zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony olej do smażenia ugotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu ( ile kto chce) Przygotowanie: Marchew, cukinie(...)mniejsze kawałki, a kapustę poszatkować Na rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, zagotować razem Ugotować makaron ryżowy, wmieszać do warzyw Mięsożernym polecam przygotować pulpeciki. Pulpety można przygotować wg tego przepisu. Proponuję zestaw
Proste PotrawyMiękka, delikatna i rozpływająca się w ustach wołowina z sosem. Podałam z kaszą bulgur, ale możecie zaserwować także z kluskami, makaronem, ziemniakami, kaszą , pieczywem itp. Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam. Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie się swoją(...)bardzo dziękuję. 500 g wołowiny bez kości (miałam ligawę) 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody 2 średnie cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej sól pieprz Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać
O kuchni z uczuciemdodać oczywiście. Składniki: * 30 dkg makaronu pełnoziarnistego * 30 dkg mrożonego szpinaku rozdrobnionego * pół opakowania serka śmietankowego * 3 łyżki śmietany * 3-4 ząbki czosnku * mała cebulka * łyżeczka masła * sól, pieprz Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę pokroiłam drobno i zeszkliłam na roztopionym maśle. Dodałam rozmrożony i w miarę odsączony szpinak. Jak już zaczął się podgrzewać wcisnęłam czosnek. Ja dodałam(...)drewniany i żeby poczuć smak czosnku należy go wcisnąć więcej. Jak już wszystko chwilkę się poddusiło dodałam serek śmietankowy a na koniec śmietanę. Gdy sos już był gotowy przyprawiłam solą i pieprzem. Akurat ugotował się makaron i po odcedzeniu wyłożyłam na patelnię ze szpinakiem i przemieszałam. Jeszcze gorące wyłożyłam na talerze. Z czosnkiem nie przesadziłam, z solą również. Super
Pieprzyć z Fantazjąkurczaka. Danie z patelni dla całej rodziny. Obiad nie musi być nudny . 100 g makaronu spaghetti 7 zielonych szparagów 1 pęczek botwiny 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona masło klarowane 1/2 cukinii kurczak: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka(...)octu winnego 1 łyżeczka przypraw rozmaryn, oregano, bazylia Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sos balsamico, sól, pieprz, przyprawy miks. Mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie.Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni, wykładam na talerz. Cebulę kroję i przesmażam na maśle klarowanym
wesoła kuchniaMalutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku i ziołowego aromatu, a ponadto są niezwykle soczyste dzięki wmieszanym pieczarkom. Całość skąpana w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem pachnących ziół- pysznie, łatwo i szybko! Do klopsików podałam makaron, tworząc tym samym wariację na temat dania Meatball pasta , najlepiej znanego w Ameryce i Wielkiej Brytanii z mocno włoskimi korzeniami. Rolujcie klopsiki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaByły muffiny jaglane, więc tym razem czas na coś nowego - muffiny makaronowe. Absolutnie niefotogeniczne, ale... pyszne! Prawie jak pizza :) - jest ostry sos pomidorowy, cebula, ser, są także i pieczarki. To wszystko w połączeniu z makaronem w postaci mini kokardek. Całość zapiekana w formach do muffinek, niczym małe zapiekanki. Ciekawy pomysł na imprezową przekąskę. ;) Składniki (na 10 muffinek) : - 100 g bardzo
Kuchnia Elliemarchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek(...)obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki(...)posiekane zioła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron
A Ty Smakuj MniePierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi(...)mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo
Poezja smakuburakami, bobem i serem kozim Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 1 szklanka obranego ugotowanego na parze bobu 1 szklanka ugotowanej pokrojonej fasolki szparagowej 1 opakowanie makaronu (u mnie świderki) 4 plasterki sera koziego 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki posiekanego koperku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz(...)rozcieramy łyżką . Buraczki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Wkładamy do miski, dodajemy do nich bób i fasolkę. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu. Do warzyw dodajemy ugotowanym makaron. Makaron możemy dodać zimny lub gorący, zależy od tego czy chcemy, aby sałatka była
Kulinarne przygody Gatitysosu. Zagotowujemy. W szklance mieszamy mąkę z odrobiną wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do tego jogurt naturalny. Naszą miksturę dolewamy do sosu i energicznie mieszamy, aby nie powstały "kluski". Podajemy z makaronem posypanym szczypiorkiem. Skomentuj
MamaOskarkaDzisiaj przepis na bardzo szybkie i smaczne danie. Schab w sosie porowym. Mięso jest delikatne, soczyste i miękkie. Mniam! Podawać można z ziemniakami, makaronem, kluskami, ryżem, kaszą. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie setki przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Mięsa pieczone, duszone, smażone, gotowane
O kuchni z uczuciemolejem, smakują mi bardziej niż z majonezem. Tą przygotowałam sobie do pracy na drugie śniadanie, polecam. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka soczewicy Rolnik 0,5 słoika pomidorów suszonych 200 gram drobnego makaronu 1 papryka czerwona Kawałek pora 4 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu
Bajeczna Kuchniawodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę,ogórki i koperek. Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos połączyć z resztą składników. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki aby dobrze przeszła smakiem
Kolorowa kuchnia Elki