Jeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY
Karo in the Kitchenmakaronem, wersja "na gęsto". Zupy są świetne nie tylko, jako rozgrzewka w zimowe dni. Wspaniale sprawdzają się także latem, jako pożywny i lekki posiłek. Poniższy przepis to skutek wizyty na bazarze. W moim ogródku jeszcze większość z użytych warzyw jest niedojrzała, ale na straganach królują i przyciągają wachlarzem różnych odcieni zieleni. Nie wiem czemu, jakoś instynktownie, w mojej
PichceniomaniaSkładniki 1 kg żeberek 1 kg pomidorów 1 łyka masła 1/2 szklanki śmietany 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki makaron ze szpinakiem sól, pieprz, cukier do smaku 1/2 kg warzyw na zupę Wykonanie Pomidory pokroić udusić z masłem przetrzeć przez sito. Warzywa cebulę umyć, oczyścić opłukać i wycisnąć sok z nich przez sokowirówkę. Powstały sok mieszamy z koncentratem
Kulinarne pyszności Molkiłyżki siekanej bazylii 1-2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula Sól Oliwa Wykonanie: Cukinię ścieramy lub kroimy ( ja wykorzystałam urządzenie w którym uzyskałam cukinię jak makaron ). Lekko solimy. Pomidory kroimy na kawałki, a cebulę na połowę i w plasterki. Dodajemy posiekaną bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewamy niewielką ilością oliwy. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyblogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa
Kulinarne przygody GatityDziś wielu lekarzy zaleca regularną konsumpcję rukoli by dopomóc w regulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia itd. Ma szerokie zastosowanie - nadaje się do wszelkich sałatek, twarogu, sosów, makaronów... Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, a poniżej moja propozycja: Korzystamy ze standardowego przepisu na naleśniki - z dodatkiem soli, kolorowego pieprzu oraz tymianku (lub innej ulubionej
wege i kropkaswoim składzie zawiera dwa razy więcej białka niż w płatkach owsianych, ryżu czy kaszy perłowej, posiada także bardzo dużą ilość żelaza, niacyny i tiaminy. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. SKŁADNIKI : kasza kuskus rukola jajko (opcjonalnie) mieszanka orzechów suszone pomidory i oliwki w oliwie ziołowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Jest to bardzo szybka potrawa! ;) Kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami
wege i kropkazwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie je zajadały
Kuchnia z widokiem na ogródodżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa
Kulinarne przygody Gatitywybornie; w ciepły, prawdziwie letni dzień znakomicie nada się na pełnoprawny obiad. Swoją drogą miętowe pesto jet wyjątkowo smakowite; zróbcie go więcej, świetnie nadaje się do kanapek. Albo może makaronu...? A po inny przepis na chłodnik koniecznie zajrzyjcie do Ani . Chłodnik ogórkowy z miętowym pesto Składniki: (na 4 porcje) 2 długie ogórki 1 garść listków mięty imbirowej 600 ml bulionu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli. Podajemy z ryżem albo z makaronem ryżowym lub kukurydzianym. Smacznego! Artykuł Fasolka szparagowa po chińsku pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plsmaku Wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy, a czosnek obieramy ze skórki. Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym dodatkiem: pieczywem, krakersami lub makaronem. Smacznego! * Przepis pochodzi od Eli . Artykuł Pesto szpinakowo-bazyliowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plFOLWARK Choć z natury zbytnio mięsożerna nie jestem, od czasu do czasu nachodzi mnie niemożebna ochota na mięsiwo . Potrafię wtedy zajadać się mięsem bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków, makaronu czy kopytek. Talerz z solidną porcją aromatycznie przyrządzonego mięsa wystarcza mi do szczęścia - no może pozwolę sobie do niego dołożyć krzynę zieleniny. Tym razem moja kulinarna chcica nakręciła swe kubki
Grunt to przepis!bardziej sycący i dawał nam energię na cały dzień. Kocham przyrządzać dania na patelni, a moja kuchnia nie wyobraża sobie jej braku. Kocham jajecznice, omlety, jajka sadzone, sosy do makaronu, a do wszystkiego potrzebne jest zaledwie jedno naczynie Uważam, że osoba, która uwielbia gotować, powinna posiadać przynajmniej jeden egzemplarz dobrej, wytrzymałej patelni, dlatego też daję Wam szansę na uzupełnienie swojej
Kuchnia Bazyliipieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzu