makaron - 33044 przepisów (strona:1110/2203)

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym 83

nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie!  Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem... Składniki: 500 g schabu bez kości 2 cebule ok. 500 g pieczarek 300 ml bulionu  100 ml śmietanki 30% 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka(...)dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10-15 min., już bez przykrywania, aż sos trochę zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami, makaronem czy kaszą

Kuchnia MagdaLeny
Schab z pieczarkami w sosie musztardowym 84

nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie!  Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem... Składniki: 500 g schabu bez kości 2 cebule ok. 500 g pieczarek 300 ml bulionu  100 ml śmietanki 30% 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka(...)dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10-15 min., już bez przykrywania, aż sos trochę zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami, makaronem czy kaszą

Kuchnia MagdaLeny
Potrawka z kurczaka 151

Szybki obiad, smaczny i syty.  Można dodać np. pieczarki, podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub z chlebem.  Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu !  Mięso z kurczaka ( pozostałe z rosołu, u mnie połowa kurczaka) 1 -2 cebule Olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli Przyprawy: Sól Biały pieprz Pieprz cytrynowy Papryka słodka Szczypta papryki ostrej Czosnek(...)mięso z rosołu. Dodaję przyprawy i mieszam całość. Podlewam gorącą wodą i chwilkę razem gotuję. Na koniec zagęszczam skrobią ( można mąką), zabielam śmietaną i posypuję natką pietruszki. Podałam z makaronem

Takie tam pichcenie
Kluski lane 190

gotujemy je w osolonej wodzie. Lane kluski to zazwyczaj dla nas powrót do dzieciństwa. W moim domu bardzo często moja mama oraz babcia przygotowywały je do zup, zamiast tradycyjnego makaronu. Najbardziej pamiętam je z dzieciństwa jako dodatek do zupy mlecznej. Uwielbiałam wtedy te pyszne poranki. Dzisiaj rzadko pamięta się o tej klasyce, a zastępuje je raczej innymi dodatkami. W moim(...)rosole. Polecam wrócić do lanych klusek, ponieważ są sycące, przepyszne oraz dziecinnie proste do przygotowania. Zaledwie kilka minut zajmie nam przygotowanie ich. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony oraz inne przepisy na dania główne . Składniki: 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej Odrobina wody Szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka i bardzo starannie roztrzepujemy je widelcem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wołowina w sosie z wolnowaru 153

wszystkich lubiących pikantne, smaczne i aromatyczne dania wołowina w sosie pieczeniowym. Wołowina w sosie własnym duszona w wolnowarze. Mniam! Doskonałe i proste kotlety wołowe, do klusek, ziemniaków, kaszy, czy makaronu. W wolnowarze wołowina w sosie robi się sama. Gotowanie w tym przypadku sprowadza się do podsmażenia mięsa i cebuli, oraz do doprawienia i przełożenia wszystkich składników do wolonowaru. Wołowina(...)zimnej wody, wlewamy do wolnowaru czy garnka, mieszamy. Jak ktoś chce mieć jaśniejszy sos to dodajemy śmietanę i dusimy dalej, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą lub makaronem i ulubioną surówką np. z tartych buraków z cebulą. Smacznego!. The post Wołowina w sosie z wolnowaru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poradnik. Dlaczego warto jeść szpinak? 100

książkach kucharskich pojawiają się coraz ciekawsze przepisy na pyszne dania z takim dodatkiem, korzystanie z leczniczych właściwości stanie się dla każdego z nas przyjemnym zadaniem. Polecane dania ze szpinakiem: Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem Puree ziemniaczane ze świeżym szpinakiem Wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Artykuł

ProstePesto.pl
Pesto z suszonych pomidorów (pesto alla siciliana) 85

Pesto z suszonych pomidorów!🍅 Znacie, lubicie? Pysznie pomidorowe - idealne do makaronu, na kanapki czy jako baza sosu do sałatki. Ja je uwielbiam, nawet nie wiem czy nie bardziej niż pesto alla genovese :) W oryginalnej wersji używa się orzeszków piniowych, które wcześniej się podpraża, ja dałam pestki dyni, które również świetnie pasują - można je podprażyć lub nie :) Składniki(...)porcje makaronu: 10 suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki startego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek obieramy. Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Poznaj również moje przepisy na: Pesto z liści rzodkiewki Pesto alla genovese (pesto bazyliowe) Chlebek pietruszkowym w którym znajdziesz przepis

