makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:126/815)

Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 204

kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki)   Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty(...)rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj

Moja Delicja
Świderki w sosie pomidorowym z parmezanem 96

Najprostszy i najszybszy przepis świata na pastę w sosie pomidorowym. Makaron ten powstał, gdy w kuchni nie było zbyt wiele rzeczy do wyboru, a i godzina nie była młoda. Wyszło smakowicie, ale warto zaznaczyć, że dla łakomczuchów potrzebna jest dużo większa porcja, gdyż danie to jest bezmięsne, a co za tym idzie mniej sycące. Składniki na świderki w sosie pomidorowym(...)wlać pomidory. Dodać łyżkę octu balsamicznego, a następnie doprawić solą, pieprzem, chili i cukrem. Dodać łyżkę startego parmezanu i podgrzewać do rozpuszczenia się sera. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie wymieszać z sosem na patelni. Gotowe danie posypać parmezanem

Karola gotuje
Cannelloni po meksykańsku 135

mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek) sos beszamelowy (poprzedni post) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy warstwami ok. 3 min. Odstawiamy do ostygnięcia. 2.Przygotowujemy farsz: rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy cebule na złoty kolor. 3. Między czasie kroimy pieczarki i gotujemy(...)pomidorami z puszki i posypujemy połową żółtego, startego sera. 7. Cannelloni faszerujemy i ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym cienką warstwą sosu beszamelowego. 8. Po pierwszej warstwie makaronu, smarujemy kolejną porcją sosu i czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego makaronu. 9. Wierzch posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez 30min w 150 stopniach. Smacznego

FITBUuK
Makaron z sosem brokułowo-śmietanowym 226

Proste i szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym. Do sosu pod koniec gotowania można dodać ok 100 g startego sera. Pysznie smakuje z dużą ilością zieleniny. Ja dodaję świeżą pietruszkę i szczypiorek. Składniki na 2 porcje: 150-200 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty penne) 500 g brokułów świeżych lub mrożonych 250 ml kremówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek(...)dusić na małym ogniu. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Zieleninę umyć i posiekać.  Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z zieleniną dodać do sosu. Wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać z makaronem

Ze smakiem i z pasją
Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i prażonymi migdałami w kremowym sosie 208

Dziś odrobina rozpusty. Coś dla miłośników makaronów w kremowym sosie. Włoskie tagliatelle z kurczakiem i prażonymi migdałami to proste i szybkie w wykonaniu danie. Możecie je przygotować zarówno na lunch jak i kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:200 g makaronu tagliatelle ( zielone ze szpinakiem)150 g mięsa z piersi kurczaka150(...)gotowania w osolonej wodzie.Do usmażonego kurczaka dolewamy śmietankę, gorgonzolę i masło. Wszystko razem smażymy, a sos powinien się zredukować (zagęścić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ugotowany makaron (aldente) przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną natką pietruszki i chwilę przesmażamy.Tak przygotowaną pastę przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego

kulinarnyJa
Chiński makaron z krewetkami 152

Uwielbiamy krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru. Składniki 150 g makaronu chow mein 400 g mrożonych krewetek 1 szalotka ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżeczka nasion kopru włoskiego 100 ml sosu słodko pikantnego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Krewetki rozmrażamy polewając ciepłą wodą ,osuszamy(...)odsączamy. Szalotkę kroimy w plasterki ,podsmażamy na rozgrzanym maśle ,dodajemy krewetki ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone nasiona kopru. Smażymy aż krewetki będą rumiane. Do krewetek wrzucamy makaron oraz sos i podgrzewamy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Linguine z grzybami shitake i szparagami 136

osoby) Składniki: 1 opakowanie linguine 1 opakowanie grzybów shitake 1 pęczek zielonych szparagów 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Cebule kroimy w grubsza kostkę, grzyby shitake również. Szparagi kroimy na dwie lub trzy części. To zależy o Was czy chcecie mniejsze kawałki czy większe. Rozgrzewamy oliwę(...)dodajemy szparagi. Gotujemy sos ok. 8-10 min. Kiedy szparagi beda już kruche wrzucamy grzyby. Dusimy wszystko 5 minut i na koniec posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Sos przelewamy do garnka z makaronem i dobrze wszystko razem mieszamy. Podajemy na talerz :) Danie możecie posypać ostrym serem w typie cheddar  i jakimiś kiełkami. My użyliśmy kiełków czosnku ale Wy możecie

vegetanie
Carbonara po Włosku! 172

Pasta alla carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, czarnego pieprzu, parmezanu oraz boczku. Prawdziwa Carbonara nie zawiera śmietanki !   Składniki na 3 porcje: 230 g makaronu spaghetti 150 g wędzonego boczku ser parmezan lub grana padano - 4 łyżki 2 jajka + 1 żółtko 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki czarny pieprz - świeżo mielony(...)podsmażaj ok. 3 minuty na małym ogniu. Makaron odstaw z ognia i dodaj jajka z serem - wymieszaj. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Tak przygotowane danie wyłóż na talerze. Całość można posypać serem i pietruszką

Alutka-Gotuje
Sos kurkowy 120

patelni. Oto sos kurkowy. Najprostszy. Doprawiony tylko solą i pieprzem, ponieważ smak kurek niczego więcej nie potrzebuje. 36-procentowa śmietanka dodaje słodkości i idealnie zagęszcza.  Taki sos jest idealny do makaronu, do kasz, do różnych mięs, czy właśnie do samego chleba. Trochę kojarzy mi się z sosem śmietanowym, który robiła moja babcia do pierogów ruskich. I tak sobie myślę(...)pierogów taki sos to byłby coś! Może następnym razem  ;) Bo teraz zjedliśmy go po prostu z makaronem.  A jeszcze przyznać się muszę, że grzybów jadamy bardzo niewiele. Jeśli już to właśnie kurki albo pieczarki, ale zaraz ktoś mi tu powie, że pieczarki to nie grzyby więc niech na tych kurkach i sosie kurkowym zostanie. Na grzybach się

bistro mama
Makaron z sosem szpinakowo serowym 157

maleńka... nie pomyślałam:-( Jej zapach roznosi się delikatnie po całym pokoju... A teraz czas na przepis. Praca mgr zakończona. Jutro zobaczy ją dziekanat:-) Więc zaczynamy szaleństwo w kuchni! Makaron z sosem szpinakowo serowym czas ok 40 min dla 4 osób średnio łatwe (ale wymyśliłam to określenie) Składniki * jedno opakowanie szpinaku mrożonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki śmietany (ja dałam(...)kostkę cebulkę i czosnek. Ser kroimy w kostkę, wrzucamy czekamy aż się roztopi, ciągle mieszając. dodajemy śmietanę. Na koniec wrzucamy oliwki pokrojone w cieniutkie plasterki i łososia. Sos ten podawałam z kolorowym makaronem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Farfalline ( pełne ziarno) z sosem i pieczoną piersią indyka 271

Można ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe obiady ,, rozwojowe,,- typu przyszedł dodatkowy stołownik i coś trzeba zrobić by nie wyszedł głodny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Czekoladowe świderki z sosem waniliowym, truskawkami i pistacjami 136

firmy Lubella) i postanowiłam wykorzystać sezon na truskawki i przygotować ulubiony sos Małżona.  Powstało pyszne deserowo-śniadaniowe danie. Czekoladowe świderki z sosem waniliowym, truskawkami i pistacjami dla 3 głodomorów: 300 g MINI czekoladowego makaronu świderki Lubella truskawki (wg upodobań, mniej lub więcej) trzy garści posiekanych pistacji sos waniliowy: 1 żółtko ok.400 ml mleka 100 ml cukru (1 szklanka(...)masło. Mieszamy. Dolewamy 2 łyżki mleka i energicznie roztrzepujemy Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy. Pistacje (najlepiej nie solone) siekamy. Nakładamy makaron, polewamy sosem i dekorujemy truskawkami i pistacjami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti alla Bolognese 265

polskich specjałów. Jedną z moich ulubionych włoskich potraw jest spaghetti. Na dobrą sprawę ciężko określić, kiedy po raz pierwszy pojawiło się w Polsce. Podstawą spaghetti jest makaron o tej właśnie nazwie, z porcją sosu, najczęściej posypanego serem takim jak parmezan czy pecorino. Znam osoby, które często sięgają po gotowce lub półprodukty, z których robią sos. Słyszałem nawet od znajomych, który(...)godzinę. Gdyby sos zbytnio zgęstniał możemy dolać do niego odrobinę wody. Doprawiamy go do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby pozostał ale dente. Porcję ugotowanego makaronu polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem

Jacob Tastes
Sos słodko-kwaśny z oliwkami 133

Świetnie pasuje do makaronu, ryżu, warzyw, mięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie(...)średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Oliwki pokrój w talarki, tak by powstały kształtne kółeczka. Dodaj na końcu do sosu, wymieszaj. Możesz podawać od razu jako sos do makaronu czy ryżu lub wlać do słoiczków i na zimno wykorzystać jako sos do potraw lub serów. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 146

mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy.Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”,  można dodać 2 łyżki wody, aby stał się bardziej(...)temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu.  I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù

Mia Cucina Sofieta