koleżanki z pracy i od zeszłego roku jestem jego wielką fanką. Teraz już nie wyobrażam sobie, by zimą w moich zapasach nie było tego sosu. Świetnie smakuje na ciepło i zimno, jako dodatek do makaronów, kasz bądź jako dodatek do kanapki. Składniki: - 3 kg papryki ( po wydrążeniu) - 2 papryczki chili bez pestek - 3 koncentraty pomidorowe ( w tym przypadku pudliszki(...)wydrążamy, myjemy i mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut
Zainspirowana w kuchnibazylia, sól, papryka ostra mielona 300 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarniste) Pomidory przekładamy do miski, doprawiamy oregano, bazylią, solą i papryką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy/oleju. Przekładamy pomidory na patelnię i podsmażamy do momentu aż powstanie gęsty sos (woda wyparuje) - można dodać oregano i bazylię(...)według uznania. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy papryką ostrą mieloną i solimy. Smażymy na osobnej patelni do zrumienienia. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie już miękki odcedzamy i przekładamy do miski/garnka dodajemy do niego sos i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, na górę dajemy kurczaka i posypujemy serem. Smacznego
Moje-pitraszeniePesto to pochodzący z Włoch zielony sos, w którego skład wchodzą: oliwa, bazylia, parmezan, orzeszki piniowe i sól. Używany jest przede wszystkim jako dodatek do makaronów. Ze względu na jego wartości odżywcze warto włączyć go do codziennej diety. Składniki : - makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ser feta - pesto - można kupić gotowe lub przyrządzić samemu z wyżej wymienionych składników, które należy razem
Kuchenne innowacjePrzedstawiam nieco inną wersję spaghetti. Bardz iej gęste niż tradycy jny sos , z dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania
Szefowa kuchnisezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu uwielbiamy makarony ! Młodsze dziecię jada go nawet bez niczego, tak na sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy
Kulinarne przygody Gatitymakaronu typu ŁAZANKA · 350 g kiełbasy wiejskiej, dobrej jakości · 150-200 g boczku wędzonego · 1 duża cebula · 2 łyżki sosu sojowego · Pieprz · Sól(...)cebulę i lekko zrumienić. Dodać kiełbasę i boczek. Całość dobrze przesmażyć. Po tym czasie całość przełożyć do kapusty. Makaron ugotować al dente, odcedzić z dodatkiem soli, zahartować zimną wodą, odcedzić i przełożyć do pozostałych składników. Doprawić całość solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość podgrzać jeszcze na małym ogniu cały czas mieszając. W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody
Calzonella.comprzynajmniej 20 wyjmijcie 21 przypieczcie 22 każdej 23 zalejcie 24 dajcie 25 pogotuje 26 gdyby 27 rzadka 28 gotowa 29 doprawić 30 kluski 31 makaron Artykuł Polyndwiczki we marchwiowyj zōłzie (Polędwiczki w marchewkowym sosie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniFarsz jest tak pyszny, że mogłabym zjeść go prosto z patelni! :D Składniki (na ok 30 muszli): - oczywiście muszle makaronowe:) F arsz: - pojedynczy filet z
Cook&LoveSkładniki: 1 średnia cukinia 1 pierś z kurczaka 5 pieczarek 3 garście makaronu świderki Pełne ziarno z orkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól(...)kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do cukini. Posypujemy startym cheddarem
CzarnawisienkaSkładniki: 50 dag piersi kurczaka 20 dag makaronu ryżowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać(...)pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje
Qchnia po prostutego szykowanego tylko na „miękkiej” mące? Jest dużo bardzo twardy, mięsisty i ma lekko chropowatą fakturę po ugotowaniu. Świetnie łapie na siebie wszystkie sosy i dodatki. Bardzo lubię używać tego ciasta do domowego spaghetti i wszystkich makaronów typu wstążki, o różnej szerokości. PRZYGOTOWANIE Włoskie mammy i nonny makaron szykują na stolnicy – ja jako polska donna od zawsze szykuję ciasto makaronowe
Karo in the KitchenSałatka z rukolą, pomidorkami i szynką parmeńską to nasza propozycja na szybką i pyszną kolację. Sałatkę tą przygotujecie dosłownie w 10 minut i z całą pewnością
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z wdziękiem i ze smakiem zastępuje tutaj makaron zrobiony z młodej cukinii – pyszny, lekko chrupki i pełen błonnika. Sos jest niesamowicie aksamitny i kremowy mimo tego, że jest jednocześnie naprawdę lekki. Cukinie myjemy i pozostawiamy w skórkach. Do spiralizowania ważne jest, żeby używane(...)kręcimy, uważając na palce. Co jakieś 20-30cm warto tak powstałe cukiniowe kluski przeciąć, żebyście nie musieli – jak ja tymi krótkimi rączkami – nagle wyciągać z garnka 2 metrowego makaronu W dużym rondlu rozgrzewamy małą porcję masła i wrzucamy na nią cukinię. Smażymy krótko, mieszając, tylko do momentu gdy warzywo lekko zmięknie – wystarczy 4-5 minut. Zdejmujemy do miski
Karo in the Kitchenprzez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną sera żółtego i szczyptą oregano. Zapiekać
Gotowanie jest łatwe