Czarnawisienka
Zupa pomidorowa z ryżem 95

Zupa pomidorowa z ryżem. Zupa pomidorowa na rosole z ryżem to ulubiona zupa mojej mamy. Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup ., ale obowiązkowo z makaronem. Natomiast moja mama pomidorówkę jadała tylko z ryżem , więc w naszym domu gdy była zupa pomidorowa mama gotowała dwa dodatki do zupy: makaron i ryż, a każdy z nas wybierał to co lubi. Tradycyjna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy 65

podawać w wysokich przezroczystych kieliszkach. Jeżeli zależy nam na tym, aby w spokoju delektować się winem, nie dominując przy tym całej potrawy, powinniśmy podawać je do jasnego mięsa, ryb, makaronów oraz grzybów. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku białych win wytrawnych, które będą idealnym dopełnieniem do mniej aromatycznych serów. Warto pamiętać, że każde wino, które długo leżakowało, należy postawić pionowo przed(...)wino możemy serwować do: Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii Kuchnia PRL. Śledź po białostocku Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Do jakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina

ProstePesto.pl
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami 83

łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szczypta cukru palmowego 300 g makaronu udon 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy(...)pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być natka kolendry. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Zupa z młodej kapusty 57

młodej kapusty 2 pomidory 1/2 kg groszku w strąkach 5 młodych ziemniaków 3 młode marchewki 1 gałązka lubczyku 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka drobnego makaronu 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki kroimy w talarki. Ziemniaki w dużą kostkę. Pietruszkę i seler obieramy. Natkę siekamy. Ze strąków groszku wyciągamy(...)16tki (usuwamy stwardniałą część). Kapustę grubo szatkujemy. Po 15 minutach usuwamy pietruszkę, seler i lubczyk. Dodajemy kapustę, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (na średnim ogniu). Wrzucamy pomidory i makaron. Gotujemy do jego miękkości. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy chochlę wywaru z zupy, dokładnie rozrabiamy, dodajemy do całości, mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Zbilansowana dieta 86

zdrowe, domowe jedzenie! Zobaczysz, że po pewnym czasie rezultaty pojawią się same! Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini i kurczakiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień(...)najwięcej potraw, czy chociaż półproduktów przyrządzić razem w piekarniku. W niedzielę równocześnie upiekliśmy: buraczki do poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę i brukselkę do sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty

Niedzielny kucharz
Czym zastąpić sól 127

potrzebuje długiego czasu gotowania, aby uwolnić swój pełny smak. Dobrze łączy się z  rozmarynem, pietruszką, szałwią, cząbrem, oregano, cynamonem i ostrą papryką. Mięta - jest świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów lub kaszy bulgur i kuskusu. Rozmaryn - doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem i warzywami. Niewielkie ilości możesz też dodawać do domowego pieczywa, pizzy, sosu pomidorowego, fasoli, ziemniaków(...)cayenne i mielonej papryki Zmiel na proszek ususzoną cebulę, seler, czosnek, pietruszkę i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj w ciemnym miejscu. Mieszanka ziół zamiast soli do sosów do makaronu po 1 łyżeczce -  suszonej bazylii, oregano, majeranku, tymianku i koperku po pół łyżeczki - suszonej mielonej cebuli,  mielonego czosnku i mielonego imbiru  duża szczypta suszonej szałwii Wymieszaj wszystkie

Cztery Fajery
Zupa minestrone z młodą kapustą 79

Minestrone to zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch (wikipedia). Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych(...)różni się w poszczególnych regionach Italii. Dlatego ja przygotowałam swoją własną wersję w oparciu o młodą kapustę. Z dodatkiem pomidorów, ziemniaków i makaronu. Pyszna, letnia, świeża zupa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik