zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU(...)czasu do czasu mieszamy, żeby nie przypalił się od spodu. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i, jeśli to konieczne, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru. Podajemy z ulubionym makaronem na ciepło- sos nadaje się też do ponownego podgrzewania- gwarantuję, że drugiego dnia jest równie pyszny. Jeśli ktoś woli rzadszy sos, można nie odcedzać cukinii. Ja pomidorowy najbardziej lubię bardzo gęsty, taki
les mirabellespodałam z makaronem “sojowym”. Wyszedł pyszny, wyrazisty i gęsty sos, który oblepił kawałki delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Polecam to zestawienie:). Pierś z kuczaka w sosie sriracha pierś z kurczaka makaron z fasoli Mung ( tzw. sojowy ) szczypiorek biały sezam sól, pieprz olej Sos 1/4 szkl sosu sriracha 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki miodu(...)miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać do kurczaka. Smażyć, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do miseczki nałożyć porcję makaronu, dodać kurczaka w sosie sriracha, posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Pierś z kurczaka w sosie sriracha pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapodałam z makaronem „sojowym”. Wyszedł pyszny, wyrazisty i gęsty sos, który oblepił kawałki delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Polecam to zestawienie:). Pierś z kuczaka w sosie sriracha pierś z kurczaka makaron z fasoli Mung ( tzw. sojowy ) szczypiorek biały sezam sól, pieprz olej Sos 1/4 szkl sosu sriracha 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki miodu(...)miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać do kurczaka. Smażyć, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do miseczki nałożyć porcję makaronu, dodać kurczaka w sosie sriracha, posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Pierś z kurczaka w sosie sriracha pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaMakaron w sosie z dynią i soczewicą Danie aromatyczne dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, typowo jesienne i oczywiście proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Przepis polecam (nie tylko!) dla osób będących na diecie wegetariańskiej i również dla tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę - makaron pełne ziarno z żytem oprócz porcji minerałów i białka zawiera cenny dla naszego organizmu błonnik. Składniki (porcja(...)pomidory oraz szczyptę chili; - w między czasie makaron świdry pełne ziarno ugotować według instrukcji na opakowaniu; - ugotowany makaron odcedzić, przelać lekko zimną wodą i polać oliwą; - na porcji makaronu dodać gotowy sos z dyni i soczewicy, udekorować natką pietruszki. Pozostałą część sosu można zawekować w słoiczki - tak jak ja to zrobiłam. W ten sposób kolejny obiad za jakiś czas
MintTastekotleciki znalazłam w książce "Na zdrowie" Elizy Mórawskiej. Receptura w książce ma niestety błędy (np. składniki się nie zgadzają z wykonaniem) więc zrobiłam go troszkę po swojemu :) Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek kotleciki: 400 g ugotowanej białej fasoli 300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych opcjonalnie 2 łyżki mąki pszennej(...)smażymy ok 4 minut, dodajemy zioła i podsmażamy minutę. Wlewamy pomidory oraz 3/4 szklanki wody, doprawiamy solę, pieprzem oraz cynamonem. Gotujemy ok 15 minut i miksujemy. Gotujemy makaron, mieszamy z sosem i podajemy z kotlecikami
Dzieje kuchennej Wiewiórydziś znowu makaron ale w innej wersji niż ostatnio.Danie wyszło bardzo smaczne a szpinak całkiem smacznie smakuje. Składniki na makaron: mąką pszenna 300 g jajka 3 szt sól 1 łyżeczka sos szpinak-owy: szpinak mrożony rozdrobniony 300 g ser z suszonymi pomidorkami 350 g czosnek 6 ząbków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Makaron(...)sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dusimy, ser nam się rozpuszcza i tworzy się sos. Doprawiamy sola,pieprzem i gałką muszkatołową .Sos gotowy, teraz mieszamy makaron z sosem i podajemy. Pyszności
Różowa kuchniaCannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc(...)ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modenaoregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla gheeSkladniki na sos beszamelowy:30 g masla-2 plaskie lyzki30 g maki-2 plaskie lyzki500 ml mlekasol,pieprz,galka muszkatalowa600-700 g mielonego miesa wolowego1 cebula1 jajko2 zabki czosnku paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE : obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle gheeobrac marchew
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron wyłożyć na talerz, na makaron wyłożyć kilka klopsików, polać sosem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii, ewentualnie mięty. Można także posypać tartym parmezanem. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Fasola Gigantes(...)transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Makaron z klopsikami w sosie włoskim pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniMAKARON PAPPARDELLE Z KREMOWYM SOSEM BOROWIKOWYM Dzisiaj proponuję szybki i bardzo smaczny przepis na makaron z borowikami. Kremowy sos z natką pietruszki i grzybami idealnie komponuje się z każdym rodzajem jajecznego makaronu. Osobiście polecam pappardelle. Danie robi wrażenie i przede wszystkim wybornie smakuje. Składniki (porcja na 2 osoby) makaron pappardelle 250 g śmietanka(...)Dodajemy masło, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i dodajemy śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu. Po 2 minutach dodajmy poszatkowaną natkę, mieszamy i redukujemy sos do gęstej emulsji. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu grzybowego. Całość mieszamy i doprawiamy opcjonalnie pieprzem
chefintheforestCzasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. 200g makaronu tagiatelle 300g pieczarek 6 pomidorów suszonych 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 szalotki 1/2 szklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki(...)zarumienienia. 2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy aż sos zgęstnieje. 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniPonieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspanialego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. Danie jest
Codzienne Gotowaniewłosku. Z żelaznych zapasów domowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki(...)Próbujemy czy wystarczająco słone, lekko pieprzymy i zostawiamy pod przykryciem żeby nie ostygło. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Dokładnie go odcedzamy, następnie przekładamy gorący makaron do sosu i mieszamy wszystko razem. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy płatkami parmezanu lub Grana Padano, rozsypujemy grzanki i grubo posiekaną bazylię. Obiad w 20 minut gotowy – szybko i sprawnie
Karo in the Kitchengrubo posiekany czosnek. Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć i sos zrobi się kremowy. Jeśli dzieje się to za szybko, całkowicie zdejmujemy z kuchenki(...)patelnie. Jeśli za wolno, trzymamy na gorącym wyłączonym palniku. Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron, nakładamy carbonarrę na przygotowane wcześniej talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i jeśli ktoś lubi, posiekaną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem. SMACZNEGO
Blondynka GotujeKolejny przepis na szybko, na już, na "mam 15 minut i prawie pustą lodówkę"! Makaron z sosem serowym. Nie wierzę, że w Waszych lodówkach nie ma sera. U nas jet on zawsze, ale bez tego PanMąż chyba w ogóle przestał by jadać śniadania ;) Składniki: ulubiony makaron - tyle ile na 2 porcje 2 łyżki masła 1 średnia cebula 150 ml bulionu(...)bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę. Chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu po czym dodajemy sery cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!