroić w plasterki i przesmażyć. Dodać do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Dołożyć makaron i gotować, aż będzie miękki. Dodać pokrojony w plasterki banan i przyprawy. Gotować 2-3 minuty. Wlać śmietanę, posypać natką pietruszki i smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraDynia w tym sezonie występuje u mnie na wytrawnie. Łączyłam ją już z soczewicą w potrawce; była też wersja z makaronem, szpinakiem i pomidorami, a tym razem pora na wersję ze szpinakiem z curry oraz mleczkiem kokosowym. Składniki na 2-3 porcje: 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni 4 kostki mrożonego szpinaku (brykiet) 500 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru
Fabryka pomysłówstopni piekarnika, 5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg), 6. posypujemy zmielonymi orzechami. 7. dopiekamy jeszcze 5 minut. Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi! /jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/ Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy
Wypisz Wymalujzmieszaj, połącz :) Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć. 7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem. Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce w każdym domu
Wypisz Wymalujniczym innym, jak o mojej ulubionej bazylii. Mam swoją, dokupuję też na targu co jakiś czas nową, bo moja wiecznie oskubana :) Dodaję ją do wszystkiego : sałatek, kanapek czy makaronu. A Wy jakie zioła używacie w swojej kuchni? Ziołowy wpis u Sabiny oraz Doroty
Magiczne Życie Martydodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu. Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego
Kitchens Alphabet