skórka z cytryny, dowolne zioła, słodka papryka, sól i pieprz 2 łyżki oliwy, najlepiej cytrynowej Makaron z sosem cytrynowym: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) 1 mała marchew 2/3 szklanki mrożonego groszku 4-5 suszonych pomidorów (bez oliwy), posiekanych 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka wody pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy skórka starta(...)będzie gładki, bez grudek. Dodać groszek, obraną, startą na grubych oczkach marchew i suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, skórkę z cytryny, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Połączyć z ciepłym makaronem. Podawać z szaszłykami z łososia
Czerwień i błękitBardzo dobry obiad na upalne dni. [Przepis z Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 34] Składniki: opakowanie makaronu penne 1 kg pomidorów lub 2x pomidory w puszcze cebula 4 ząbki czosnku kilkanaście czarnych oliwek 8 łyżek oliwy suszone oregano sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotować krócej o 3 minuty niż podaje przepis na opakowaniu. 2. Pomidory zalać
Pasja Smakułyżki startego sera Przyprawy : bazylia oregano tymianek suszony Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Rurki makaronu cannelloni nadziewamy kawałkami grzybów. Makaron układamy na folii aluminiowej w parowarze. Urządzenie do gotowania na parze zalewamy wrzątkiem i włączamy na 25 minut. Pomidory krojone przyprawiamy bazylią i oregano. Po wyłączeniu się parowaru, wyjmujemy makaron i polewamy
Parowar Faceta/dodać coś od siebie, a i tak danie smakuje wyśmienicie. Wersję robię przeróżne - w połączeniu z łososiem jest równie wyborne. Potrzebujemy makaron (ja używam pełnoziarnistego 250g), filet z piersi z kurczaka (500g), słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra, czosnek). Makaron oczywiście gotujemy al dente. Filet kroimy
Gotuj z Natkąjest chyba całą tajemnicą tego dania. Zapiekanka makaronowa Składniki: 4-5 porcji 250 g makaronu, waga sucha 3 bakłażany, około 600 g 2 łyżki oleju 400 g krojonych pomidorów z puszki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 5 suszonych pomidorów w oleju 150 g twarogu 100 g mozzarella sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy(...)wody od gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój drobno cebulę, czosnek, suszone pomidory i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory i pokrojone liście bazylii. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż bakłażany na oleju na złoty kolor, dodaj do sosu wraz z makaronem. Wlej wodę. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i napełnij makaronem
codojedzeniaBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki:250g makaronu spirali tricolore, puszka
Z miłości do słodkościcukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 grube plastry szynki 2 cieniutkie kabanosy 1 łyżka suszonych płatków pomidorów 1 łyżka suszonych płatków czosnku pieprz kolorowy w młynku sól morska ziołowa oliwa z oliwek olej do podsmażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię (można, ale nie trzeba obierać) i paprykę pokroić w większą kostkę. Szynkę(...)małe kawałeczki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku, wymieszać i skropić oliwą. Gotowe
Ze smakiem i z pasjąa.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -szklanka makaronu kolorowego rurki -puszka tuńczyka w oleju -pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju i ziołach -5-6 oliwek zielonych -2 ząbki czosnku -torebka sosu greckiego lub winegret podstawowy -sól, pieprz do smaku Makaron ugotować
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy; 1 szklanka wody; 1 łyżeczka masła ghee; 1 marchew; 10 szt suszonych pomidorów (bez zalewy); puszka pomidorów (całych); 1 łyżka natki pietruszki; 10 g szczypioru; 2 ząbki czosnku; szczypta papryki chili; 5 g sera długodojrzewającego; 75 g makaronu żytniego Bartolini (suchego). Krok po kroku. Na samym początku(...)szczypiorem, czosnkiem oraz papryką chili. Potrawę nie solę, ponieważ dodałam suszone pomidory (kupione na wagę, nie te w słoiczku z olejem) z dodatkiem soli, której naprawdę było bardzo dużo. Sos wykładam na ugotowany makaron i posypuję startym serem długodojrzewającym. Podane powyżej wartości odżywcze i kaloryczność dotyczą samej potrawki ! Smacznego
Życie na widelcuNajlepiej smakuje z makaronem przyprawionym lubczykiem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 4 suszone pomidory z bazilią łyżeczka pieprzu cytrynowego łyżeczka soli czosnkowej szczypta oregano Przygotowanie: Pierś dzielimy na 4 części. Każdą dokładnie obtaczamy w przyprawach. Pomidory kroimy w paski i układamy na mięsie. Każdy kawałek zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ok 30minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Lena Gotujebronią :) Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 puszkę pomidorów 1 szklanka granulatu sojowego 1 słoik suszonych pomidorów 1 cebulę 1 papryczkę chilli 1 ząbek czosnku Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli 1 łyżeczka mielonej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz(...)doprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżeczką czosnku. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. 3. Siekamy drobno czosnek, papryczkę chilli, cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w mniejsze plastry. 4. Blendujemy pomidory i dodajemy od nich przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. 5. Rozgrzewamy patelnię, dajemy oliwę i wrzucamy czosnek. Smażymy go bardzo krótko, maksymalnie przez 30 sekund
Bananowe Poleoliwek zielonych 1 nieduża czerwona cebula pół czerwonej papryki garść rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory z zalewy łyżeczka siekanego koperku płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku Przygotowanie : Makaron gotuję al'dente i każdą rurkę dzielę ukośnie na 3 na tzw. krótkie penne. Oliwki przecinam na pół, cebulę w ćwierć
Mechanik w kuchniograniczać pszenicę (choć z różnym skutkiem), ale nie potrafilibyśmy całkowicie zrezygnować z dań na bazie makaronu. Być może mamy w sobie jakiś włoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja nie tylko pyszna(...)smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 500 g passaty pomidorowej 2 malinowe pomidory 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz Farsz i makaron: 250g makaronowych muszelek (Conchiglioni) sól 1 pęczek świeżej bazylii (dwie duże garście) 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 50 g orzeszków piniowych 1 kostka
Roślinna - blog wegańskikorzenia selera, 1/2 białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty przyprawy: liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta cukru, sól, pieprz 500-600 g świeżych pomidorów ok. 150 ml śmietany 200 g makaronu opcjonalnie: suszony lubczyk Przygotowanie: Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować, dokładnie odszumować, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę. Cebulę zrumienić na palniku, przełożyć(...)zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany) ze śmietaną, dodać do zupy pomidorowej, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Nakładać zupę z ugotowanym świeżo makaronem, opcjonalnie posypać suszonym lubczykiem i/lub świeżo zmielonym pieprzem. Kuchnia Świata, Dobra Kuchnia, rozdz. Kuchnia polska, 2015 Smacznego
Zasmakuj Kuchnikońcu, żeby nie straciły aromatu. Składniki na 2 porcje: 1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g) 200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki białego wina 4 łyżki śmietanki
Pełny talerz